Indira Levak: Sve ono što sam željela, na kraju sam i ostvarila

Piše: E.M.

Uvijek nasmijana i energična Indira Levak na sceni je dugo godina. Svoje prve muzičke uspjehe bilježi  još u tinejdžerskom dobu, a u fokus javnosti dospjela je kao glavni vokal poznate grupe „Colonia“. Zajedno su nizali hitove poput „Oduzimaš mi dah“, „Lažu oči moje“, „Mirno more“, „Plamen od ljubavi“, „1001 noć“. Indira je 2017. odlučila da se vine u solo pjevačke vode, a nedavno je izdala i svoj drugi samostalni album naziva „Atlantida“. Samo za naš magazin, Indira je govorila o novom albumu, iskustvima na sceni i izvan nje, a otkrila nam je i koja je njena neostvarena želja.

Koliki je izazov upustili se u solo pjevačke vode i koja je razlika u odnosu na zajedničke projekte u bendu?

– Kada ste u bendu, uloge su podijeljene, a u solo karijeri sve je u vašim rukama, jednako ste krivi i zaslužni za sve samo vi. Moram priznati da mi je godilo biti u bendu, ali svi se mijenjamo kroz godine, odrastamo, razvijamo se i želimo pomicati granice. Odlazak u solo vode bio je izlazak iz zone komfora i moram priznati da mi je to trebalo. Iza mene je drugi samostalni album „Atlantida“ koji je objavljen u digitalnom obliku i sve pjesme dostupne su jednim klikom.

Kako ste zadovoljni reakcijama publike na „Atlantidu“?

– Na „Atlantidi“ su pjesme koje sam prikupljala četiri godine i svi ti singlovi sada su na jednom mjestu. Drago mi je što publika na mojim koncertima s jednakim žarom pjeva moje stare i nove pjesme, a naslovna pjesma „Atlantida“ pravi je hit. Ovaj album ima nekoliko posebnih pjesama koje su dotaknule moju publiku, a definitivno je najposebnija pjesma „Iskra“, duet s mojim dragim prijateljem Halidom Bešlićem, koji smo dugo planirali, ali tek na ovom albumu je realiziran. To je pjesma bez koje nema dobrog derneka!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Indira Levak Official (@indiralevak)

Ubrzo nakon albuma izdali ste još jedan singl. Šta Vam je presudno pri izboru novih pjesma?

– „Žena od titana“ moj je aktuelni singl, koji sam nedavno predstavila na CMC festivalu u Vodicama. Pjesma je jaka, obraćam se mojoj publici iz cijele naše regije koja me s osmijehom i mnogo ljubavi dočeka gdje god došla. To je pjesma koja ima pravu ljetnu atmosferu i to me je privuklo melodiji, a tekst sam napisala iz srca u vrlo kratkom vremenu, dok sam se vozila s koncerta na koncert. Mnogo faktora utječe na odabir pjesme, a meni je bitno da me pokrene kad je slušam i onda znam da je to to.

Na muzičkoj sceni ste već jako dugo, a uvijek nasmijani, vedri i energični. Kako uspijevate da održite isti elan i volju i nakon toliko vremena? 

– Muzika je moj život. Školovana sam muzičarka, sviram instrumente, pišem stihove, uvijek mi je u glavi neka melodija. Sve važne trenutke u životu vežem uz određene pjesme. I u posljednje dvije godine, kada nije bilo koncerata, ja sam stalno nešto snimala, pjevala, jer život je ljepši uz omiljene taktove koji izmamljuju osmijeh na lice. Tako da to je i odgovor na vaše pitanje, ne moram ja ništa održavati, to sam ja, uvijek imam razloga za sreću.

Šta za Vas predstavlja boravak na sceni?  

– Predstavlja susret s publikom, dobar provod, pjevanje uglas. U ove dvije godine radila sam i druge stvari, od dizajna namještaja do turizma i dokazala sebi da uvijek postoji izlaz i da nema toga što ja ne mogu. Ali, pozornicu je zaista teško zamijeniti. Tamo je moje srce zaista kod kuće.

Koja pjesma je Vaša lična karta?

– Trenutno je to „Žena od titana“, jaka pjesma s jakom porukom. Vesela i optimistična.

 Jeste li oduvijek znali da će muzika biti Vaš životni put?

– Oduvijek. To sam prepoznala kao djevojčica, a otac me upisao u muzičku školu i u potpunosti me usmjerio. Bilo je i važno da se ne bojim sanjati, maštati, željeti, da se nisam obazirala na komentare poput „Ti to ne možeš“, „Primi se radije pravog posla“. Nije bilo uvijek lako, ali je bilo sve ono što sam željela i na kraju ostvarila. Živim svoj san.

U skladnom ste braku sa suprugom Miroslavom. Da li je nekada porodica trpjela zbog posla i obratno

– Nikada, jer moj muž i ja sve radimo zajedno i sve je upravo onako kako želimo. Nekada moramo više potegnuti, ali onda dođe vrijeme kada sebi priuštimo odmor i uživamo. Mislim da je tako u svim porodicama, nismo mi ništa drugačiji.

Kakva je Indira kada se ugase svjetla reflektora? Imate li neke druge interese?

– Kada se ugase reflektori, najviše uživam u miru svog doma, s mojim životinjicama. Imamo tri mace u stanu, kojima se nedavno pridružila i mala stafordica Blue koja je osvojila naša srca. Kad kažem naša, tu mislim i na mace koje su je odmah prihvatile u čopor i sada je odgajaju. Samo se nadam da neće jadan pas početi presti poput mačaka (smijeh). Preslatko mi je gledati kako se igraju i rade nepodopštine.

Koliko je teško izgraditi prepoznatljiv stil i ostati dosljedan sebi?

– Meni to nije bio problem, jer sam znala što želim i nisam se priklanjala trendovima. Mislim da je dosljednost općenito bitna u životu ako želiš da ti ljudi vjeruju. Pogotovo u muzici. Ako me pitate za stil odijevanja, tu sam više spremna na kompromise, ali i tu imam neke zakonitosti od kojih ne odstupam. Zato to i izgleda prepoznatljivo, ima pomaka, ali to su uglavnom nadogradnje na bazu.

Neostvarena želja?

– Čovjek bez želja ne postoji, treba uvijek sanjati i težiti nečemu inače ništa nema smisla. Moj san je imati kućicu s dvorištem za moje životinje, vjerujem da ću i to ostvariti uskoro.

Ovdje ste uvijek rado viđen gost. Možemo li uskoro očekivati neka gostovanja i koncerte u BiH?

– Stalno dolazim u BiH i drago mi je što sam s vama ušla i u Novu godinu. Kod vas su uvijek partyji za pamćenje, tako da me očekujte uskoro ponovo!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti