Lejla Njemčević, prva biciklistkinja svijeta na listi Svjetske biciklističke federacije: Bosna i Hercegovina je idealna za bavljenje biciklizmom

Piše: E.M.

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević uspješno gazi put ka vrhu svjetskog biciklizma. Nakon posljednjeg upisa bodova zauzela je prvo mjesto na Svjetskoj UCI maraton ranking listi, čime je ujedno postala prva takmičarka na tronu svjetskog poretka i time ispisala historiju BiH. Ovim sportom počela se baviti još s 15 godina, a prvi profesionalni ugovor potpisala je 2014. Danas je višestruka šampionka koja je ponosnim učinila sve Bosance i Hercegovce. Ovim povodom razgovarali smo s Lejlom, koja se osvrnula na svoje dosadašnje uspjehe i istakla koliko joj znači podrška njenih zemljaka.

Trenutno ste prva biciklistkinja svijeta na listi Svjetske biciklističke federacije, čime ispisujete historiju BiH. Kakav je osjećaj učiniti ponosnom svoju domovinu?
– Zaista je nevjerovatno. Ja sam znala da ću biti prva na svijetu ukoliko me u tome ne spriječi povreda, ali nisam znala da će se toliko Bosanaca i Hercegovaca obradovati mom uspjehu. Upravo je to ono što mom uspjehu daje vrijednost i što me čini najsretnijom.

 Kada ukucamo Vaše ime na internetu, jedna ispod druge nižu se vijesti o visoko osvojenim mjestima i priznanjima. A, ima li neko koje je Vama posebno drago?

– Moja dva najdraža sportska uspjeha su prva titula Balkanske prvakinje i 8. mjesto sa Svjetskog prvenstva u maratonu 2020. godine, tokom pandemije. U oba slučaja sam sama sebi dokazala da je brdski biciklizam ono čime se trebam baviti u životu i ono što me čini sretnom. Titula Balkanske prvakinje je za mene bila nešto nevjerovatno teško za dostići, nakon prve titule  osvojila sam još četiri balkanska prvenstva i ciljevi su nam se brzo promijenili, ali to je za mene bio trenutak u kojem sam shvatila da je sve moguće.

 Obzirom da je to jedan od najvećih dječijih izazova, kada ste Vi dobili svoj prvi bicikl i kako ste naučili upravljati njime?

– Svoj prvi bicikl sam dobila prilično kasno, tek sa 15 godina i bila sam jako vješta. Sama sam naučila da ga vozim i brzo sam počela da vozim tehnički zahtjevne dionice. Upravo je zbog toga moj trener Amar Njemčević prepoznao da se mogu baviti ovim sportom. Na samom početku moje karijere bilo mi je jasno da je za postizanje vrhunskog rezultata potreban predan rad dugo godina.

 Kada počinje Vaš profesionalni angažman? Zašto baš brdski biciklizam?

– Prvi profesionalni ugovor potpisala sam 2014. godine za turski „Salcano“ tim, za koji sam nastupala dvije sezone. Nakon angažmana u turskoj ekipi potpisala sam za tada najbolji grčki tim SMF. U grčkom timu sam provela zaista lijepe trenutke i ostvarila zavidne rezultate. Nakon SMF-a sam godinu nastupala za španski tim, da bih posljednje dvije sezone i svoje najbolje rezultate postigla nastupajući za švedski tim „Allebike“.

Brdski biciklizam je savršen za obilazak planina u okolici Sarajeva, teren je promjenjiv i interesantan, tako da je zapravo moja najveća motivacija za bavljenje sportom bila prirodna ljepota Sarajeva.

Koliko prostor BiH nudi pogodnosti kada je riječ o bavljenju biciklizmom? Gdje se najčešće spremate?

– Bosna i Hercegovina je idealna za bavljenje ovim sportom. Zimi treniram u Hercegovini zbog temperatura koje su blaže i cesta koje su raznolike i nemaju saobraćaja. Ljeti treniram na Bjelašnici, kada imam visinske pripreme, a kada sam kući, onda najviše treniram na Trebeviću i Čavljaku. Dok cestovne treninge imam na cesti prema Tuzli ili Kiseljaku.

 Koliko je biciklizam, zapravo,  priznat sport u BiH?

– U trenutku kada sam počela aktivno se takmičiti biciklizam je doživio jednu veliku ekspanziju rekreativnog biciklizma. Sada imamo zaista sjajnu Premijer ligu BiH, državna prvenstva i veliki broj klubova. Nažalost, radi mog internacionalnog kalendara takmičenja nemam priliku da nastupam u utrkama u Bosni i Hercegovini, pretežno nastupim na jednoj ili dvije utrke godišnje pored utrka državnog prvenstva.

 Biciklizam podrazumijeva fizičku aktivnost koja je izuzetno važna za zdravlje. Šta je to što Vi još redovno činite za svoje zdravlje i čime nadoknađujete energiju?

– Moja ishrana je iznimno raznolika i zahtijeva mnogo vremena da bi se provela u svakodnevici. Jedem mnogo žitarica, voća, bijelog mesa, jaja, povrća i dodataka poput energetskih pločica, koje koristim tokom vožnje kako bih nadoknadila energiju. U biciklizmu je potrebno imati određeni odnos težine i snage, tako da je i moja ishrana vrlo precizna u zavisnosti od treninga koji imam taj dan, kao i perioda u sezoni.

S obzirom na to da ste po zanimanju magistar pravnih nauka, čime se još bavite osim profesionalnog sportskog angažmana?

– Profesionalno bavljenje sportom je posao koji traje 24 sata i ja sam jako sretna što trenutno imam priliku da se bavim zahtjevnim ali interesantnim sportom. U budućnosti imam plan da nastavim sa svojom pravom karijerom, zapravo je to bila moja prvobitna želja, ali sam odlučila da se pokušam profesionalno baviti biciklizmom, a što se brzo pokazalo kao odlična odluka.

 Ko Vam je najveća podrška u onom što radite?

– Moj muž i trener, Amar Njemčević i moji roditelji i sestra. Naravno, sponzori i ljudi koji su uz mene od početka moje karijere igraju ogromnu ulogu u mojoj karijeri, bez njih ništa ne bi bilo moguće.

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Kako se odmarate i šta Vas opušta?

– Volim da kuham i da čitam knjige. Kuhanje me opušta i volim da pronalazim nove načine pripremanja zdrave hrane. Veliki sam ljubitelj peciva, pa volim da pravim različite vrste hljebova i da ih dijelim s komšijama.

 Koji je Vaš idući korak?

– Moje naredno takmičenje je Svjetsko prvenstvo u Danskoj, koje se održava 18. septembr, a nakon toga dva svjetska kupa u Francuskoj. Cilj je zadržati prvo mjesto Svjetske UCI ranking liste i početi narednu sezonu kao najbolja biciklistkinja svijeta. Trenutno ne razmišljamo mnogo o narednoj sezoni, koja počinje u februaru 2023. godine.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti