Emina Hodžić-Adilović i Nermina Hodžić, vlasnice „Kaftan studija”: Ljepota znanja je u dijeljenju

Piše: Lejla Pujagić

Dizajnerski modni dvojac, sestre dizajnerice, Emina Hodžić-Adilović i Nermina Hodžić vlasnice u svijetu prepoznatljivog sarajevskog „Kaftan studija” već godinama u toku Sarajevo Film Festivala svojim radom veličaju uspjehe žena u kulturi, umjetnosti, filmskim ostvarenjima kao i drugim važnim segmentima te industrije, samim tim haljina im nije sama sebi svrha.

– Naša glavna motivacija su upravo žene koje biraju da nose Kaftan studio dizajn. Ove godine na SFF-u u našim kreacijama su bile dramske umjetnice Jasna Đuričić, Tatjana Šojić, direktorica Sarajevo Film Academy Emina Ganić i kostimografkinja Lejla Graho. Veliko iznađenje je bila Tatjana Šojić, koja je prije svega izvrsna glumica i umjetnica, a imala je dva povoda za pojavljivanje na crevnom tepihu. Prvi je bio nominacija za najbolju žensku ulogu u seriji, a drugi premijera filma “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice. Poštujući povode i impozantnu karijeru ove fantastične žene i umjetnice pristupili smo dizajnerskom procesu. Pojavljivanje na crevnom tepihu ima svoja pravila i ta pravila su zaista stvar opšte kulture. Osobe koje su svoj život posvetile kulturi, filmu i razvoju umjetnosti su upoznate sa tim pravilima i zajedno sa „Kaftan studio“ timom, između ostalog, demonstriraju i kulturu odjevanja – istakle su za magazin „Azra“  Emina Hodžić-Adilović i Nermina Hodžić. Otkrile su i na čemu trenutno rade, gdje pronalaze inspiraciju i šta je najteže u njihovom poslu.

Kreacije „Kaftan studio“ dizajna viđene su na velikim crvenim tepisima svijeta, koliko vam znači sarajevski crveni tepih?

– Naše kreacije su bile na gotovo svim velikim svjetskim događajima, Oscar, Emmys, Cannes Film Festival, Berlin Film Festival, Golden Globe, Venecijanski filmski festival. Svakako i Sarajevo Film Festival i njegov crevni tepih nam znači mnogo, jer „Kaftan studio“ je dizajnerski dvojac koji dolazi iz Sarajeva i sve što ima predznak našeg grada znači nam puno. Prema Sarajevo Film Festivalu se odnosimo kao i prema svim velikim festivalima u svijetu.

 Šta vas izdvaja u mnoštvu brendova koji danas postoje?

– U svijetu ima mnoštvo brendova i mi smo svjesni da smo samo kap u moru. Od početka gradimo autentičan autorski izraz, predane smo razvoju, educiramo se na polju dizajna i umjetnosti, otvorene smo uvijek za nova znanja i iskustva. Ne dozvoljavamo da nas uljuljaju uspjesi, već po završetku svake kolekcije, restarujemo se i vratimo na početak, kao da nikada prije nismo ništa uradile.

Ove godine na SFF-u dominirale su kreacije bh. dizajnera, koliko to znači vama i vašim kolegama? Kakve su reakcije nakon što se Festival završio?

– O reakcijama možemo govoriti u ime „Kaftan studija“. Mi pristupamo crvenom tepihu sa željom da istaknemo žene koje se bore ili su se izborile za svoje mjesto u filmskoj industriji. Tokom svih godina Festivala, naše haljine su nosile danas nagrađivane scenaristice, producentice, glumice, režiserke. Imamo svoju misiju i zajedno sa njima slavimo uspjehe. Reakcije su lijepe, jer svi oni koji prate Festival a i taj crveni tepih budu sretni što ispunimo očekivanja vezana i za taj segment pojavnosti tih vrijednih i fantastičnih žena.

 Gdje pronalazite inspiraciju?

– Ne sjedimo i ne čekamo da nam dođe inspiracija, eksperimentišemo, čitamo, slušamo muziku, razgovaramo i konstantno crtamo. Okidači su zaista različiti. Nismo se nikada prestale igrati. Izazivamo jedna drugu.

 Šta je za vas dizajn i kada se rodila ljubav prema dizjanu?

– Dizajn je primijenjena umjetnost i sastavni je dio kulture. Ako izuzmemo sve ostale opšte definicije dizajna, za nas je dizajn sanjanje o dobru i ljepotama života. Ljubav prema dizajnu se rodila davno, pa smo je odgajale obrazovanjem na Akademiji likovnih umjetnosti i svakodnevno tu ljubav nastavljamo njegovati konstantno radeći i usavršavajući se.

Na čemu trenutno radite?

– Radimo na nekoliko projekata istovremeno i svi su u vezi s modom, kulturom i umjetnosti.

Kakvi su planovi za kolekciju jesen/zima?

– Nismo komercijalni brend i nemamo pritiske po sezonama.

Jednom prilikom ste istakle da biste se rado bavile edukacijom budućih dizajnera, da li ste nešto već pokrenule?

– Da, jer smatramo da je ljepota znanja u dijeljenju. Radimo na tome.

Šta je najteže u vašem poslu?

– Dio dizajnerske struke jeste i rješavanje problema. Mi smo samoodrživi, nismo dozvolili da projekt “Kaftan studio” zavisi od raznih budžeta javnog novca građana. Činimo sve da u najljepšem svjetlu predstavimo kreativne snage BiH u svijetu. Prema poteškoćama s kojima se susretnemo, odnosimo se kao prema izazovima.

Koliko vam je važan odnos sa klijenticama i osluškivanje njihovih želja?

– Jako nam je važan odnos s našim klijenticama i neizmjerno smo zahvalne što imamo priliku upoznati nevjerovatne žene koje nas inspirišu da budemo bolje. Osluškujemo želje i trudimo se ponuditi uvijek nešto novo i u skladu s njihovim željama.

 Kakvi vas ljudi inspirišu?

– Dobri, hrabri, autentični, uporni, iskreni, svojeglavi, dostojanstveni, emotivni, smješni, strastveni, veseli… Osobe sa kojima su razgovori kao najdivnija putovanja i koji svojom energijom i znanjem oplemenjuju.

Koja je vaša modna preporuka?

– Jednostavno, „Kaftan studio“ dizajn.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti