Gokce Bahadır, zvijezda turske serije „Prevara“: Želim živjeti za trenutak

Piše: L. K. P.

Gokce Bahadır (41) jedna je od najpopularnijih turskih filmskih i televizijskih glumica. Proslavila se ulogom Leyle Tekin u seriji „Kad lišće pada“, a ulogom Azre Gunaj u seriji „Prevara“ koja se emitira na Novoj BH vratila se na male ekrane. Bahadir glumi advokaticu, partnerica je u poznatoj porodičnoj advokatskoj kancelariji u Istanbulu i mora se suočiti s prošlošću.

Njen otac Faruk prije mnogo godina napustio je porodicu, a to je najviše pogodilo njegovu najstariju kćerku. Azra je tada bila dijete. Iznenada je morala odrasti, pomoći shrvanoj majci i brinuti se o sestrama. Danas ima vlastitu porodicu. Petnaest je godina u braku sa Sergenom. Čini se da Azra ima sve. Međutim, njen navodno mrtvi otac Faruk neočekivano se vratio, Azra se iznova mora suočiti sa svojom prošlošću. Osim toga, njen otac nije jedina osoba koja se vraća u njen život. I Azrin bivši dečko Jildirim iznenada je u njenom poslovnom krugu. To će Azrin brak staviti na kušnju.

Kako ova lijepa glumica shvata glumu, da li ima uzore u glumačkom svijetu, koju scenu joj je bilo najteže odglumiti, otkrila je u veoma otvorenom razgovoru.

 Kako se razvijala Vaša glumačka karijera?

– Počela sam glumiti u mladosti i to mi je bila prednost. Imala sam priliku vidjeti kako su se TV serije razvijale, ali i pratiti svoj razvoj tokom godina. Razvijala sam se sa svakom novom serijom u kojoj sam glumila. Mogla bih reći da je prva serija u kojoj sam glumila bila moje glumačko djetinjstvo. Sljedeći korak bio je uloga u seriji „Kad lišće pada“ i to je omogućilo nastavak mog glumačkog razvoja. Tada sam postala svjesna važnosti discipline, ustrajnosti te shvatila da ozbiljno moram pristupati poslu kojim se bavim. Uslijedila je uloga u seriji „Izgubljeni grad“  koja mi je omogućila da se nastavim razvijati, jer sam glumila posve drugačiji lik od onoga u seriji „Kad lišće pada“. Nakon te uloge svi su promijenili mišljenje o meni. U seriji „Osveta na štiklama“ dosegla sam zrelost i primijetila da sam se promijenila. Serija „Noćni klub“ bila je svojevrsna prekretnica. U toj seriji sam mnogo naučila. To je bilo sjajno iskustvo. Čini se da sam davno krenula na putovanje koje nikad neće završiti.

Imate li nekog glumačkog uzora, nekog glumca ili glumicu zbog kojih ste se poželjeli baviti ovim poslom?

– Gluma me, iskreno, počela zanimati još u djetinjstvu. U to vrijeme nije se prikazivalo mnogo serija. Međutim, te koje su se prikazivale bile su dobre i ja sam ih sa zanimanjem pratila. Prva koje se sad mogu sjetiti jeste serija „Super tata“. Jako sam je voljela. Lik koji je glumila Benu Jildirim ostavio je snažan dojam na mene. Kad sam je vidjela, i sama sam se poželjela baviti glumom. Nakon toga za zanimanjem sam pratila seriju „Šehnaz Tango“. U njoj je glumila Peran Kutman kojoj sam se stvarno divila. Sjećam se da sam jako željela glumiti u toj seriji. Poslije sam dobila priliku da radim s objema, u prvoj seriji u kojoj sam glumila.

Vaše ime se poistovjećuje s likovima koji se, uprkos svim nedaćama, ne predaju. Šta je Vaša najsnažnija osobina? Biste li za sebe rekli da ste borac?

– Pitam se jesam li takve uloge dobijala zato što sam i sama jaka ili sam postala jaka glumeći takve uloge. To je nešto poput pitanja je li prije bilo jaje ili kokoš. I dalje ne znam odgovor na to pitanje, ali ja se ne predajem lako. U životu stvari katkad ne idu onako kako smo zamislili. Međutim, uvijek imamo mogućnost utjecati na ishod. Upravo to i činim. U trenutku kada smo suočeni s nekom teškom situacijom katkad je lijepo na momenat stati i odmoriti se, te se nakon toga iznova suočiti s tom situacijom. Što nas ne ubije, to nas ojača. U životu ima lijepih, ali i loših dana. To je jednostavno tako.  Važno je da se ne prepuštamo i da život sebi učinimo podnošljivim.

Koju Vam je scenu dosad bilo najteže snimiti?

– U svakoj od serija u kojima sam glumila bilo je teških scena. Uglavnom sam glumila likove koji su proživjeli velike traume.

Za prošli Dan žena napisali ste objavu koja počinje rečenicom: „Djevojke, živite kako god želite.“ Ljudi s vremenom mijenjaju stavove. Čemu sada dajete prednost u životu? 

– Vrlo je važno da živimo kako želimo, ali to nije nimalo jednostavno. Trudimo se i dajemo sve od sebe, treba pustiti da stvari idu svojim tokom. Želim živjeti za trenutak. To će biti moj moto. Želim uživati u životu i svemu što nam donese.

Jeste li sujevjerni, vjerujete li da vam neki predmet može donijeti sreću?

– Ne znam donosi li mi to sreću, ali mislim da dan u koji krećem bez naušnica za mene neće biti dobar. Kad ih ne nosim, neprestano me prati osjećaj da mi nešto nedostaje. Upravo iz tog razloga, iz svoga doma ne izlazim bez naušnica.

Drugi brak, druga sreća

Gokce Bahidir krajem februara izrekla je sudbonosno “da” svom izabraniku muzičaru Emiru Ersoyu. Svadbena ceremonija kojoj su prisustvovali njihovi mnogi prijatelji i rodbina održana je u Alacati, koja se nalazi u blizini Izmira. Emir Ersoy poznati je turski muzičar koji je radio s mnogim poznatim muzičkim imenima u Turskoj poput Tarkana, Bengu, Burcu Gunes, Gulsen, Keremcem, Tugba Ozer i mnogim drugim. Inače ovo je drugi brak lijepe glumice. Gokce je prije 11 godina bila udata za glumca Alija Sunala, a njihova bračna sreća nije dugo potrajala. Samo sedam mjeseci nakon što je izrekla sudbonosno „da“ glumica se povjerila bliskim prijateljicama da nije sretna s Alijem. Izvori bliski glumici tvrde da se njihov brak raspao jer je Ali uhvatio suprugu u ljubavnom klinču sa svojim ocem Kemalom Sunalom, koji je nekoliko godina kasnije preminuo.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti