Brankica Rudan za “Azru”: Oči su ogledalo duše, za one koji znaju da čitaju

Piše: Selma Hodo

Foto: Predrag Krstović

Jedno od najdražih TV lica, voditeljica Brankica Rudan pravi je primjer uspješne i ostvarene žene. Zavirili smo u Brankicin neseser i otkrili bez kojih make-up proizvoda ne može zamisliti svoj život

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Najviše vremena provedem uglavnom u čišćenju lica, naročito uveče pred spavanje, jer smatram da je tokom dana lice najviše izloženo štetnim utjecajima od prašine, prljavštine i ostalih neprijatelja kože. Pjena za umivanje i hranljiva krema su obaveza svakodnevno, ostalo prema potrebi i periodično, piling, čišćenje lica na mjesečnoj bazi kod kozmetičara.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Operem samo šiške i oblikujem ih nabrzinu, a kosu svežem u punđu ili rep.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Nemam baš pozitivno mišljenje o estetskim zahvatima ako mislite na hirurške i ne bih pod nož ako ne moram. A o estetskim zahvatima druge vrste nisam ni razmišljala.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Pa i nije baš, kad sam imala 20 godina nisam bas bila stručna u šminkanju, najviše sam tokom godina naučila od profesionalnih šminkera čije sam usluge koristila kroz rad na televiziji. Najbolji su oni koji znaju trikove i svoj posao, tako da vjerujem njima više nego sebi i danas.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Veoma tačno. Smatram da kada ste sretni i zadovoljni to se oslikava kroz Vaše oči, a oči su ogledalo duše, za one koji znaju da čitaju.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Redovno čišćenje kože lica kod moje Vedrane Dupanović čije kozmetičke usluge njegujem već 22 godine. Posljednji put smo radili  HI-FU tretman lica, prema njenoj preporuci. Ja, ustvari, njoj vjerujem i smatram da je vrhunska stručnjakinja za kožu uopšte. Sve što ona kaže da trebam da uradim ja je poslušam, jer Vedrana nije od onih koje će vam uraditi nešto samo da bi vam uzeli novac i da bi pokušali i igrali se s vašom kožom, kod nje je sve prvo jaka procjena i iskrena namjera, onda rezultati moraju biti očekivani.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Nakon svake upotrebe operem četkice i spužve sapunom u toploj vodi i prirodno ih osušim.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Nemam baš iskustva s tim, jer nemam poseban problem s podočnjacima.

Kako oblikujete obrve?

– Vrlo jednostavno, moje obrve su prirodno svijetle pa ako ima neka dlačica viška vidi se tek pod jakim svjetlom. Pinceta i ogledalo, ništa specijalno.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Nemam neke neostvarene želje o pitanju kozmetike. Kada radite dugo na TV i izloženi ste mnogim programima od svakodnevnih do specijalnih, nekako prirodno se desi da vam se šminkeri igraju na licu i mnogo toga već isprobaju.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Sve što je zdravo za pojesti zdravo je staviti na lice.

Piling lica: kafena kašika kokosovog ulja i pola kafene kašike organske sode bikarbone. Trljati lice i isprati mlakom vodom, ako pokušate, osjetit ćete koliko će vam lice biti glatko, ali i nahranjeno. Nakon ovog kratkog tretmana vam nije neohodna krema.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Tako da ne znam ni kada je prva bora izašla na licu. Ne sjećam se.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Ne baš. Uglavnom je sve ostalo isto.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

Ima ih nekoliko, „Jean Paul Gaultier“, „Gucci guilty black“ i „La Vie Est Belle“. Prvi navedeni je jedan od prvih parfema koji sam koristila pa sam emotivno vezana i danas uz tu mirisnu notu. Drugi sam dobila za jednu Novu godinu od partnera i nekako se vezala za njega iz ljubavi, a treći mi se dopao slučajno jedne prilike na jednoj promociji pa me je njime kasnije počastila jedna od mojih najboljih prijateljica Merima za rođendan.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Samo tonirana krema dr. Christine Schrammek.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Kada nosim neseser, onda nosim komplet opremu za make-up, inače ne nosim neseser svakodnevno, jer se svakodnevno više odavno ne šminkam. Samo kada baš moram i ako ću na ekran, u protivnom imam na licu samo toniranu  i dnevnu kremu. S vremenom sam naučila da odmaram kožu od šminke kada god sam u prilici.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti