Amra Džeko i Sofia Vićentijević u prvom zajedničkom intervjuu o roditeljsko-prijateljskom odnosu, ali i ljubavnim savjetima

Piše: Ilma Jakubovic

Svi su vrlo vezani, a posebno Sofia i Una. Svima nam je teško pao Sofijin odlazak, iako smo mislili da smo spremni. Mama me uvijek savjetovala da pratim svoje srce, ali u isto vrijeme da ne dopuštam da iskorištavaju moju dobrotu i ono najvažnije, da sebe stavljam na prvo mjesto. Sofia i ja smo odrastale zajedno, postala sam majka jako mlada i s njom sam nekako sve učila

Foto: Haris Karamehmedović

Napisano je mnoštvo priča o jedinstvenom odnosu majke i kćerke, a Amra Džeko i njena 18-godišnja kćerka Sofia Vićentijević su još jedan dokaz unikatnosti tog odnosa. Amra se uvijek rado odaziva pozivima iz naše redakcije, što ni ovoga puta nije bila iznimka. Uvijek je s ponosom govorila o svojoj Sofiji, ali nikada se još nisu našle zajedno ispred fotoobjektiva magazina. Sofia već odavno privlači pažnju javnosti, a na Instagramu je prati više od 50.000 ljudi. Proveli smo ugodno popodne u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a ekskluzivno za „Azru“ pozirale su onako kako samo one znaju. U svom prvom zajedničkom intervjuu mama i kćerka govorile su o roditeljsko-prijateljskom odnosu, ali i ljubavnim te modnim savjetima.

Amra, kakvo ljeto Vas očekuje? Na poslovnom, a i privatnom planu?

– Iza nas je uspješno završen četvrti po redu Orea Art market, jedinstveni sajam koji okuplja bh. kreativce i zaista s ponosom mogu reći da iz godine u godinu napredujemo. Sve je bilo na fenomenalnom nivou, u svakom smislu, Botanička bašta Zemaljskog muzeja konstantno je bila puna, a naši kreativci zadovoljni, što je najbitnije. Ono na što smo posebno ponosni i zbog čega smo posebno sretni jeste što smo ovoga puta uspjeli prikupiti 16.500 KM za Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Iako uvijek imam jako malo vremena kada dođemo u Sarajevo, ovaj put sam iskoristila da se popnem na Treskavicu, jednu od naših planinskih ljepotica, što mi je velika strast, a ostatak ljeta planiramo provesti u Dubrovniku.

Preselili ste se u Milano. Kako je bilo promijeniti grad, okruženje?

– Nakon šest godina života u Rimu, koji je zaista jedan od najljepših gradova, preselili smo se u Milano, koji je prelijep i vrlo uređen grad, gdje sve jako dobro funkcioniše, tako da zaista nije bilo teško navići se na novu sredinu i organizirati naš život, iako smo se iz kuće preselili u stan. Mnogo je manji od Rima, sve je nekako nadohvat ruke, pa i češće uživamo u zajedničkim šetnjama, izlascima na večere, u druženju s našim starim i novim prijateljima, a većina njih je uglavnom iz regiona bivše Jugoslavije.

Foto: Haris Karamehmedović

Kako su djeci pale te promjene?

– Iskreno, kao da im se ništa u životu nije promijenilo (smijeh). Oni su još mali da se vežu za prijatelje. Kada ih god pitam da li im se sviđa Milano ili koja je razlika u školi, oni su posebno sretni i uzbuđeni zbog činjenice da idu autobusom do škole (smijeh). Jako su se lako i brzo prilagodili novoj sredini, školi, prijateljima. Vole društvo, veoma su komunikativni tako da su vrlo brzo stekli nove prijatelje.

Kako su Una, Dani i Dalia podnijeli Sofijin odlazak na studije u Los Angeles? Gledajući fotografije na društvenim mrežama, možemo zaključiti da su vrlo vezani.

– Svi su vrlo vezani, a posebno Sofia i Una. Svima nam je teško pao Sofijin odlazak, iako smo mislili da smo spremni, jer je to bio plan već otprije nekoliko godina, znam da je i njoj teško palo. S obzirom na to da smo Sofia i ja živjele tamo pet godina, imamo mnogo prijatelja i veoma dobro poznajemo grad, ne odlazi u nepoznato, međutim, ipak je bio prevelik zalogaj za sve nas. Najgore mi pada vremenska razlika i komunikacija koja je svedena na minimum, ali maksimalno je podržavam u svemu i opet nekako uspijevamo da se vidimo često.

Foto: Haris Karamehmedović

Budi li Vam posjeta Los Angelesu uspomene na dane kad ste Vi tamo živjeli i radili?

– Za Los Angeles me vežu posebne uspomene i dragi ljudi koji mi mnogo znače, tako da je svaka posjeta jednom od mojih omiljenih gradova uvijek divno iskustvo.

 

Sofia, kako ti je u Los Angelesu?

– Super mi je u Los Angelesu, tu imam svoje društvo s kojim sam se družila dok smo bili mali. Živim s dvije drugarice, Nicol i Lorom, koje znam od drugog razreda i uvijek nam je plan bio da studiramo i živimo zajedno u Los Angelesu, a sada nam se to napokon i ostvarilo. Studiram kriminologiju, mada sada imam generalnu edukaciju, a poslije te dvije godine ću se morati opredijeliti ili za kriminologiju ili pravo, ali sam još neodlučna. Oduvijek me je privlačila kriminologija, gledajući brojne filmove i serije, a najviše bih voljela da budem detektiv.

 

Smiješ li nam otkriti jesi li zaljubljena?

– Smijem (smijeh). Zaljubljena sam, ali ne bih ništa više otkrivala.

