Antonija Blaće, prepoznatljivo TV lice: Pogrešno lovimo sreću kao krajnji cilj

Piše: L. K. P.

Vedra i nasmijana Antonija Blaće prepoznatljivo je TV lice u našem regionu. Dok čeka nove projekte na RTL televiziji, u veoma otvorenom razgovoru za magazin „Azra“ priznala je, između ostalog, da najviše voli velike zabavne studijske emisije.

– To je moj forte, s tim sam počela i tu sam doma. Bar se ja tako osjećam. Želja mi je da vodim možda i neko dobro nedjeljno popodne ili Talk show – istakla je Blaće i otkrila nam ima li TV uzora, s kim se druži od poznatih Bosanaca i Hercegovaca, bi li se željela baciti nekim drugim poslom i da li će promovirati svoj priručnik za mršanje u Sarajevu.

Jeste li dolazili u Bosnu i Hercegovinu i imate li neke prijatelje?

– Imam, Gorana Bogdana i Enisa Bešlagića. Prvi mi je, kako smo rođeni na isti datum, astrološki, ili bolje reći zvjezdani brat, a s Enisom sam se super sprijateljila tokom „Masked Singera“. Moram reći da je divan kolega, evo, on je jedan od tih ljudi koji ne štedi na komplimentima. Simpatije su uzajamne.

Prošle godine objavili ste priručnik „Ljeto bez parea“, kažete da je to Vaš prvi priručnik o prehrani i mršanju. Kakvi su Vam dalji planovi, hoćete li predstaviti priručnik u našem regionu, možda promocija u Sarajevu?

– Rado bih predstavila svoj priručnik i kod vas. Nisam znala da li ima interesa, ali evo, super ideja, vrlo rado.

Kome je namijenjen Vaš priručnik?

– Namijenjen je sladokuscima koji žele skinuti neke kilograme. Namjerno kažem sladokuscima jer sam se upravo time bavila, kako mršavjeti, a i dalje jesti slasnu hranu. Bit knjige nije da budete mršavi već da stavite stvari pod kontrolu.

Ove godine priznali ste da ste izgubili 12 kilograma, što je veoma zavidno. Kako ste se odlučili da se uhvatite u koštac s kilogramima?

– A kako, stala sam na vagu i rekla ok sad je dosta. Potres, pandemija manje kretanje stres, samo se lagano nakupilo. Zapravo, nikad me ne smetaju sami kilogrami, ne želim ni biti mršavica, no taj osjećaj da nemaš pojma kako ti se to dogodilo, da si nemoćan, e to me pogodilo.

Na čemu se bazira Vaša prehrana?

– Na pojednostavljenom biranju namirnica bez vaganja i na mnogoo povrća, pogotovo toplog. Topla hrana stvara osjećaj ugode.

 Je li teško biti discipliniran?

– Najteži je početak, dok se ne ufuraš, sve te može izbaciti, nisi još dovoljno čvrst, no, kad shvatiš da smiješ pogriješiti i samo nastaviti dalje, sve je lakše.

Planirate li i dalje mršati ili ste dosegli svoj cilj?

– Pa možda još koji kilogram, ali nisam time opterećena, važnije mi je da sam uspjela iz korijena promijeniti pristup prema hrani.

Biste li se željeli baviti nekim drugim poslom osim televizijskim?

– Ne baš, imala sam veliku privilegiju doživjeti da mi je život plasirao nešto što sama sebi ne bih bila u stanju izmaštati. Kad sam počinjala, voditeljski posao je bio za neke tamo odabrane ljude, nisam ni znala da to postoji kao životna opcija. Tako da ne, ne bih radila ništa drugo, imam mnogoo interesa, ali su svi televizični ili barem kompatibilni s medijskim poslom.

Imate li nekog televizijskog uzora?

– Imam mnogo kolega koje veoma cijenim, ali uzore više nemam. Uzori su dobri kad krećete, pokazuju kamo želite ići i od koga možete učiti. Zapravo bi nam svima trebao mentor, ne samo uzor. No, na našim područjima mentoriranje nije uobičajena pojava, ovisite o usputnim savjetima dobronamjernih ljudi, što sam također imala sreću dobiti. Sad sam više fokusirana na to da iz sebe izvučem maksimum i možda nekom baš ja budem taj dobronamjerni savjetodavac, da ne kažem mentor.

Kako se najbolje Antonija odmara?

– Ja sam vam onaj tip koji se zatvori doma i gleda filmove dok ne padne u nesvijest. Biti kući, doma, nešto mi je najljepše na svijetu.

Šta danas znate o sebi, a niste to znali na početku karijere?

– Da sam mnogo blaže naravi nego što sam mislila za sebe.

Šta Vas pokreće, čini sretnom i daje inspiraciju svaki novi dan?

– Napredak, ne podnosim stajanje u mjestu. Mislim, lažem, preciznije bi bilo reći nakon faza mirovanja mora uslijediti visoko produktivno razdoblje, inače imam osjećaj da stojim u mjestu. Da, ipak će to biti napredak. Rast, promjena nabolje, učenje… čini mi se da pogrešno lovimo sreću kao krajnji cilj. Sreća su trenuci, zadovoljstvo i radost mi se čine puniji osjećaji.

Šta su za Vas društvene mreže i koliko ste aktivni?

– Volim društvene mreže, daju mi priliku da budem u kontaktu s ljudima, osluškujemo publiku, družimo se, pomažemo, dijelimo probleme, imam neki osjećaj zajednice.

Koliko Vam je suprug Hrvoje podrška u poslu? Koje su najbolje prednosti braka i šta Vas najviše raduje kada dođete kući?

– Veoma velika. Tako je od početka naše veze. Nikada nisam od njega čula tipa: „Non stop radiš kad ćeš doma“ i slično. Sve radimo skupa pa tako i sve moje projekte, osim TV vođenja. Tu sam, ipak, sama, ali nijedna emisija nije prošla bez njegove podrške. Najdraže od svega mi je doći doma k njemu i prepričati sve događaje i izanalizirati sve što nam se događa. Jako smo bliski i ne mogu zamisliti drugačiju vezu.

 

Pročitajte još