Glumica Mona Muratović: Sama se šišam, feniram i farbam

Piše: L. K. P.

Glumica Mona Muratović, iako uspješno gradi karijeru, jednako se stiže posvetiti svojoj porodici uz pomoć supruga Danka Delibašića. Majka troje djece stalna je članica glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Uz redovni repertoar NPS-a angažirana je i na drugim projektima, od uloga u filmovima i serijama, do videospotova i posuđivanje glasa. Za magazin “Azra” otkriva svoje rutine i beauty tajne. Razgovor smo počeli pričom o njezi kože i kako uspijeva održavati zavidan izgled uz sve druge obaveze.

Koliko vremena dnevno trošite na njegu kože?

– Ne trošim ni minutu. Sve mi je usput, stavljam kreme dok nekom djetetu četkam zubiće.

Bez kojih preparata ne biste mogli zamisliti njegu kože kod kuće?

– Imam izuzetno suhu kožu, stoga koristim masne, hranljive kreme.

Koji preparati su najbolji?

– Meni odgovaraju Weledini proizvodi, što, naravno, ne mora značiti da ikome drugom trebam preporučiti. Također, mislim da cijena ne igra neku veliku ulogu, mislim da je to zaista podvala.  „Alverde“ proizvodi su mi zaista odlični.

Umivanje gelom, micelarna otopina ili uljne maramice. Čime najradije skidate šminku/preporuka?

– Ja koristim DM mlijeko za skidanje šminke iz linije „Alverde“. Cijela ta linija s organskom ružom meni je zaista super.

Koliko često se dajete u ruke profesionalcima i koje usluge koristite?

– Ne idem kod kozmetičara uopšte.

Najbolja depilacija je…

– Meni ne funkcionira depilacija. Sklonija sam drugim metodama uklanjanja dlačica.

Koji dio njege (ljepote) Vam uzima najviše novca?

– Hrana.

NJEGA KOSE

Koliko često posjećujete frizera?

– Znam da je malo čudno, ali ne idem kod frizera uopšte. Sama se šišam, feniram, farbam. Samo profesionalno za snimanja i predstave posjećujem frizera.

Koje preparate koristite u svakodnevnoj njezi, a koji su Vam otkriće godine?

– Prošle godine sam se za potrebe filma morala ofarbati u crvenu boju. Moja boja je plava i to je priilično radikalan potez, posebno s obzirom na to da sam se već narednog mjeseca morala vratiti u plavu radi drugog filma. Tada sam dosta pakunga stavljala da je hranim, ali sve u svemu dobro je podnijela. Maslinovo ulje je meni jako blagotvorno.

Neostvarena “frizura” želja?

– Lokne, puno lokni, velika kosa kao što imaju žene koje imaju valovitu kosu.

Iznenadni poziv na večeru, a Vaša kosa nije baš najbolja/najčistija… Šta ćete uraditi?

– Svezat ću je u punđu. Iako me rijetko uhvati dan da mi kosa nije čista, često je perem. Baš nikako ne volim prljavu kosu.

HOME MADE

Neki recept (iz bakine kuhinje) koji sebi spravljate za njegu kože ili kose…

– Na nagovor svekrve Slavice stavljam maslinovo ulje u farbu. To je savjet od milion dolara. Ona je, ipak, najljepša žena Jugoslavije pa je očigledno da je dragocjen savjet. I mamin: Čista jastučnica čuva kožu. Mijenjam je svaki treći dan. Kad i kosu perem.

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Ako pouzdano znate da Vas neka hrana (voće, povrće, dodaci prehrani) čine ljepšom (kosu sjajnijom i slično…), podijelite s našim čitateljima uz kratko obrazloženje.

– Ako postoji jedan savjet za njegu tijela to je: hrana. Pazite šta jedete i još više šta pijete. Ja pijem najmanje pet litara tekućine dnevno. Ne pijem gazirana pića niti išta što je upakovano. Najprije iz ekoloških razloga jer ne mogu podnijeti da ja proizvodim plastiku pored jedine pitke vode sa česme skoro pa na svijetu. Jedem povrće i grahorice, voće i žitarice. Veliki sam gurman i jedem mnogo. Svi koji me znaju znaju koliko uživam u hrani. Mislim da jedem veliki dijapazon namirnica, insistiram na sezonskom. To mi je nekako logično i prirodno.

ZDRAVLJE

Šta svakodnevno činite za svoje zdravlje?

– Znam šta činim protiv zdravlja, ne spavam dovoljno i sekiram se previše. To je navika koju bih voljela promijeniti, ali s troje djece, obavezama u kući i izuzetno dinamičnim poslom, teško mi je to promijeniti.

 Jeste li predisponirani (genetski) za neka oboljenja i kako ih prevenirate?

– Sigurno jesam, ali nastojim još po tome ne čačkati previše, da nešto ne pronađem.

S kojom zdravstvenom tegobom ste se do sada susretali i kako ste se borili protiv nje?

– Nakon što sam prestala dojiti, a imam ozbiljnog staža u tome, osjetila sam kako u 30. metabolizam znatno sporije operiše. Ostale tegobe ne osjećam, osim što, naravno, imam nekih normalnih boljki koje su više proizvod hroničnog umora, trudnoća, dojenja, nespavanja… osim problema s bubregom koji vučem nakon dvije hospitalizacije.

Dodatak prehrani koji često koristite?

– Nastojim unositi magnezij kad se sjetim. Ništa drugo.

Kupujete li hranu iz eko uzgoja i vjerujete li da je ona bolja od komercijalne?

– Eko uzgoj je više etička kategorija. Ja sam jako ekološki osviještena i insistiram na tome. Gotovo uopšte ne jedem crveno meso iz razloga što je proizvodnja mesa najveći zagađivač Planete. Generalno, uzgoj mesa je strahovito okrutna, neetična industrija.

VJEŽBA

Koji sport najviše volite?

– Volim jahanje, planinarenje.

Koliko često vježbate i koji vid vježbanja daje najbolje rezultate?

– Trčim oko djece. Nije maraton, ali ima sve sličnosti s maratonom.

– Ne vježbam trenutno, ali sam daleko od toga da sam van forme. Osjetim to kad nekad odem na trčanje ili u rijetkim prilikama u teretanu. Na nivou sam top treninga kad sam baš bila u formi i u svojim dvadesetim. Bez šale, djeca me drže fit.

DIJETE

Dijeta koja Vam je dala najbolje rezultate? (ona koju ste zaista probali i prepoznali kao efektnu) Opišite kako se provodi?

– Nikada, niti jednog dana svog života nisam bila na dijeti. Iako sam s prvim djetetom dobila 30 kilograma, sa drugim i trećim po 25, nekako se to sve prirodno istopilo. Ako bih morala nekada smršati, sigurno bih odabrala autofagiju (post).

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim…

– Ne borim. Dođe i ode. Svaki umjetnik je melanholik.

Kako izgledaju Vaše anksiozne epizode i kako se s njima nosite?

– Ako sam nekada down, to je gotovo uvijek i isključivo hormonalno i vezano za ciklus.

Šta svakodnevno činite za svoje mentalno zdravlje?

– Mene šuma preporodi. Ništa nema efekt kao disanje šumskog zraka, pogled na drveće, tišina. Duge šetnje isto tako. Uvijek hodam od kuće do pozorišta. Prije sam meditirala svaki dan i radila jogu religiozno posvećeno. Nažalost, sada nemam vremena, ali znate kako se kaže; svako bi dnevno trebao meditirati 20 minuta, osim ako nemate vremena, tada biste trebali meditirati najmanje sat.

Poslije stresnog dana najprije će me opustiti…

– Tišina. Jednostavno, moji dani su puni, jako dinamični, non stop neko nešto treba, s nekim pričam, ja govorim. Umori me to. Volim tišinu možda baš zato što je tako rijetko dobijem. Osim toga, volim s Dankom pogledati film, i masažu jako volim. Posebno stopala.

MUZIKOTERAPIJA

Ima li muzika blagotvoran utjecaj na Vaše psihičko zdravlje?

– Moja daleko najveća ljubav je klasična muzika. To je nešto bez čega ne mogu, to me čisti, stimuliše, inspiriše, motiviše.

Navedite nam neku pjesmu koja Vas opušta?

– Volim svu Bachovu muziku, gotovo da nema ništa njegovo što nema iscjeljujući efekt.

A neku koja pokreće?

– Kad čistim, volim slušati njemački band „Seeed“, volim flamenko, francusku muziku šezdesetih.

DUHOVNA HRANA

Čime hranite svoju dušu?

– Čitanjem.

Koja knjiga je promijenila neki od Vaših svjetonazora (koji i koja knjiga)

– Marko Antonije i njegove „Meditacije sebi“ (o tome koliko je važna sopstvena snaga), te Spinozina cjelokupna učenja i uvjerenja.

Šta trenutno čitate?

– Trenutno čitam „Buybookove“ edicije dnevnika, koje su briljantne. Uređuje ih Semezdin Mehmedinović i to je zaista blago za bh. književnost.

Postoje li ljudi koji Vas nadahnjuju, ko su oni?

– Mnogo pametnih ljudi. Prvo, moj najdraži pisac Marcel Proust, zatim Bergman, Nick Cave, mnogi divni glumice i glumice, poete, profesori, filozofi.

Šta za Vas znači sintagma “Rad na sebi”, trudite li se mijenjati nabolje?

– Svako to mora činiti svaki dan, inače umire, metaforički. Ne vjerujem u ove motivacijske govore i self help literaturu, mislim da to samo krivo navodi i pravi veću štetu od koristi. Najvažnije je govoriti istinu sebi i drugima, ako ste iskreni prema sebi imate mogućnost da realno sagledate svoje koordinate i svoju odgovornost. Prihvatanjem svog udjela u svojoj muci i u ostalim pojavama koje rezoniraju s tim možete neke stvari mijenjati nabolje. Šta znači kupiti skupu kremu ako znate da lažete i obmanjujete sebe?

Kojih osobina biste se htjeli riješiti? Jeste li već imali uspjeha u mijenjanju sebe nabolje?

– Voljela bih generalno manje brinuti. Voljela bih prestati osuđivati loše roditelje, kojih je. prema mom mišljenju, barem 75 posto. Voljela bih biti dosljednija, voljela bih prestati biti stroga, najprije prema sebi pa onda prema ostalima. Eto, iskreno. Ne znam je li mijenjam išta, ali nastojim, zaista, nekad više nekad manje… Nastojim mijenjati navike potrošačke također. Važno je ne praviti otpad, kao i sve, naša djeca će ispaštati. Klimatska kataklizma je nezaustaljiva, moramo reagovati, jer politike dođu i prođu , ali priroda naše želje ide u propast i jako je tužno koliko ljude nije briga za to. Priroda vraća.. suše, poplave, požari, još godina, dvije i neće više biti pitke vode… svi smo male karike u lancu.

STRASTI/PASIJE

Moja najveća strast je…

– Moj posao, muzika i književnost.

A najteže mi je kontrolirati…

– Ljutnju.

PIĆA

Kafa ili čaj?

– Oboje u velikim količinama.

Omiljeno alkoholno piće i zašto?

– Ne pijem alkohol, tu i tamo popijem vino, koje cijenim kada je proizvod posvećenosti. Ima nekih vina koja baš smatram remek-djelima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti