Dizajnerica Amina Hasanbegović za “Azru”: Radujem se novim saradnjama s profesionalcem u poslu kao što je Jelena Karleuša

Piše: L. K. P.

 

Amina Hasanbegović, dizajnerica iz Novog Pazara čije kreacije nose Jelena Karleuša, Lepa Brena, Severina, Nina Badrić, Nataša Bekvalac, Seka Aleksić, Albina, Nevena Božović, Jelena Gavrilović i mnoge druge, jednostavno kaže da radi posao koji voli, onako kako se osjeća. Sve saradnje sa zvijezdama u našem regionu, ali i svjetskim, dogodile su se spontano i u vrijeme kada su se trebale desiti.

Bez obzira na svu slavu, ona je žena koja se ne opterećuje uspjehom, ali zato vrijedno radi i ne očekuje mnogo zauzvrat.

Završila je Fakultet za informatiku i dizajn i modnu kreaciju. Uz modu koju živi, radi u Ekonomskoj srednjoj školi, predaje na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, a uz sve to, odgoja troje djece, što je za nju najdraži posao. Suprug Rasim joj je velika podrška, on je dizajner namještaja i profesor fizičkog vaspitanja.

U veoma otvorenom razgovoru za naš magazin otkrila je kako se iz Novog Pazara probila na svjetsku modnu scenu, ko joj je najveća podrška, kakve nove projekte priprema i šta misli o Jeleni Karleuši, jednoj od najvećih modnih ikona u našem regionu i kakvu ženu predstavlja njen stil.

– Nove saradnje su svakodnevni dio mog posla. Sa svakom mojom novom kolekcijom počinju i nove saradnje. Mislim da se stvari dešavaju onda kada trebaju da se dese i nikad ništa ne radim nasilu već puštam da mi govori osjećaj i trenutak. Kada sam se posvetila samo stvaranju i dala potpuno sebe u poslu, tada su mi se spontano ostvarile sve saradnje koje sam ikad željela – priznala je Hasanbegović.

S Jelenom Karleušom, koja važi za modnu ikonu u našem regionu, imali ste mnogo uspješnih projekata. Ima li nekih novih zahtjeva od muzičke zvijezde?

– S Jelenom uvijek rado i s mnogo inspiracije pristupam radu. Ona  u sebi posjeduje nešto da i u običnoj bijeloj majici izgleda odlično. Bitno je šta nosimo u sebi i na koji način zračimo i emitujemo. Radujem se novim saradnjama s profesionalcem u poslu kao što je ona.

Ističete da volite prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine, boravili ste na olimpijskoj ljepotici Jahorini nedavno. Jeste li bili na odmoru s porodicom ili ste spojili posao i odmor?

– U okviru DFD-a Jahorina organizovan je program Detoxa na Jahorini. Osjetila sam da mi je to u tom trenutku potrebno. Bili smo suprug i ja i doživjeli smo skroz posebne dane. Nevjerovatan sklop ljudi na jednom mjestu, različite energije, interesovanja, zanimanja, a nekako svi savršeno uklopljeni i s razlogom baš na tom mjestu. Svakom bih preporučila ovu organizaciju i jedva čekam da im se opet pridružim.

 Zovu Vas dizajnericom koju vole sve zvijezde u našem regionu. Kako Vi gledate na to?

– Veoma mi je drago kada to čujem. Sretna sam kada ugledam osmijeh svakoj klijentici nakon probe. Posebni i najvažniji su momenti za njih onda kada se odluče za našu saradnju, pa mi je drago da mogu da im to uljepšam i budem dio njih.

Vaš stil je romantičan i sofisticiran, odakle crpite inspiraciju?

– Baš u svemu. Ja živim na taj način. Nekada u trenutku, riječima, pokretu, mirisu.

Kakvu ženu predstavlja stil Amine Hasanbegović?

– Sve žene koje vole sebe.

Novi Pazar je Vaš grad i Vaša baza. Biste li mogli negdje drugdje živjeti i stvarati?

– Na to nisam nikad ni pomislila. Ja u Pazaru živim onako kako sam uvijek željela. Okružena sam svojom porodicom, dragim prijateljima, radim posao koji volim, uživam u svakodnevnim sitnicama. Šta bih još poželjela za sreću?

Predstavljate li u kreacijama svoju tradiciju i koliko ispoljavate sebe?

– Tradicija je bit mene. U svemu što radim trudim se da bude tako, odgoj djece, svakodnevica, spremanje ručka pa se to vidi i u stvaranju kroz kolekciju. Nit tradicije je uvijek prepoznatljiv.

Uspješna ste poslovna žena, supruga i majka troje djece. Kako sve uspijevate uskladiti?

– Ljubav mi je pokretač. Ljubav prema suprugu, djeci, familiji i poslu. Nije uvijek lako i jednostavno, ali jeste najljepše.

Imate li uzora u nekom svjetskom dizajneru?

– Ne bih rekla. Ima kreatora koji imaju svoju autentičnost u radu i čiji rad cijenim. Zavisi i od kolekcije, a i tokom razvoja se to mijenjalo. Ali, sada, kada ih povežem, imaju svi istu crtu u stvaranju.

Budućnost će biti onakva kakva nam je svima ispisana

Gdje se vidite u budućnosti?

– Živim samo u ovom trenutku. Imam osobinu da ne volim da gledam stare fotografije, prepričavam događaje iz prošlosti, žalim za nečim što se nije dogodilo, a budućnost ne planiram. Sada je sve što imamo i smatram da se trebam potruditi da radim na sebi, napredujem, a budućnost će biti onakva kakva nam je svima ispisana.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti