Lena Kovačević, pjevačica: Nikad nisam potpuno zadovoljna sobom

Piše: Selma Hodo

Srbijanska pjevačica Lena Kovačević poznata je bh. publici po mnogim sjajnim hitovima. “Dubine”, “Samo da mi je”, “Cafe” i mnoge druge pjesme veoma lagano su se uvukle u srca Lenine višemilionske publike. Muziku je zavoljela vrlo rano pa je još kao dijete počela svirati klavir. Lena je već znala da je muzika jedino zanimanje kojim se želi baviti. Poslije završene osnovne i muzičke škole, diplomirala je na prestižnom Muzičkom konzervatoriju u Amsterdamu i pjevala kraljici Holandije. Udata je i majka dvojice dječaka. Osim što je jedan od najkvalitetnijih glasova nove generacije, Lena se okušala i u glumi. Naime, Lena je u filmu svog oca Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovjek” utjelovila lik pjevačice, a nedavno izdala pjesmu “Hir”. S Lenom smo razgovarali o novim numerama, životu, ljubavi i majčinstvu.

– Autor teksta je Vladimir Danilović, ja sam autor muzike, dok aranžman i produkciju ponovo potpisuje Darko Dimitrov. Veliko je zadovoljstvo s istim timom stvarati s kojim uživam da radim i s ovim singlom polako dolazimo i do zatvaranja albuma „Cafe“. Ovo je jedna prava pop pjesma kakvu sam željela da imam za sebe, za scenu, pjevački i u svakom smislu je nekako zaista skrojena za mene.

Kako je publika prihvatila Vašu novu pjesmu, jeste li zadovoljni reakcijama?

– Prezadovoljna sam. Posebno činjenicom da mi je toliko ljudi reklo da im je ovo jedna od najdražih pjesama, a zaista smo, hvala Bogu, mnogo toga snimali prethodnih godina, što se emituje na radiju.

Da li privatno na drugačiji način iskazujete emocije ili su Vaše pjesme odraz Vaše ličnosti?

– Moje pjesme – moji snovi, to bi bilo najtačnije. Nešto od toga sam doživjela,  a nešto sanjala, nešto je postalo dio mene onog dana kada smo snimali. Posebno na koncertima, postane dio i mojih muzičara i mene.

Čija kritika, kada je riječ o muzici, Vam je mjerodavna i koliko Vas motivira da budete još bolji?

– Mnogo sam stroga prema sebi, uvijek može bolje, ne postoji ta tačka potpunog zadovoljstva, tako valjda i mora… i to me inspiriše.

Njegujete specifičan muzički stil, spoj popa i jazza. Uz to njegujete karijeru bez skandala, na jedan skladan i lijep način. Koliko je teško uspjeti u sredini koja preferira neku sasvim drugu vrstu muzike? Jeste li se plašili na početku karijere?

– Nisam se nikada plašila u tom smislu, pa sve je rizik, svaki naš izbor u tom smislu, ali počela sam da se bavim muzikom iz ljubavi, a ne da bih se dopadala publici. Publika nije glupa, ne možete ih prevariti time što idete za trendom ili lažete emociju. Presretna sam jer smo imali dvadeset koncerata zaredom, pune sale širom našeg regiona su najveći kompliment, da taj zvuk koji volim ipak stiže do publike, mada nije strogo komercijalan.

Ono što je našoj publici malo poznato jeste da ste školovanje završili na Jazz akademiji u Amsterdamu. Osim toga, pjevali ste i pred holandskom kraljicom. Recite nam nešto o tom iskustvu, jeste li imali tremu i je li kraljica znala da sluša jedan od najboljih vokala Srbije?

– Hvala za kompliment. U to vrijeme sam živjela i radila u Holandiji i bila dio orkestra s kojim sam nastupala, tako da vjerujem da je ona mislila da su ispred nje sve Holanđani, bilo je fantastično jer smo svirali na stadionu, bilo je pedesetak muzičara na sceni, fantastična produkcija.

Nedavno ste se našli i na filmskom platnu u filmu “Nije loše biti čovjek”. Kakve reakcije publike stižu do Vas?

– Sjajne su reakcije na film, posebno publika voli priču filma, ali i muziku, koju je divno napisao Bajaga na Duškove tekstove. Ekipa je sjajna zaista i mislim da smo dobili jedan neobičan film. Radujemo se i seriji od jeseni i sad ljetnjim premijerama filma!

Kako ste se snašli u ulozi glumice?

– Isto kao u muzici, pošto igram muzičarku koja je vrlo specifičnog senzibiliteta, divni su tekstovi koje pjevam, direktor fotografije Goran Volarević i cijela ekipa filma utjecali su također da se divno osjećam na setu.

Je li ovo samo jedan mali izlet u svijet glume ili ćete se nastaviti baviti ovom vrstom umjetnosti?

– Voljela bih možda neki mjuzikl da uradim, da budem dio takvog projekta, a gluma kao takva nije moj poziv, samo ako je tijesno povezana s muzikom.

Da se ne bavite muzikom, koje bi zanimanje bilo Vaše?

– Bavila bih se kozmetikom, uljepšavanjem žena, iznutra i spolja, organizovala bih neke velike seminare, svakako bi bilo nešto u vezi s “beauty” industrijom.

Važite za jednu od najljepših žena Srbije, možete li našim čitateljkama otkriti kako izgleda Vaša dnevna beauty rutina, kako njegujete kožu tokom ljetnih dana?

– Mnogo hidratacije, iznutra i spolja, redovni pilinzi i maske (nekoliko puta sedmično), trening koliko god uspijevam, volim i tretmane povremene u „Aeshetique Blissu“ u Beogradu gdje idem dugo godina. Vjerujem, zapravo, u kontinuitet njege i ne pretjerivanje s bilo čim.

Osim toga, javnost u našem regionu Vas je okarakterizirala i kao jednu od najbolje odjevenih javnih ličnosti. Koliko Vam je moda bitna stavka u životu?

– Volim mnogo kada žena ima svoj stil, kada se dobro osjeća u onome što nosi i kada kroz sve što radi se ističe ličnost, duh… Nisam ja baš trendy i nemam vremena da mnogo mislim o tome, ali trudim se da nalazim sopstvene načine u svemu i kombinacije, u zavisnosti od toga kako se osjećam kog dana…

U braku ste 11 godina. Koji je Vaš recept za dug i sretan brak?

– Hajde da ne baksuziramo…

Majka ste i dvojice dječaka. Pokazuju li oni talent za muziku i čime se Vaši dječaci vole baviti u slobodno vrijeme?

– Najviše vole sport i svoje hobije, imaju svoj svijet, ne vidim za sada da će se i ko baviti muzikom. Sretna sam što idu za svojim strastima kao što sam ja tragala za muzikom.

A Vi? Kako izgleda jedan dan Lene Kovačević kada se svjetla reflektora ugase?

– Uglavnom imam ekstremno nabijen dnevni raspored, da bih stigla sve, volim taj segment organizacije i gotovo da u minut planiram stvari da bih zaista sve završila, tako da je veoma haotičan moj običan dan. Često haotičnijii od dana kad imamo koncerte i slično.

Kako uspijevate balansirati između privatnih i poslovnih obaveza?

– Često ne uspijevam, ali se trudim… iznova i iznova…

I za sami kraj recite nam kakvi su planovi za naredni period u poslovnom i privatnom životu? Je li vrijeme za odmor ili poslovna sezona za Vas tek počinje?

– Sretna sam što imamo dvije nove pjesme: “Hir” i “Ti si moj bol” koja izlazi odmah nakon nastupa nafestivalu Skale, gdje nastupam finalne večeri. Pisala sam muziku za obje pjesme pa su baš lične sasvim. Oba spota potpisuje sjajni Ever Zolak, radujemo se ljetnim koncertima i druženju s publikom!

Pročitajte još