Foto: Haris Karamehmedović

Koji je najbolji ljubavni savjet koji ti je mama dala?

– Da uvijek pratim svoje srce, ali u isto vrijeme da ne dopuštam da iskorištavaju moju dobrotu i ono najvažnije, da sebe stavljam na prvo mjesto.

 

Amra važi za jednu od bolje odjevenih dama na našim prostorima. Da li razmjenjujete modne savjete?

Amra: Ona mene oblači (smijeh).

Sofia: Mama mene voli najviše pitati za savjet.

Foto: Haris Karamehmedović

Sofia, kako bi ti opisala svoj stil?

– Sve zavisi. Nekad volim da nosim sve crno, a nekad biram prefinjeni izgled, haljine, štikle i slično kao Blair iz serije „Tračerice“ (smijeh). Nekad sam u skroz sportskom fazonu, ali imam i dane kada biram sve u bojama. Mogu sve nositi, zavisi kako se osjećam.

Kako se nosiš s maminom popularnošću, koliko je to utjecalo na tebe kroz odrastanje?

– Ja se mnogo ponosim svojom mamom, jer je jako dobra osoba i uvijek se hvalim, kako njom, tako i Edinom, jer su vrlo skromni i koliko pomažu drugim ljudima.

Kakva je Amra kao mama? Je li stroga?

– Bila je prije, kad smo živjele zajedno. I ja sam tada prolazila kroz lude godine pa smo se „čačkale“, ali sada smo najbolje drugarice. Ne osjećam se kao da mi je mama, više ja nju zovem i pišem „gdje si“, „što se ne javljaš“ (smijeh).

Foto: Haris Karamehmedović

Amra, kakva je Sofia kćerka? Čemu je težite naučiti?

– Sofia je bila posebno dijete od samog rođenja. Ja sam bila jako mlada kad sam je rodila i nismo se odvajale. Vodila sam je sa sobom i na posao i na setove, uvijek je bila tu uz mene i samim tim sazrela je mnogo ranije u odnosu na svoju generaciju. Nekada je preosjetljiva, dopušta da joj svi priđu i bojim se da se ne dovede u situacije u životu da bude povrijeđena. Međutim, ima jako dobru intuiciju, nevjerovatno razvijen osjećaj empatije i mnogo se ponosim njome. Koliko god to u nekim trenucima djelovalo i naivno i možda pretjerano, najviše bih voljela da taj nivo empatije zadrži uz sebe. Jako smo vezane i dobila sam najbolju prijateljicu do kraja života. To je moj broj jedan fan, kako ona moj, tako i ja njen. Ona je moj najbolji savjetnik. Sada smo na tom nivou da više ja od nje tražim savjet. Imam mnogo povjerenje u nju i mogu reći da je vrlo zrela za svoje godine, onako uz mene, moj posao pa i uz Edina je zaista sazrela u svakom smislu, obišla je svijet, priča četiri jezika, sve ju je to uobličilo da bude upravo ovakva kakva je danas. Vrlo je pametna djevojka za svoje godine i otvorenog uma. Njeni savjeti o bilo kojoj temi su nevjerovatni. Čak i moje prijateljice vole porazgovarati s njom i zatražiti savjet (smijeh).

Kako izgleda jedan vaš porodični dan?

– Uglavnom su to odlasci u obližnji park. Zaista je Milano prelijep, pun zelenila i raznih parkova. Tamo se najviše zabavimo i provedemo lijepo vrijeme. Trudimo se to malo vremena što imamo kada je Edin slobodan da provedemo zajedno i napravimo samo naše vrijeme koje nas ispuni radošću i napuni baterije.

 

Velika ste podrška suprugu Edinu, kao i on Vama. Koliko je zapravo, za profesionalni uspjeh, važno međusobno razumijevanje partnera?

– Osim ljubavi, međusobno razumijevanje, poštovanje i podrška su najbitniji, i jedino tako partneri mogu uspjeti u sretnom i zadovoljnom braku. Ja sam neko kome je porodica na prvom mjestu i nikada ne bih dozvolila da nešto naruši naš mir… ali uz nesebičnu podršku mog muža uspijevam i da budem ispunjena na poslovnom polju i da ostvarim sve zamišljeno.

 

Amra, šta biste poručili Sofiji?

– Sofia i ja smo odrastale zajedno, postala sam majka jako mlada i s njom sam nekako učila sve to i s vremenom sam shvatila da je najbitnija dobra i iskrena komunikacija od što mlađih godina. Zasigurno mogu reći da je to bitna karika za uspjeh, važno je s djetetom izgraditi roditeljsko-prijateljski odnos, da imaju povjerenje otvoriti vam se, što smatram da sam sa Sofiom uspjela. I ovo povjerenje koje sam stekla u nju, posebno sada, kada je otišla u Los Angeles, ulijeva mi sigurnost da će biti dobro i da će sve odluke donositi racionalno. Želim joj da ostane takva kakva jeste, da se ne mijenja i da ne dozvoljava da išta u životu promijeni tu dozu empatije koju ima. Ona zaista voli brinuti o drugim ljudima, osjetim da joj je to ponekad teret, ali to je nešto što nemamo svi u sebi i zaista moja najveća želja je da to ne izgubi.

 

Sofia, šta bi poručila mami?

– Želim samo da joj se zahvalim kao prvo kakva jeste i što sam ja, zbog nje, ovakva kakva jesam.

 

Kakve emocije u Vama budi svaka nova posjeta Sarajevu?

– Moje Sarajevo je moj dom, mjesto koje ima posebnu toplinu i gdje se uvijek osjećamo dobrodošlo. Tamo su naše  porodice i zato se često vraćamo, jer, kad smo tamo, sve je napokon na svom mjestu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti