Marija Mikić o povratku na scenu i prvim mjesecima s bebom: Upoznala sam novu vrstu ljubavi

Piše: E.M.

Pjesma „Jul“, otkako je izašla prošle godine, uvrstila se na listu onih pjesama koje će biti rezervirane za slušanje ne samo svakog jula, nego je tu da obilježi svaku sretnu ljubavnu priču. Vlasnica ovog hita, lijepa i izuzetno talentirana Marija Mikić, u fokus javnosti dospjela je učešćem u prvoj sezoni muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“, a glas je posuđivala u nekim serijama i filmovima.

Ove godine takmičila se na Beoviziji, izboru za pjesmu Evrovizije u Srbiji, kada s pjesmom „Ljubav me inspiriše“ zauzima 8. mjesto. Ovu priliku iskoristila je da saopći lijepe vijesti – kako ona i partner Jovan očekuju bebu. Nastavila je da radi punom parom i u međuvremenu je izdala dvije nove pjesme „Ljubi me ljubi“ i „Kombinacije“. U julu ove godine na svijet je stigla Đurđa, a tim povodom razgovarali smo s Marijom, koja nam je priznala koliko uživa u prvim mjesecima s bebom, ali i koliko joj muzika nedostaje te kako je spremna za povratak na scenu.

 Godine 2021., snimili ste hit „Jul“ koji je pobrao sve simpatije, a godinu poslije juli vam je donio najljepšu moguću titulu – postali ste majka. Čini se da je juli definitivno Vaš mjesec. Šta Vi kažete?

– Nisam ni slutila da ću sve lijepe stvari prizvati da se dese u julu. Ove godine sam postala majka i izbacila još dvije nove pjesme u koje mnogo vjerujem. Definitivno je moj mjesec i slavit ću ga zauvijek.

 Šta ste prvo pomislili kada ste uzeli kćerku u naručje? Postoje li uopće riječi kojima se može opisati taj osjećaj?

– Imam i video kada mi je spuštaju na grudi tek što je došla na ovaj svijet i rekla sam: “Nemoj da plačeš, sada si tu”. Pomislila sam da od tog trenutka pa nadalje neko je bitniji od tebe samog i od svega što se dešava i da dišeš za tog nekog. U ovom slučaju, za nju. Nema većeg i ljepšeg osjećaja.

 Odlučili ste se za ne tako često ime. Kako je Đurđa dobila ime?

– Đurđa je dobila ime slučajno, zbog one šaljive izreke: “Opa, Đurđo”, iz serije. To je bila naša reakcija kad smo saznali da sam trudna i eto tako, ostade Đurđa. Nismo ni razmišljali o drugom imenu.

Koliko su se život i svakodnevica promijenili otkako ste Vi i Jovan postali roditelji? Kako ste se snašli u ulozi mame i tate?

– Sve se promijenilo za 180 stepeni. Prioriteti, ritam života, navike, slobodno vrijeme. Sve je stvar organizacije. Mi se polako vraćamo u normalu i učimo da u sve aktivnosti koje smo prije imali i koje su nam ispunjavale vrijeme nekako ubacimo i nju, shodno njenim potrebama koje su, naravno, na prvom mjestu. Ljubav se umnožila i sve je mnogo veće, ali i teže.

Kada uporedite staru i novu sebe, da li Vas je i na koji način majčinstvo promijenilo?

– Već u trudnoći me je promijenilo. Zapravo sam psihički sebe svih devet mjeseci spremala da više nisam u svojoj glavi ona mala Mara sama sebi, bezbrižna, luckasta, nasmijana, koja odluke donosi u hodu i koja ide glavom kroz zid. Zrelija sam. Upoznala sam neku novu vrstu ljubavi koja čovjeka potpuno oplemeni. Mislim da sam postala mnogo bolja osoba.

 Nakon 10 mjeseci pauze, vraćate se i na scenu. Jeste li se uželjeli nastupa i druženja s publikom?

– Ja sam se već poslije mjesec svega bila uželjela, ali znalo se šta su prioriteti i da je zdravlje najbitnije. Najbolji savjet koji sam čula od svih mi je bio: ” Samo sretna mama je dobra mama”. A, ova mama je sretna kada se druži sa svojom publikom i pjeva zajedno. To je jedan dio mene godinama. Falilo mi je. Sad se vraćam, ali postepeno i mnogo mi prija.

Nedavno ste, kao što se spomenuli, objavili i dvije nove pjesme koje su, također, sjajno prošle kod publike. Kako ste zadovoljni reakcijama?

– Prezadovoljna. U ovo novo vrijeme moderne muzike, ono što ja stvaram i pjevam, nije baš lako da pronađe put do publike, a pogotovo ove mlađe. Nekako smo to uspjeli i puno mi je srce što je pop muzika ipak tu negdje u našim srcima. To je moj pravac, moj “teren” na kojem plivam i nastavit ću u tom pravcu.

 Gradite uspješnu karijeru bez skandala. Koliko je teško u današnjem vremenu ostati prizeman i ne podleći trendovima koji se plasiraju?

– Hvala za lijepe riječi. Nisam se nikada ni trudila da budem medijima zanimljiva na taj način, niti mislim da sam takva ličnost. Oduvijek sam samo želela da radim ono što volim, i da živim od toga. To je jedan od blagoslova u životu. Ima ona izreka: “Kada novac ne bi postojao, da li bi se i dalje bavio poslom koji radiš?“

Opišite sebe u tri riječi.

– Emotivna, lojalna, skromna

 Je li muzika Vaša najveća strast?

– Definitivno. I kada sam tužna i kad sam sretna, utjehu i radost sam pronalazila u muzici.

Kako bi izgledao Vaš idealan dan?

– Svaki dan koji se završi s osmijehom, kada se prije spavanja zahvališ Bogu na svemu, i kada u sebi stvarno pomisliš samo daj Bože da zauvijek ovako sve ostane, jeste savršen dan za mene. Poremetile su se vrijednosti u društvu. Meni je savršen dan sreća najbližih i mir. Mir donosi sreću u vaš život.

Šta možemo očekivati od Marije u skorije vrijeme? Veže li Vas nešto posebno za BiH i možemo li Vas ovdje očekivati uskoro?

– Prvo želim da se postepeno vratim poslu i tempu koji mi je bio potpuno normalan, a iz ovog ugla sada neizdrživ. Čovjek, ustvari, ne zna koliko može, dok ne mora. Želim da se vratim svirkama, energiji, publici. Mislim da do Nove godine očekujemo još jednu pjesmu i neki duet. A album spremamo uveliko, ako sve bude kako smo zamislili, izaći će na proljeće sa sedam novih pjesama, čemu se posebno radujem kao kruni mog dosadašnjeg rada i početku neke nove etape. Iskreno, za BiH me najviše vežu moji prijatelji i njihova energija. Mislim da je Banja Luka prva na spisku nastupa za sada, pa ćemo vidjeti dalje.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti