Modni brend “Moon” : Prepoznatljivi po unikatnosti

Piše: E.M.

Foto: Amina Hodžić

 

Jedna srednjoškolska želja i neizmjerna ljubav prema modi iznjedrile su specifičan brend „Moon“. Visočanka Ajla Dedić prije dvije godine na nagovor supruga uplovila je u modni svijet. Danas iz „Moon“ radionice izlaze haljine, odijela, prsluci, kaputi – po kojima su posebno prepoznatljivi. Njihovi komadi su jednostavni i unikatni i stvoreni za svaku ženu koja ne voli da bude uniformirana u moru današnjih trendova. Razgovor smo počeli otkrivanjem simbolike naziva „Moon“.

– Sam naziv „Moon“ ima veliku povezanost sa mojim imenom. Moje ime je turskog porijekla i njegovo značenje je mjesečinom obasjana, tako da sam došla na ideju i to je bio savršen naziv za moj brend – govori Ajla.

Ajla Dedić, vlasnica

 Vaš asortiman je raznovrstan, a svi komadi su unikatni. Šta ste to sve dosad kreirali? Čime se najviše ponosite?

– Naš asortiman je zaista raznovrstan. Radili smo mnogo toga, od pamučnih haljina, svečanih haljina, odijela, prsluka, kaputa. Najviše što volim da radim i što me ispunjava su kaputi. Inače, zimu nikada nisam voljela, a sada jedva čekam da dođe i da krene sezona mojih najdražih kaputa. Nešto čime se najviše ponosim je moj mantil koji sam radila u više boja. Sjećam se kada sam ga objavila na Instagram profilu da sam tada i dobila najveći broj upita i pohvala.

Koja je bila prva kreacija izašla iz „Moon“ radionice?

– Bila je to pamučna kamel haljina s volanima. Gledam je, stoji na lutki i ona je meni lijepa, ali kao da mi nešto nedostaje. Tada sam došla na ideju da bi broševi koji su, također, ručni rađeni dali potpuno drugu notu samom izgledu haljine i unikatnost. To je bio zaista savršen spoj i mojim mušterijama se to jako dopalo.

Šta Vas inspirira? Imate li neke modne uzore?

– Najviše me inspiriraju ljubav prema modi i komunikacija s mojim divnim mušterijama. Zaista, njihova podrška i pohvale su nešto sto mi je vjetar u leđa i želim da ih svaki put iznenadim još boljim kreacijama i idejama. Imam predivne žene s kojima svakodnevno komuniciram, a na kraju se komunikacija pretvori u jedno predivno prijateljstvo. Kada je riječ o modnim uzorima, zaista najviše volim dizajnere kojima je jednostavnost u prvom planu.  Jako volim stil Victorije Beckham, njene uvijek elegantne i svedene odjevne predmete.

Šta sve podrazumijeva proces izrade jedne Vaše kreacije? Imate li tim ljudi iza sebe ili je ovo, ipak, brend samo s Vašim pečatom?

– Sve zavisi od toga koji odjevni predmet radimo. Najviše vremena nam oduzimaju svečane haljine koje radimo po mjeri. Svaki detalj mora da bude na mjestu. Iza brenda „Moon“ postoji tim mojih najdražih i najdivnijih žena bez kojih ja sigurno ne bi mogla da ostvarim svoje snove. Toliko ljubavi je utkano u naše kreacije, da moje mušterije to osjete.

Za relativno kratak period izdvojili ste se na modnoj sceni, a Vaše kreacije nose i neka poznata bh. lica. Šta je ključno danas da biste se istakli u modnim krugovima? Čime se Vaš brend vodi?

– Imamo još mnogo toga da ostvarimo, ali i s ovim do sada smo prezadovoljni. Ono sto je ključno za uspjeh jeste prvo i najvažnije da volite to što radite, da dajete sto posto i da vjerujete u sebe. Svakako bitna stavka je da slušate svoje kupce i da ste tu za bilo koje nedoumice. Ja sam zaista jako strpljiva osoba i želim da s onim što plate moje klijentice budu prezadovoljne. Tako znam da će opet da se vrate, jer smo ostvarile sve ono što su željele i očekivale od nas.

 Nedavno ste zabilježili i nastup na 44. BH Fashion Weeku. Koliko Vam znači što ste bili dio te priče?

– Učešće na BH Fashion Weeku je stavilo najdraži pečat na moj dosadašnji rad. Kada sam dobila poziv da učestvujem na Fashion Weeku, prvo sam pročitala nekoliko puta poruku jer nisam mogla da vjerujem. Zaista, jedna stepenica ka naprijed i dokaz da ovo što radimo ide u pozitivnom smjeru. Za mene veliki uspjeh i odlično iskustvo.

 S obzirom na to da nam je jesen uveliko u toku, a zima na pragu, šta ste to spremili za ovu sezonu?

– Kada su jesen i zima u pitanju, mi samo radimo kapute. Novu kolekciju smo spremili u jarkim bojama i tako prkosimo zimi. Izlazimo iz standarda komfora i kroz naše kapute zaista zaboravljamo na tmurne dane koji nam dolaze. Ako želite da obojite vašu zimu veselim bojama, mi smo zaista pravi izbor za vas. Također, ove zime smo napravili i kaputiće za djevojčice koje mogu kombinirati sa svojim mamama.

Koliko je bilo izazovno upustiti se u nešto novo, s obzirom na sva dešavanja kojim smo bili pogođeni u proteklom periodu?

– Kada smo 2020. godine u januaru krenuli raditi, mnogo sam se radovala početku poslovanja. Korona je došla vrlo brzo i bojala sam se kako će sada sve to da bude, ali mi smo zaista imali uspješno poslovanje. Sve je poskupjelo od materijala, kutija. Mi se nadamo da će da prestanu rasti cijene, kako bismo opet imali uspješnu sezonu. Napravili smo zaista predivnu kolekciju u kojoj svaka žena može da pronađe nešto za sebe.

 Zašto bi potencijalni kupci trebali odabrati baš „Moon“?

– Zato što pažljivo biramo materijale, u svaku našu kreaciju je utkano toliko truda i ljubavi. Svaki naš komad je za ženu koja voli eleganciju i jednostavnost i ne želi biti uniformisana u moru današnjih trendova. Mi želimo da naše mušterije budu prepoznatljive po unikatnosti. Zaista, sve moje mušterije su predivne žene i svaka njihova narudžba meni mnogo znači. Od srca im hvala za podršku i što imaju povjerenja u mene, a ja ću svakako to da opravdam.

 

Pročitajte još