Tara Rosandić, Ana iz serije „Blago nama“: Uvijek samo svoja

Piše: L. K. P.

Hrvatsku glumicu Taru Rosandić, Bosanci i Hercegovci trenutno gledaju u seriji „Blago nama“ u kojoj glumi uz Enisa Bešlagića, Žarka Radića, Hristinu Popović, Filipa Križana i Zlatana Zuhrića Zuhru. Tara utjelovljuje Anu, mladu ambicioznu ženu koja teži savršenstvu. Šta je zajedničko Ani i Tari, šta ih razlikuje, kakva je atmosfera vladala na setu serije, da li bi se voljela okušati u inozemnoj karijeri i šta je za nju gluma, otkrila je u razgovoru za magazin „Azra“.

– Drago mi je da sada imamo priliku pomalo uveseliti publiku u Bosni i Hercegovini. Moja Ana je precizna, malo zakočena oko pokazivanja svojih emocija na prvu i voli kad je sve kako treba. Ja sam Djevica u podznaku, dakle, ponegdje se podudaramo. Čini mi se da je Ana privatno i poslovno usredotočenija na cilj od mene, a vjerujem da publika takve osobnosti može lako zapaziti u svojoj okolini – priznaje Rosandić.

Dok ste snimali seriju „Blago nama“, kakva je atmosfera vladala i kakav je Enis Bešlagić iza kamere?

– Atmosfera je uvijek bila poticajna, s mnogo kolega koji svaki dolaze iz svog svijeta, jedan lijepi “melting pot”! Enis je veseljak i zaista mu je stalo do toga što radi, takvoj strastvenosti je uvijek inspirativno svjedočiti.

U kakvim projektima ćemo Vas moći gledati u budućnosti?

– Ja se prvenstveno veselim završetku obnove mog matičnog kazališta “Gavella”. Već dugo čekamo povratak na tu voljenu scenu. Ostalo, kad me vidite, prepoznat ćete me. Raduje me nastavak i napredak našeg dragog projekta “6 glumica traži autora”, ali i o tome više drugom prilikom.

Kakav je položaj glumaca u Hrvatskoj?

– U posljednje dvije godine je kolegama koji su na slobodnom tržištu, nemoguće. Drago mi je da nismo potpuno uspavani milje i da se pomacima ka boljem uvijek stremi.

Imate li kolege i prijatelje u Bosni i Hercegovini i da li ste nekada dolazili u posjetu našoj zemlji?

– Jasno, dolazilo se uvijek u BiH… Sarajevo, Mostar, Zenica.

Biste li voljeli glumiti van granica našeg regiona?

– Svakako, čim me se Anila Gajević sjeti.

Šta je za Vas gluma?

– Pričanje priča.

Imate li glumačke uzore?

– Bezbrojne.

S kim biste od holivudskih zvijezda voljeli glumiti?

– Znate šta se treba zapitati? Kako kažu, jel neko filmska (holivudska) zvijezda ili glumac? No, da skratim, sad mi je slučajno sinula Natalie Portman, ali s kojom holivudskom zvijezdom čovjek ne bi htio glumiti?  Osim sa seksualnim prijestupnikom kojeg naši lovci u holivudskom blatu još dovedu u Hrvatsku.

Da niste to što jeste, šta biste bili?

– Kvaka ili žaba. Šalim se, teško mi je to zamisliti. Ne znam, možda bih se okušala kao dramska pedagoginja ili se posvetila nekom instrumentu, ušla ranije u kiparsvo, kiparstvo mi je plan za penziju, možda ušla u medicinu… ko će znati, odlučiš se baviti glumom kad te zanima previše stvari odjednom.

Kako se najbolje opuštate?

– U posljednje vrijeme, uz kuhanje. Veseli me što opet imam vremena istraživati nove vegeterijanske recepte i kuhanjem pomagati našoj planetici, kao i zdravlju onih koje hranim. Čitanje nije više opuštanje, nego terapija, za mene. Mislim, knjige koje mi pašu. One druge su mi stres.

Opišite sebe u tri riječi?

– Uvijek samo svoja.

Kako ste proveli ljeto, radno ili?

– Ljeto sam provela divno, hvala na pitanju. Nakon naporne dvije godina dobila sam vrijeme za odmor i sređivanje privatnih pitanja, na tome sam jako zahvalna. Uspjela sam čak i svoje mace dva puta voditi na more, jako sam zadovoljna njihovim avanturističkim treningom.

Pročitajte još