Vesna Pisarović: Muzika je za mene jedini i najveći izazov

Piše: Ilma Jakubovic

Pjevačica Vesna Pisarović dvije godine je čekala veliki koncert u Zagrebu, da bi ga koncem aprila i održala. Energija koja se osjeća na Vesninim koncertima teško se opisuje riječima. Poseban vokal, specifičan način kojim plovi pop vodama, interpretacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, samo su jedan mali dio onoga čime Vesna Pisarović osvaja na prvu.

Vlasnica hitova „Sasvim sigurna“, „Da znaš“, „Dolje na koljena“ vratila se na muzičku scenu 2019. godine nakon 12 godina pauze. Danas je obrazovana jazz-glazbenica, a nama je odlučila otkriti neke detalje o godinama koje je provela u inozemstvu, školovanju i planovima za budućnost.

– Na koncertu je bilo magično. Da nema fotografija s koncerta, mislila bih da je to sve bila samo moja fantazija. Iako sam znala da je koncert rasprodan, nisam se nadala takvoj energiji publike, koja je u nekim trenucima, sa skandiranjem i pjevanjem, bila glasnija od samog razglasa. Neka čudna magija se dogodila u ovim godinama, kako mog izbivanja sa scene, tako i, vjerujem, u ove dvije godine pandemijske anskioznosti. Divno je bilo, zahvalna sam im do neba za ovo iskustvo – prisjetila se Vesna na početku našeg razgovora.

 Koliko su Vam nedostajale velike pozornice?

– Iako je moja muzička karijera ovdje praćena većinom kroz objektiv pop muzike, svih ovih godina sam se bavila i jazz muzikom koja me je znala dovesti, od manjih festivalskih pozornica, do velikih, kao što je bio recimo nastup u hamburškoj Elbfilharmoniji. Tako da su svjetla pozornice bila prisutna svih ovih godina, no ono što još nisam do sada, priznajem, iskusila jeste ovako razdragana i srčana publika kao što je to bilo na spomenutom koncertu.

 Jedna ste od rijetkih pop diva koja je odlučila uložiti u svoje muzičko obrazovanje, pauzirati nevjerovatnu pop karijeru i krenuti u jazz svijet. Šta Vam je tu bio najveći izazov?
– Muzika je ono što je za mene jedini i najveći izazov. Davno sam prestala poimati muziku kroz prizmu karijere, i za mene je ona poziv i uvijek izazov. Pa čak i ovaj pop koncert je bio veliki izazov – postavio je pitanje i zadatak kako osavremeniti i konceptualizirati muziku koja je nastala prije dvadeset godina. Zvuk se od onda poprilično promijenio, ja sam se promijenila – tako da sam, ustvari, uživala u rearanžiranju i osavremenjenju starih pop uspješnica.

Tu dualnost ste prigrlili i sada je vješto kombinirate?

– Ta dualnost je postala doista moja stvarnost. Već dva dana nakon ovog koncerta sam imala jazz koncert s repertoarom albuma „Naša velika pjesmarica“ i italijanskim kvartetom.  I uistinu, to su svakako dva različita načina muzičkog performansa, čak i nespojivi. Ništa ne može zamijeniti intenzitet i ekstazu nekoliko hiljada ljudi koji u jedan glas skandiraju refrene pop pjesama – ali, ujedno, ništa, također, ne može zamijeniti intenzitet jednog neočekivanog trenutka muzičke improvizacije, koji nastaje na sceni u dijalogu s drugim muzičarima i publikom.

Povukli ste se praktično kada ste bili na vrhuncu slave, zbog čega ste se odlučili na taj korak?

– U najkraćim crtama – došlo je do zasićenja i nezadovoljstva vlastitim znanjem. Jedno poglavlje za mene bilo je pri kraju i, naprosto, bilo je nužno krenuti dalje. Estrada je dio showbusiness industrije: to je jedna velika medijska proizvodnja slika, gdje je muzika tek u drugom planu. A čak i u estradnim bavljenjima muzikom, uvijek sam više preferirala jednu rezerviranu medijsku sliku muzičarke ili umjetnice, od medijskog prikaza intimnosti celebrityja koji diše u neposrednoj simbiozi sa svim osjećajima publike. Muzika je tu najbitnija i ona najiskrenije komunicira emocije. A u jazz muzici nalazim beskrajnu riznicu pitanja i odgovora na sve što hoću s muzikom reći.

Kako izgleda Vaš život u Berlinu? Vraćate li se tamo ili ostajete u Hrvatskoj?

– Iako me mediji silno žele locirati u Zagrebu, ja i dalje živim na dvije adrese. A život u Berlinu za mene kao muzičarku je divan. Multikulturalan grad u kojem se istovremeno zbiva stotine koncerata najrazličitijih stilova i smjerova. Tamo sam dio jedne scene i tu nalazim i podršku i saradnje i ideje za nove muzičke pothvate.

 Šta novo spremate?

– Svakako pop album, koji je još u povojima, ali koji će zvukom i stavom biti podosta drugačiji od popa kakav smo Milana Vlaović Kovaček i ja pisale prije dvadeset godina. Iako je naša saradnja doista bila obavijena nekom čudnom magijom, to što smo stvarali u 2000-ima ostalo je karakterizirano jednim vremenom i jednim zvukom, pa čak i jednim snažnim medijskim imidžem teen-popa. Danas teško mogu stati u tu sliku – u najmanju ruku zato što više nisam tako mlada. Ali, također i zato što sam se poprilično promijenila u muzičkom smislu, prošavši neke sasvim druge puteve. A da ne govorimo da su se muzički trendovi od tada temeljno izmijenili. Danas me, recimo, više u pop muzici inspiriraju umjetnički pristup i eksperiment. No, tu je i još neobjavljeni album sevdaha, koji sam snimila tokom pandemijskog perioda s berlinsko-američko- francuskim jazz muzičarima.

Kakvu muziku slušate?

– Doista raznu, mnogo slušam muzike kao i što često odlazim na koncerte. Od jazza, preko metala i punka do techna i klasike, improvizirane muzike…

Vaš stil je čisti glamur. Koje odjevne komade uvijek rado birate?

– Ako tako kažete. Mislim da se moj stil mnogo promijenio otkako živim u Berlinu. Volim skandinavsku modu, jednostavnu i prvenstveno ugodnu, čak i na stageu. Imam krasan tim prijatelja koji znaju kako se želim osjećati na pozornici, a to je modni dvojac Les Emaux i stilistica Ana Nikačević i uživam radeći s njma, osmišljavajući persone na stageu.

 Kažu da su žene slabe na cipele ili torbe. U koju skupinu Vi spadate?

– Svakako cipele! To je prvo što vidim na svima.

Kakva je Vaša beauty rutina?

– San, priroda, cestovni bicikizam, fini parfem, topla kupka, fina večera, dobra muzika.

Šta se nalazi u Vašoj torbi, bez čega nikad ne idete vani?

– Parfem, ruž i iPod s mnogo muzike.

Kada Vas možemo očekivati u Sarajevu?

– Ja sam nadam skoro! Ako ne s pop koncertom, onda svakako sa sevdahom.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti