Leyla Hajrović: Da mogu birati vratila bih modu devedesetih

Piše: L. K. P.

Leyla Hajrović, influenserica i supruga nogometaša Izeta Hajrovića poznata je i kao ljubiteljica skupocjenih krpica. To nikada nije krila, tako da je njen Instagram profil pravi raj za ljubiteljice visoke mode koju prati preko 220.000 osoba. Jednom prilikom izjavila je kako kupovina luksuznih torbica za nju nije bacanje novca već životna investicija, a sudeći po objavama, Leyla iza sebe ima pravo bogatstvo. Chanel, Dior, Hermès, Louis Vuitton, Prada samo su neke od poznatih modnih kuća čije komade ova influencerica posjeduje u svom ormaru. Priznala nam je da je slaba i na cipele i obično nosi neke brendirane, iako u ormaru ima i one koje je platila samo deset, dvadeset eura. No naglasila je kako su skuplje nemjerljivo udobnije i kvalitetnije i zbog toga se isplati uložiti više novca. Samo za „Azru“ Leyla je otkrila svoje modne tajne.

Moja jutarnja procedura oblačenja je…

– Iskreno, nikakva. Stanem ispred ormara i vidim šta imam na raspolaganju i posmatram kakvo će vrijeme biti i tako se odlučim. Ništa spektakularno.

Za svakodneve outfite inspiraciju pronalazim…

– Od svojih drugarica, Instagrama, kada sam na putovanju itd.

Moj odjevni stil je…

– U zadnje vrjeme više sporty/chic i basic boje.

Ljubav prema modi sam naslijedila od…

– Iskreno mislim od babe i mame. Ljubav prema jaknama i cipelama definitivno od babe, a prema torbama od mame.

Slaba tačka mi je…

– Definitivno cipele i torbe.

Ne štedim na…

– I ovdje je odgovor cipele i torbe. Kvalitetne cipele, što ne znači da moraju bit neki skupi dizajn se uvijek isplate pogotovo ako vodite računa o njima. Torbe moje jako pazim i uvijek dobro biram koju ću kupiti. Prestala sam kupovati “seasonal bags” koje su bukvalno IN jednu sezonu jer je to bacanje novca u mojim očima. Naravno sa 25 godina sam gledala drugačije na to nego sada sa 32.. Moje torbe su investicije koje mogu cijeli život nositi i koje svake godine rastu u cijeni/vrijednost. Takođe volim kašmir kapute i džempere. Baš sam prije nekoliko dana kupila nekoliko komada na sniženju jer zimska garderoba se kupuje ljeti kada je sve još dostupno i sniženo.

Od bh. i regionalnih dizajnera cijenim…

– Amina Hasanbegović ima sjajne kreacije i velika mi je čast što sam nedavno nosila jednu njenu haljinu za jedan moj projekat. Takođe mi se dopada Kaftan studio, pogotovo nova kolekcija ima nekoliko savršenih modela.

Sa starom odjećom radim…

– Veći dio doniram uvijek u Bosni i Hercegovini porodicama gdje lično znam da im je potrebno ili uradim charity sale što znači da prodam i onda taj novac investiram za neki novi humanitarni projekat.

Kada idem u shoping kupujem…

– Jeans jeans jeans i opet jeans. Inače po meni Zara ima najbolji jeans i uvijek nađem neki super komad.

Najbolje mjesto za shoping za mene je …

– Što se tiče odjeće volim Massimo Dutti i Zaru. Inače više volim online shopping na primjer kao Mytheresa ili Farfetch, nema gužve, ne moram se presvući u kabinama i stajati u redovima za povratak. Naručim fino, probam kući i vratim DHLom ako ne odgovara.

Kombinacija za spas u zadnji čas je…

– Kvalitetno odjelo. Dobar blazer i hlače, basic majica i fine štikle. To uvijek super stylish izgleda i bukvalno uz svaku priliku paše.

Moja omiljena boja je…

– Nemam baš omiljenu boju, ali volim neutralne boje kao sivo i krem, a u posljedne vrijeme volim i tirkiz boju i mislim da mi uz tamnu kosu super ide.

Vrsta štikle koju preferima je…

– Tanku, visoku štiklu. Mada su se sada vratile platforme, ali tanka high heel štikle će uvijek biti IN.

Top print za nadolazeće dane je…

– U zadnje vrijeme baš nisam ljubitelj printova iskreno, više volim basic ili uni kombinacije.

Moji omiljeni odjevni favoriti ove sezone su...

– Platform cipele/štikle.

Da mogu birati, u modno doba koje bi se vratila je…

– Definitivno 90.

Kada sam sretna biram boje…

– Iskreno nije bitno da li sam sretna ili “tužna”, tu ne pravim razliku između boja.

Najudobnije se osjećam u…

– Dobar jeans, basic tank top, dobar oversized blazer i crne naočale.

I najizazovnije…

– U haljini do koljena. Self Portrait ima ove sezone fantastične komade.

Stilom me inspirira…

– Ne mogu da odvojim jednu osobu. Nemam tu neku “fashion iconu”. Uglavnom puno content kreatora na Instagramu nude savršene kombinacije i inspiracije. Meni je bitno da ugledam u radnji ili online TAJ komad i onda sastavim cijeli look.

Večenju kombinaciju „podižem“…

– Volim dodati neke “statement” komade kao velike naušnice, efektna ogrlica ili posebna torba.

Moda je u mom životu na ljestvici …

– Vjerovatno mnogi misle da mi je broj jedan i jako važna, ali iskreno nije. Volim modu, radim posao u toj branši i sve je to dobro, ali ko me lično zna, zna da sam u privatnom životu uvijek ležerno obučena i ne opterećujem se time previše. Voljela bi dodati da uopšte nije bitno da li je neka stvar brendirana ili skupa. Ako neko ima karizmu može da iznosi haljinu od 10 KM kao da košta 10. 000 KM.  Kada kupujete dobro razmislite, nemojte impulzivno kupovati pogotovo ako su skuplji komadi u pitanju. Ne morate svaki trend da ispratite, bolje čuvati novac i uložiti u nešto što vam može potrajat nekoliko sezona. Kupujte ljeti zimske stvari i zimi ljetne jer onda se nađu fantastične ponude pogotovo. Ako želite uložiti novac u brendiranu torbu, ali nemate mogućnost doći do tog butika ili niste spremni taj iznos da izdvojite, uvijek pogledajte online na second hand platformama. Ljudi ponekad nude torbe skoro kao nove za dosta manje novaca i tako nađete omiljeni komad i uštedite još novac.

Odjevni komadi koji nikada ne izlaze iz mode su…

– Kvalitetan mantil/trenchcoat, torba poput Birkin/Kelly ili Chanel flap bag, dobre crne naočale,  kvalitetan blazer.

Odjevni komad koji sam “dobila u naslijeđe” je…

– Bunda od nerca.

Da ormar mogu zamijeniti s jednom osobom to bi bila…

– Sanela Diana Jenkins.

Na putovanja nosim…

– Uvjek previše stvari, šalu na stranu, sve to zavisi gdje putujem i da li je poslovno kao naprimjer Fashion Week  ili privatno. Svoje outfite biram kući, sve kombiniram, isprobam pa uslikam i tako spakujem.

Pročitajte još