Amna Bašić, šampionka Bosne i Hercegovine za 2022. godinu u pravljenju frizura: Najljepše je raditi ono što voliš

Piše: Ilma Jakubovic

 

Mlada frizerka Amna Bašić iz Sarajeva nedavno se vratila sa frizerske manifestacije kao šampionka Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, dok je 2018. na takmičenju „OMC World Cup Hairworld Paris 2018“ osvojila prvo mjesto u konkurenciji od 1.500 frizera juniora iz 50 zemalja. Iza ove talentirane i ambiciozne 20-godišnjakinje su ukupno tri godine radnog, a pet godina takmičarskog iskustva, uz vidne napretke i uspjehe kao što su svjetska, regionalna i državna takmičenja.

Za magazin „Azra“ govorila je o takmičenju, svojoj profesiji i planovima za naredni period.

– Sve do sada sam bila takmičarka u juniorskoj konkurenciji, a ove godine sam prešla u seniorsku kategoriju, što je samo po sebi veliki korak naprijed. Konkurencija u seniorskoj kategoriji je bila jaka, na zavidnom nivou. Stati sa starijim kolegama, rame uz rame, nije nimalo lako s obzirom na moje godine života, a njihove godine iskustva. Motivaciju sam dobila od prijašnjeg plasmana iz 2018. godine, gdje sam postala svjetska prvakinja juniorske kategorije svečanih frizura i 2019., te stekla titulu državne šampionke juniorske kategorije. Isto tako, mogu istaknuti da sam veoma zadovoljna samom organizacijom eventa i žiriranje, naravno i svojim ovogodišnjim plasmanom državne šampionke seniorske kategorije – kazala je Amna.

 Jeste li očekivali pobjedu?

– Očekivala sam dobar plasman, s obzirom da iza svojih leđa imam veliku podršku svoje porodice, a pored sebe imam vrhunskog učitelja, trenera i majstora Rifeta Hukelića, koji mi godinama prenosi svoje znanje i tehnike rada.

Kako ste se pripremali za takmičenje?

– I za ovo takmičenje, kao i za sva prethodna, potrebno je mnogo vremena, rada, truda, odricanja i novčanih sredstava. Pripremala sam se sa svojim dugogodišnjim trenerom Rifetom. Priprema za jedno takmičenje iziskuje cijeli tim ljudi, od same frizure do šminke i modne kreacije. Nekada pripreme i treninzi traju i do tri mjeseca, jer smo na takmičenju vremenski ograničeni na 30 minuta rada.

Koliko je ova pobjeda značajna u Vašoj daljnjoj karijeri?

– Državni šampionat je meni vrlo bitan, jer sam po automatizmu sebi obezbijedila učešće na najprestižnijem OMC_hair_world svjetskom tamičenju frizera, koje se održava od 10. do 12. septembra 2022. u Parizu, a na kojem bih trebala šesti put učestvovati, ponosno predstavljati i braniti boje naše države Bosne i Hercegovine. Iskreno se nadam da ću i ove godine uspjeti obezbijediti resurse i materijalna sredstva, jer većinu svojih dosadašnjih takmičenja sam finansirala vlastitim sredstvima.

 Kakvi su Vam planovi za naredni period?

– S obzirom na to da je trend odlaska omladine iz Bosne i Hercegovine, ja ipak planiram ostati u BiH, te posvetiti se svojoj profesiji i karijeri. Ono što mogu obećati vama i sebi jeste još mnogo ulaganja u sebe i svoj rad.

Kada se rodila ljubav prema kosi?

– Ljubav prema kosi i ovoj profesiji se rodila u ranim danima mog djetinjstva s obzirom na to da mi je majka frizerka. Nema ništa ljepše nego raditi ono što voliš i voljeti ono što radiš.

Savjet za sve mlade djevojke?

– Njegujte svoju kosu, jer kosa je ukras i ogledalo svake žene, tako da ne biste trebali olako shvatiti svoju kosu, već potražiti savjet i stručno mišljenje.

Koliko je ovaj poziv cijenjen u BiH?

– Prema mom mišljenju, nije toliko cijenjen koliko je u drugim evropskim državama. Premda mi frizeri Bosne i Hercegovine pratimo svjetske trendove i na taj način ulažemo u svoje znanje, rad i kreativnost.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti