Zerina Suyabatmaz dijeli modne savjete za djevojke krupnije građe

Piše: E.M.

Zerina Suyabatmaz, simpatična Bosanka s adresom u Turskoj, osvaja srca iz dana u dan svojim prisustvom i sadržajem na društvenim mrežama, gdje je okupila zajednicu od gotovo 25 hiljada ljudi. Na njenim profilima svakodnevno možete uživati u očaravajućim predjelima Istanbula i saznati gdje se dobro provesti i jesti. Osim toga, moda je njena velika strast, a svoj stil okarakterizirala je kao klasično opušten s dozom elegancije. Zerinu smo ugostili u našoj modnoj rubrici, gdje nam je govorila o tome čime se vodi pri sklapanju kombinacija i ljubavi prema modi koju je naslijedila od majke.

Moja jutarnja procedura oblačenja je…

– Ovisi o raspoloženju i da li je ovaj knjiški blizanac u horoskopu ugledao sunce. Ali, mogu reći da, što sam starija pribjegavam jednostavnijim kombinacijama, klasičnim krojevima i neutralnim tonovima.

 Za svakodnevne outfite inspiraciju pronalazim…

– Zaista samo u svom ormaru, krupnije sam građe, te većina kombinacija koju ugledam na društvenim mrežamam iako mi se jako dopadaju na mom tijelu, ne izgledaju kao na fotografijama koje svi gledamo danas.

Moj odjevni stil je…

– Klasično opušten sa dozom elegancije. Kada je riječ o stilu, voljela bih da sam rođena u nekoj drugoj drugoj eri – eri odijela od tvida, bisera i niskih salonki.

Ljubav prema modi sam naslijedila od…

– Iako moja mama to nikada ne bi priznala, ja mislim da je ljubav prema lijepoj odjeći naslijeđena od nje. Uvijek je sama šila, plela i krojila svoje, a i moje odjevne predmete te smo porodično uvijek nosili neobične komade. Njena ljubav prema komadima koje je sama krojila bez ikakvih crteža, šablona ili mustre je zasigurno imala veliki utjecaj u mom odnosu prema modi i odjevnim predmetima.

Slaba tačka mi je…

– Kvalitetna obuća, neobični upečatljivi aksesoari i torbe strukturiranih čvrstih oblika.

 Ne štedim na…

– Kvalitetnoj kožnoj obući, kaišu i torbi.

 Od bh. i regionalnih dizajnera cijenim…

– Mnogo volim kapute i mantile koje izrađuje Tihana Todić (Treehana), Hrapović šeširi koje u Istanbul donosim iz srca moje Baščaršije, Kiara by N.T su brend dviju sestara koje čine čuda, neizbježna Intuitiva, Alma Ras, Werkstatt. Generalno, imamo mnogo potencijala kada je riječ o dizajnerima.

Sa starom odjećom radim…

– Najčešće poklanjam, ali u posljednje vrijeme ne kupujem komade koje ću obući jednom i koji će stajati mjesecima na ofingeru. Samim time komadi ostaju kod mene i koristim ih dok ne dotraju.

Kada idem u shoping, kupujem…

– Mlađa Zerina je uglavnom kupovala spontano te je imala sobu pretvorenu u jako disfunkcionalan ormar. Sada uglavnom kupujem planski po listi, na kraju dana ne moramo imati baš svaku stvar koja nam se svidi. Također, naučila sam kako da sniženja koriste meni, a ne ja konzumerizmu.

Najbolje mjesto za shoping za mene je …

– Internet definitivno. Omogućava mi slobodu da komad isprobam u svojoj zoni komfora te da razmislim da li mi je taj komad zaista potreban.

Kombinacija za spas u zadnji čas je…

– Mala crna haljina, dobro krojen mantil ili kaput i salonke.

Moja omiljena boja je…

– Boja konjaka.

Vrsta štikle koju preferiram je…

– Visoka sam 180 centimetara, tako da, iako volim vidjeti na ženi visoku štiklu, uz moju građu sve preko 10 centimetara izgleda neprikladno.

Top print za nadolazeće dane je…

– Leopard print je print od kojeg ne odustajem i kada je trend i kada nije.

Moji omiljeni odjevni favoriti ove sezone su…

– Pleteni kompleti i prugice definitivno.

 Da mogu birati, u modno doba koje bih se vratila je…

– Doba starog Hollywooda i doručka kod Tiffanyja.

Kada sam sretna, biram boje…

– Najčešće bijelu ili krem u kombinaciji sa svijetloplavom ili zagasito rozom.

Najudobnije se osjećam u…

– Bijeloj košilji, mom modelu jeansa i mokasine cipelama.

 I najizazovnije…

– Crna strukturirana haljina dužine ispod koljena i s otvorenim leđima.

Stilom me inspiriraju…

– Stvarne žene, majke koje nas okružuju i utrkuju se s vremenom i životom.

Večenju kombinaciju „podižem“…

– Najčešće upečatljivim nakitom i crvenim ružem za usne.

Moda je u mom životu na ljestvci …

– Jedna od najvažnijih najsporednijih stavki u životu.

Odjevni komadi koji nikada ne izlaze iz mode su…

– Mala crna haljina, bijela košulja od prirodnog materijala, model jeansa koji prija figuri, mokasinke, mantil u kamel boji.

Odjevni komad koji sam “dobila u naslijeđe” je…

– Mnogo komada sam naslijedila kako od svoje porodice, tako i od porodice mog muža, ako bih morala da smanjim listu, neka to bude sako od tvida u crnoj i bijeloj boji, broš u obliku lista i fascinator model šešira.

Da ormar mogu zamijeniti s jednom osobom, to bi bila…

– Ne bih ja u svome ništa mijenjala. Vrlo često vidim lijepo obučene žene i ormare lijepih kompozicija, ali ormar mora biti dio ličnosti i karaktera vlasnice. Ormar, tj. moda je način izražavanja ličnosti, afiniteta i kreativnosti te mislim da je najbolje da zadržimo upravo onaj koji imamo.

 Na putovanja nosim…

– Previše uglavnom, ali udobna obuća je najvažnija. Zavisno od grada koji posjećujem volim kombinirati karakteristične komade, npr. crvena beretka u Parizu, previše kliše, ali ujedno i neizostavno.

 

Pročitajte još