Ana Mirjana Račanović-Jevtić: Bore su znak da smo živjeli, smijali se i bili tužni

Piše: E.M.

Anu Mirjana Račanović-Jevtić bh. javnost upamtila je nakon što je 2001. ponijela laskavu titulu Miss BiH. Ova titula donijela joj je mnogo prilika i brojne angažmane, čime je ujedno postala jedno od omiljenih lica, a između ostalog okušala se i u voditeljskom poslu. Ana Mirjana je danas sretna i ostvarena porodična žena i živi u Njemačkoj sa suprugom i troje djece. Ugostili smo je u našoj rubrici o ljepoti, gdje je govorila o svojim navikama uljepšavanja kojima je vjerna godinama, ljubavi prema šminkanju i parfemima.

 Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Lice perem umivalicom za lice, zatim čistim tonikom i stavljam serum. Stavljam kremu sa zaštitnim faktorom, obično biram vitaminsku C kremu i zaštitni faktor u jednom. Ukoliko dan provodim vani ili imam nešto u planu i moram da se našminkam, obično koristim dnevnu laganiju šminku.

 Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Ako sam nezadovoljna svojom frizurom i nisam stigla da je operem ili odem kod frizera, najčešće vežem kosu u visoku punđu i rep ili pletenicu. Suho pranje kose izbjegavam. Poslije Covida, kosa mi mnogo opada i trenutno koristim uglavnom prirodne maske za kosu, npr. žumanjak, maslinovo ulje, limun prema maminim savjetima i trudim se da je što manje tretiram hemijom.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Nemam ništa protiv estetske hirurgije i mislim da svako treba da brine o svom tijelu i izgledu onako kako on želi. Ja zasad nijedan estetski zahvat nemam na sebi, što ne znači da kada budem primijetila da mi nešto smeta ili budem imala problema s godinama, neću. Trenutno sam zadovoljna i vjerujem da se sve to može popraviti prirodnim putem. Smatram da i ne trebamo da izgledamo svi isto, svako treba da ima svoj lični pečat i da bude drugačiji. Svako je lijep na svoj način.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Šminkanje je moja velika ljubav i vrlo rano sam počela da se šminkam. Moj način šminkanja nije se puno promijenio tokom godina. U međuvremenu, mnogo toga sam naučila i još učim, jer trendovi se mijenjaju u svemu pa tako i u šminkanju. Navečer volim malo upadljiviju šminku, preko dana skoro da je i nemam. Volim i da šminkam druge. To je za mene jedna vrsta umjetnosti.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Naravno. Ukoliko imam loš dan, ne postoji nikakva šminka niti bilo šta što to može da pokrije. Ako ste sretni i zadovoljni, vi sijate i odmah zračite drugačijom energijom i ljudi vas doživljavaju ljepše i drugačije.

 Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Moram priznati da redovno odlazim na higijenske tretmane lica. Moja koža je masnija, samim tim je sklonija miteserima i  trudim se da redovno odlazim kod kozmetičarke. Jednom godišnje odlazim na PRP poznatiji kao vampirski tretman lica, sa sopstvenom krvnom plazmom koja se ubrizgava u kožu zajedno s vitaminima. To zaista pomaže, vraća svježinu i prezadovoljna sam.

 Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Lako i jednostavno. Koristim obični, dječiji sapun za kojeg se pokazalo da odlično skine svu masnoću. Poslije toga potopim samo vrelom vodom kako bih dezinficirala.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Generalno, s tim trenutno nemam problema. I dok jesam, nisam bila opterećena s tim. Otkad znam za sebe, jedino imam te neke tamne krugove oko očiju koji se s dobrim korektorom lako pokrivaju.

Kako oblikujete obrve?

– Najviše volim da ih sama sređujem. Imam prirodne obrve i presretna sam s njima. Pošto mi je kosa tamna, jedino ih uvijek malo posvijetlim.

 Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Trošim prilično novca na nove proizvode i volim da probam nove stvari. Stalno istražujem i probam na svom licu. Ipak, neke provjerene stvari koje odgovaraju mojoj koži nikada ne mijenjam. Bitno mi je i pakovanje, ukoliko je zanimljivo i drugačije, kupim ga.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Danju nikada ne nosim samo puder nego ga miješam s hidratantnom kremom, što mi daje svježinu i sjaj, a nije preteško za dnevnu varijantu. Prije nanošenja seruma, također, pršćem lice termalnom vodom pa tek onda nanosim serum. Brzo se razmaže i brže upija.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– I ne sjećam se. Kao da ih imam cijeli život, jer to je dokaz da smo živjeli, da smo se smijali, ponekad bili i tužni. Sve ove bore koje dolaze s godinama, ponosno nosim. Svi trebamo da starimo dostojanstveno i volimo sve na sebi.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Što se tiče parfema, imam ih mnogo i obožavam ih. Parfeme biram po raspoloženju i mjestima na koje odlazim.  Za svaku priliku i drugo raspoloženje biram drugi parfem. Mene parfemi podsjećaju na različite događaje, ljude prepoznajem po njima. U posljednje vrijeme najviše nosim „Baccarat Rouge 540“. Ljeti najčešće biram „Parfum de Marly Delina“.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Dok sam bila mlađa, uvijek sam izlazila našminkana. U posljednje vrijeme se gotovo i ne šminkam. Najbitnije mi je sada da imam kremu sa zaštitnim faktorom.

 Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Moj muž luduje kada negdje putujemo, jer nosim mnogo šminke, iako gotovo ništa ne iskoristim. U torbi uvijek imam labelo, parfem i ogledalo.

 

 

Pročitajte još