Megapopularna pjevačica Senidah za “Azru”: Nedostaje mi još jedan Bosanac da upotpunim priču

Piše: E.M.

Kada je prije četiri godine snimila pjesmu „Slađana“, Senida Hajdarpašić, umjetničkog imena Senidah, nije ni slutila da će time početi jedno sasvim novo životno poglavlje za nju. Upravo ova pjesma otvorila je vrata njenoj solo karijeri, a na uspjehu koji je ostvarila u međuvremenu mogle bi da joj pozavide i svjetske zvijezde. Jedinstvenog glasa i stila, pristupa i senzualnosti vrlo brzo je našla svoje mjesto pod muzičkim nebom, što potvrđuje i armija fanova od skoro 400 hiljada.

Jedan za drugim redala je hitove „Mišići“,“Behute“, „Kamikaza“, „Replay“ koji broje višemilionske preglede na Youtube platformi, a kao rezultat izuzetnog talenta i marljivog rada stigao je duet „Dođi“ s Dinom Merlinom na njegovo insistiranje i opće oduševljenje fanova i s jedne i druge strane. Sredinom prošlog mjeseca, Senidah je svoju vjernu i brojnu publiku počastila s 12 novih pjesma koje su se našle na novom, dugoočekivanom albumu „Za tebe“ koji predstavlja za „Azru“.

Kako je protekla priprema albuma i šta ovo za Vas predstavlja?

– Na albumu je 12 novih pjesama i ima mnogo dobrih od jakog drilla do balada od pet minuta. Željela sam da bude različitih žanrova jer ne volim da se vezujem ni za jedan konkretno. Svaka moja pjesma ima poruku, ima svoju priču iza sebe, nešto sto sam u tom trenutku osjećala. U prvom solo albumu ,,Bez tebe” sam konačno imala slobodu da izbacim sve što sam godinama osjećala i pjevala više za sebe, a drugi album je nastavak prvog, ali sam nekako mogla više da pjevam za vas ,,Za tebe”.

 Poznato je da imate udjela u svojim tekstovima i muzici. Šta Vam je inače glavni kriterij pri odabiru pjesama? Koji osjećaj tekst ili muzika moraju probuditi u Vama da kažete sebi ‘to je to’?

– Uvijek učestvujem u stvaranju i muzike i ideja za video-spotove, jer je tu riječ o meni i mojoj karijeri. Glavni kriterij mi je osjećaj koji mi kaže da ili ne. I tu apsolutno vjerujem sebi i vrlo jasno mi se stvori slika da li je to to.

Kako nastaje jedna Vaša autorska pjesma? Koliko Vam je važno da publika razumije Vaš izričaj?

– Ja stvaram melodije za sve moje pjesme uz koje kasnije prilagođavamo tekst. Volim taj proces stvaranja. Kada snimim nešto na telefon od gitare, basa, vokala pa onda to u studiju pretvorim u beat i na to radim melodiju ili kad uđem u gluhu sobu, bilo u Ljubljani ili Beogradu, stavim slušalice na uši i producent pusti beat. Te melodije koje izađu prvi put su najprirodniji dio mene i onaj osjećaj koji se spontano vezuje za tu pjesmu. Tih linija se držim pa se to dalje nadograđuje. Za publiku mi je isto bitno da osjeti moju muziku, jer je ona dio mene.

 Šta smatrate prekretnicom u Vašoj karijeri?

– Moja prva pjesma „Slađana“ je otvorila sva vrata moje solo karijere. Odatle je počelo sve i samo se nadograđuje.

Često se u medijima nagađa porijeklo potresnih stihova pjesme „Nisi bio tu“. Jeste li sada spremni s nama podijeliti njenu pozadinu?

– Jesam, ali samo u pjesmama.

Iza sebe imate uspješne saradnje s Dinom Merlinom, Jalom Bratom i Bubom Corellijem. Kako je sarađivati s Bosancima?

– Morat će da se desi bar još jedan Bosanac da upotpunim priču kako bih vam mogla odgovoriti na ovo pitanje.

Dugo ste već u ovim vodama, a Vaš rad je posebno praćen posljednjih nekoliko godina. Nakon toliko vremena, bude li treme kada izlazite na scenu, gostujete u emisiji, predstavljate novi imidž? Ima li straha da nećete biti shvaćeni i prihvaćeni?

– Nemam straha, jer opet to sam ja. Kad upoznate sebe, onda ne marite baš za tuđa mišljenja, koliko vam je bitno da sebi opravdate neke stvari i da dokažete da ste tu gde jeste sa razlogom. Sve je proces i svaki dio mora da se dogodi. Što se tiče treme uvijek je prisutna, posebno kad gostujem u emisijama. Na bini je drugačija trema, ipak tu nastupam sa mojom muzikom u koju sam sigurna i publika svaki put sjajno odreaguje već na moj izlazak na scenu, tako da tu trema u sekundi nestane.

 Jedinstvenog ste i glasa i stila. Ko Vam je pjevački, a ko modni uzor?

– Uvijek sam voljela da pratim modu, još kao mala listala sam modne časopise i maštala šta bih sve imala. Tako sam i sama počela da režem i obrađujem svoju odjeću da je uvijek bila posebna. Zato ne znam ko bi mi mogao biti modni uzor, možda sama sebi, pogotovo kada imam vremena, mogu samu sebe jako da iznenadim svojim kombinacijama. A, pjevački možda snažna žena, koja puca od energije i harizme poput Mary J. Blige.

 Šta slušate za svoju dušu?

– Najviše volim da slušam instrumentalnu muziku, to me opušta i inspiriše.

Da imate priliku da krenete ispočetka, šta biste promijenili u privatnom, a šta u poslovnom životu?

– Ja tu ništa ne bih mijenjala.

Osim ljubavi prema muzici i modi, koga Senidah privatno voli?

– Volim ljude koji su mi blizu.

Senidah i Dino Merlin

Šta Vas najbolje opusti nakon napornog dana?

– Kad se presvučem u trenerku, legnem na kauč, naručim dobru hranu i uključim film.

Čije mišljenje posebno cijenite, ko je uvijek tu da vam udijeli koristan savjet?

– Uvijek su tu prijatelji i dobrim i u lošim danima.

Kako biste nazvali Vašu autobiografiju?

– Jedna je već izašla, a to je prošli album “Bez tebe”, a sada izlazi nova “Za tebe”.

 

 

Pročitajte još