Jelena Čabarkapa Ćurić: Najbolje me opuste sinov zagrljaj i poljubac

Piše: E.M.

Lijepo lice i talent Jelene Čabarkapa Ćurić šira javnost upoznala je u muzičkom takmičenju „Zvijezda možeš biti ti“. Godine 2017., uplovila je u bračne vode s poznatim i izuzetno šarmantnim bh. muzičarom Amelom Ćurićem, a godinu poslije u porodicu je stigao sin Kan. Na nedavno održanoj ceremoniji 28. Sarajevo Film Festivala, Jelena i Amel prošetali su crvenim tepihom, a njen novi imidž pobrao je sve simpatije. O izgledu, zdravlju i potrebi za promjenama, Jelena je govorila za „Azru“, a otkrila nam je i kojim preparatima je već godinama vjerna.

 Koliko vremena dnevno trošite na njegu kože?

– Još kao dijete imala sam problema sa suhom kožom, mislim da sam posjetila svakog dermatologa u našem regionu, da bih konačno saznala da imam atopijski dermatitis i da ću čitavog života morati posebnu pažnju posvećivati njezi svoje kože. Situacija me je “natjerala” da se dodatno posvetim koži. U mom slučaju je to barem dva puta dnevno.

Bez kojih preparata ne biste mogli zamisliti njegu kože kod kuće?

– Najviše koristim „Syndet“ proizvode od „La Roche Posay“ kozmetike, jer imaju preparate bez sapuna, koji meni jako smeta.

Koji preparati su najbolji?

– Za mene su najbolji preparati koji odgovaraju mojoj koži i mislim da svako treba pronaći za sebe ono što njemu najbolje odgovara. Trenutno koristim „Clinique dramatically different moisturizing cream“ i preporučila bih svakome da je proba.

 

Kakvo je Vaše iskustvo sa serumima (koji je najbolji)?

– Moram priznati da ne volim previše eksperimentisati s raznim proizvodima, baš zbog moje osjetljive kože, zato se uvijek trudim da se posavjetujem sa stručnjacima i vrlo rado poslušam njihov savjeti. Ali kad je riječ o serumima, definitivno bih preporučila „Guerlain Super Aqua“ serum.

 Umivanje gelom, micelarna otopina ili uljne maramice (čime najradije skidate šminku/preporuka)?

– Šminku skidam najčešće micelarnom otopinom „La Roche Posay“ i „Clinique“ voskom za skidanje šminke, koji stvarno čine čuda.

 Koliko često se dajete u ruke profesionalcima i koje usluge koristite?

– Vrlo rado se prepustim profesionalcima, ali jako je bitno da to budu provjerene klinike gdje će pravi tim stručnjaka prepoznati šta je najbolje za vaš tip kože. Ono što ja koristim od usluga je najčešće mikrodermoabrazija i jednom godišnje hemijski piling lica.

Najbolja depilacija je…

– Već petnaest godina koristim epilator i veoma sam zadovoljna rezultatima. Većina mojih drugarica ide na lasersku epilaciju i mislim da je sjajno to što sada imamo mogućnost da se bar na određeno vrijeme riješimo neželjenih dlačica.

 Koji dio njege (ljepote) Vam uzima najviše novca?

– U suštini, volim (i moram) da kupim kvalitetne proizvode, a oni često i koštaju više, tako da mnogo novca izdvajam za dnevnu rutinu njegovanja i kože i kose.

 

 NJEGA KOSE

 Koliko često posjećujete frizera?

– Njega kose je za mene posebna stavka. Kad malo bolje razmislim, mislim da najviše novca zapravo potrošim u frizerskom salonu i nikada mi nije žao, jer njegovana i zdrava kosa je za mene nešto što se podrazumijeva. Frizerski salon “Bolero”, koji ne mijenjam već deset godina, brine se o mojoj kosi bar jednom sedmično, a ako imam više nastupa za redom, onda to bude i češće.

 Neostvarena “frizura” želja?

– Mislim da nemam neostvarenu frizuru, jer mi nikada nije bilo žao eksperimentisati sa kosom i uvijek sam željela nešto novo, nešto drugačije.

 Koje preparate koristite u svakodnevnoj njezi, a koji su Vam otkriće godine?

– To su većinom preparati za profesionalnu njegu, koje kupujem u salonu (Nashi Argan i Wella), a barem jednom mjesečno radim njegujuće tretmane u salonu. Preporučila bih rado „Milk Shake Volume Solution“ neispirajući sprej, pogotovo za one za tankom kosom, kojoj je potreban volumen.

Iznenadni poziv na večeru, a Vaša kosa nije baš najbolja/najčistija… Šta ćete uraditi?

– Tu je uvijek sprej za suho pranje, za prvu pomoć. Ja sam najviše zadovoljna „Batiste“ proizvodima.

HOME MADE

Neki recept (iz bakine kuhinje) koji sebi spravljate za njegu kože ili kose…

– Nisam bas DIY tip. Da bih bila efikasna u onome što dobro radim, neke stvari jednostavno prepuštam stručnjacima.

ZDRAVLJE

Šta svakodnevno činite za svoje zdravlje?

