Bh. glumac Emir Fejzić: Zadovoljstvo je kada nekome popraviš dan

Piše: Ilma Jakubovic

Glumac, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti, plesač i koreograf, Emir Fejzić (35) publiku je osvojio ulogom u hit-predstavi „Dame biraju“ reditelja Admira Glamočaka. Nakon toga nastavio je nizati uloge u pozorištu, serijama i filmovima. Kao glumac angažiran je u projektima Narodnog pozorišta u Sarajevu, SARTR-a, Kamernog teatra 55, u filmovima „Jasmina“, „Mama“, „Na putu“, kao i u serijama „Lud, zbunjen, normalan“, „Konak kod Hilmije“ i „Bez rizika“. Dobitnik je nagrade „Glumac godine“ Dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1, 2011. godine.

Nedavno je Fejzić zaigrao novu ulogu u predstavi „Moja predstava“ reditelja Branislava Trifunovića, a za naš magazin govorio je o pripremama za ulogu, iskustvima i narednim angažmanima.

– Rad na predstavi počeli smo prije dvije godine, pa nas je Covid stopirao i evo, čim su se ponovo stekli uslovi za realizaciju mi smo se bacili na posao. Publika je pozitivno ocijenila predstavu, a to je najbitnije. Prema mom mišljenju, ovo je jedna dramska priča s elementima komedije – kazao je.

Zaigrali ste na sceni s vrhunskim bh. glumcima i glumicama kao što su Admir Glamočak, Alen Muratović, Mediha Musliović… Kako je sarađivati s njima?

– Presretan sam što sam scenu dijelio s ljudima koje mnogo poštujem i volim. To su sve vrhunski profesionalci i majstori svog posla. Dijelim scenu sa svojim profesorom glume Admirom Glamočakom, sa svojim mentorom Alenom Meratovićem, sa svojom profesoricom pokreta Jasnom Žalicom, sa svojim najboljim prijateljem Adnanom Gorom, s prvakinjom Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Medihom Musliović, s predivnim kolegicama i prijateljicama Nadine Mičić i Lidijom Kordić, s brilijantnim Dariom Kosom.

O čemu govori predstava?

– Predstava je rađena prema motivima filma „Birdman“, a u adaptaciji Almira Imširevića. Nekada poznati glumac pokušava novim projektom da vrati staru slavu. Mi gledamo njegov put i sve probleme s kojima se susreće.

A, Vaš lik?

– Igram lik ptice koji u predstavi označava sve uloge glavnog glumca koje ga proganjaju danas. Ja sam kao neko njegovo drugo ja. Za njega sam ponekad jeziv, a ponekad utješan.

Kako ste se pripremali za tu ulogu?

– Kao i za svaku predstavu, imali smo rad za stolom koji podrazumijeva analizu komada i kompletnu pripremu prije izlaska na scenu, onda probe na sceni, koje su bile ugodne i bez većih problema, zatim u samom finalu procesa spajanje svih scena u jednu cjelinu… pa probe kostima, tehničke probe… i došli smo lagano da predstave.

Koja uloga koju ste odigrali je najviše Vi?

– Svaka uloga je ja, pokušavam svaku ulogu da navučem na sebe, da joj dam što više svojih osobina, kako bih mogao da dođem do istine igrajući na sceni.

Neostvareni san?

– Da imam svoju kuću, ali radim na tome da postane ostvareni.

Šta bi bila kruna Vaše karijere?

– Ne znam odgovor na ovo pitanje… karijera je neka puzla i svaki projekt koji radim je dio te jedne velike puzle. Treba mi još mnogo rada i godina da je složim pa da vidim šta je tu najbitnije.

Postoji li nešto što nikada ne biste uradili zbog uloge?

– Sve što je u svrhu zadataka i lika koji igram i ako je opravdano, uradio bih.

„Dame biraju“ predstava je za koju je definitivno uvijek bilo „viška“ publike, ne samo u Sarajevu nego i u svim drugim gradovima i zemljama u kojima ste igrali. Zašto? Šta je to što je čak i one koji nisu pretjerani ljubitelji pozorišta privuklo?

– Zato što je to dobra komedija, atraktivnog sadržaja i luđačke energije. Publika se po nekoliko puta vraća da gleda ovu predstavu. Zadovoljstvo je kad znaš da nekome popraviš dan.

Predajete ples na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kako svojim studentima prenosite znanje i ljubav prema fizičkom teatru i plesu?

– Kroz lekcije. Tokom studiranja sam otkrio afinitet prema plesu, a moji profesori su to afirmisali i nudili mi dodatnu edukaciju iz te oblasti. Zaljubio sam se u ples i ta ljubav traje do dan-danas. Trudim se da tu ljubav prenosim na mlađe kolege.

Oni koji vole svoj poziv kao Vi teže ka savršenstvu. Šta bi za Vas bilo savršenstvo na sceni?

– Ne postoji savršenstvo.

Očekuju li Vas neki novi filmski projekti?

– Trenutno se radujem odmoru, jer je protekla sezona bila mnogo radna, a o budućim projektima ćemo pričati kad se dese.

 

Pročitajte još