– Ovo je za mene malo opširna i kompleksna tema o kojoj bih do sutra mogla pisati. Prije šest godina mi je dijagnostikovan poremećaj štitnjače, tačnije Hashimotov sindrom i tada sam morala mnoge svoje navike iz korijena promijeniti. Najteže mi je palo izbacivanje glutena iz svakodnevne prehrane, jer sam veliki gurman i uvijek sam mnogo uživala u hrani. Bio je potreban određeni period da se uhodam, da naučim živjeti s novim navikama i da shvatim da je, ustvari, najbitnije da se ja bolje osjećam. Nakon mnogo istraživanja, traženja recepata za bezglutensku pitu, shvatila sam da je sve stvar navike i da je bitno samo dobro se organizovati i naviknuti na novi stil života. Sada se osjećam mnogo bolje, sretnije i savjetovala bih svima koji imaju problema s kožom, umaranjem, varenjem, glavoboljom… da provjere rad štitnjače i urade anti-tTG test.

 Dodatak prehrani koji često koristite?

– Od dodataka prehrani svakodnevno koristim D vitamin, zatim kombinaciju Orthomola i Rainsoula.

 Kupujete li hranu iz eko uzgoja i vjerujete li da je ona bolja od komercijalne?

– Mnogo više pažnje sam počela obraćati na to šta kupujem i šta pravim nakon što sam ostala trudna. Kad god smo u mogućnosti, nabavljamo domaće proizvode od eko proizvođača i sigurno je da su bolji od komercijale, pogotovo ako su to provjereni proizvođači.

 VJEŽBA

 Koji sport najviše volite?

– Dok sam bila mlađa, dugo sam se profesionalno bavila odbojkom, tako da rado zaigram odbojku i fudbal kad god imam priliku.

Koliko često vježbate i koji vid vježbanja daje najbolje rezultate?

– Nedavno smo muž i ja počeli s funkcionalnim treninzima u PFHSC-u i prezadovljna sam kako se sada osjećam i koje rezultate daje takav pristup treningu.

DIJETE

 Dijeta koja Vam je dala najbolje rezultate? (onu što ste zaista probali i prepoznali kao efektnu) Opišite kako se provodi?

– Veliki sam gurman uvijek bila, čak sam znala zaplakati od sreće kada jedem nešto u čemu baš uživam, pa su me vrlo često zezali zbog toga. Zato je dijeta za mene uvijek bila nemoguća. Mislim da je najbitnije u svemu imati balans i ne pretjerivati ni sa čim. Ja kad želim izgubiti koji kilogram, izbacim slatkiše.

MENTALNO ZDRAVLJE

 Protiv depresije se borim…

– Ne mogu za sebe reći da sam depresivan tip, ali kada imam neke nervozne faze, liječim ih čišćenjem i ribanjem kuće. Naravno, shopping je uvijek tu i za dobre i loše dane.

Poslije stresnog dana najprije će me opustiti…

– Zagrljaj i poljubac mog sina.

 MUZIKOTERAPIJA

 Ima li muzika blagotvoran utjecaj na Vaše psihičko zdravlje?

– Muzika je uvijek bila sastavni dio mog života i moje porodice, tako da uopšte ne znam kako bih mogla funkcionisati bez nje.

Navedite nam neku pjesmu koja Vas opušta?

– Celine Dion mi je od malena bila omiljena pjevačica, tako da je njena muzika ta koja me i opušta i pokreće.

 DUHOVNA HRANA

 Čime hranite svoju dušu?

– Prije četiri godine sam inspiraciju i duhovnost crpila iz mnogih stvari, knjiga… Sada, kada imam sina, on je moja najveća i najdraža duševna hrana.

 Koja knjiga je promijenila neki od Vaših svjetonazora?

– Ne mogu reći da mi je neka knjiga posebno promijenila život. Mislim da svaka knjiga koju pročitamo na neki način promijeni naše razmišljanje, shvatanja, naš odnos prema sebi i drugima. Nekada to i ne primijetimo, a nekada zaista osjetimo i ono što spoznamo svjesno mijenjamo.

Postoje li ljudi koji Vas nadahnjuju, ko su oni?

– Okružena sam ljudima koji me nadahnjuju. Mislim da nas, osim što su tu kao oslonac i podrška, porodica i prijatelji uvijek nadahnjuju.

Šta za Vas znači sintagma “Rad na sebi”, trudite li se mijenjati nabolje?

– Čovjek mora svakodnevno raditi na sebi. Možda smo to, zbog izloženosti svakakvim sadržajima raznih samoprozvanih life coucheva, doživjeli kao nešto što ne možemo sami i što zahtijeva veliki napor. Ali, prije svega, potrebni smo sami sebi. I nekada nije lako, ali, koliko god bili dobra majka, supruga, kćerka, preduzetnica, moramo imati vremena za sebe. Drugačije ne možemo imati energije za druge. Raditi na sebi znači upoznati sebe i shvatati da je svaki dan prilika da budemo bolji u odnosu prema sebi i drugima. Bolji prema životu.

STRAST/PASIJE

Moja najveća strast je…

– Hrana.

A najteže mi je kontrolirati…

– Hranu…

 PIĆA

Kafa ili čaj?

– Čaj

Omiljeno alkoholno piće i zašto?

– Nisam ljubiteljica alkoholnih pića.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti