Edin i Amra Džeko nakon rođenja kćerke ekskluzivno za “Azru”: Hana je upotpunila naš dom

Piše: Lejla Bejdic

Foto: Catherine Angillieri

Porodica Džeko je prije tri sedmice postala bogatija za još jednog člana. Amra je na svijet donijela preslatku curicu kojoj su dali ime Hana. Zatekli smo ih u njihovom domu u Milanu, okruženu djecom i najbližom porodicom. Dok se svi bave svojim obavezama, djeca školom, tata fudbalom, mi uživamo razgovarajući s Amrom, koja nam uzbuđeno priča sve detalje porođaja s petim djetetom. Nije čudno što se Amra brzo oporavlja, jer je cijelu trudnoću bila mnogo aktivna trudnica. Nikoga nije zapostavljala, počevši od porodice i prijatelja, Orea online platfotme, čija je suosnivačica, te humanitarnog rada koji joj mnogo znači. Amri je ovo prvi put da javno iznosi detalje porođaja s kćerkom, tako da „Azrini“ čitatelji imaju privilegiju uživati u ekskluzivi.

Draga Amra, stigla nam je Hana. Peto dijete, peti carski rez. Kako je prošlo sve? Je li bilo straha tokom iščekivanja i poroda?

– Naša mala ljubav Hana je stigla 21. januara i svi smo jednako uzbuđeni i sretni, kao i s prvim djetetom. Hvala Bogu, sve je prošlo u najboljem redu. Ona je zdrava i predivna djevojčica i zbog toga smo neizmjerno zahvalni. Strah uvijek postoji, posebno da li će beba biti dobro, a to znaju sve mame koje su se porodile bez obzira je li to prirodno ili carski. Ali, uz poseban osjećaj kada čujete bebin plač i uzmete je u ruke, sva bol i brige prestaju.

Kako se oporavljaš? Šta savjetuju ljekari?

– Oporavak poslije poroda, a pogotovo carskog reza je malo duži i zahtijeva disciplinu i laganiji tempo. Peti carski rez je posebno rizik i ne bih se odlučila za njega bez konsultacija s ljekarom, koji je odličan stručnjak i pun podrške. Osjećam se dobro, pratim savjete ljekara, svoje tijelo i bebin ritam. Značajno sam usporila, ne treniram i nastojim da odmaram i provodim što više kvalitetnog vremena s djecom. Zdrave životne navike i redovna vježba uz pravilnu ishranu sigurno igraju veliku ulogu u samoj trudnoći, ali i cjelokupnom procesu oporavka.

Edin je i ovog puta prisustvovao porođaju. Kakav je njemu osjećaj kad gleda takav čin?

– Da, Edin je i ovog puta bio u sali sve vrijeme tokom porođaja, jer nam je to jednako važno. Osim što mi je ogromna podrška u tim momentima, i njemu znači da bude prisutan i vidi bebu.  Nekada je teško sve logistički tempirati. Iako je bilo vrlo intenzivno s utakmicama i treninzima, uspio je sve organizovati i biti s nama.

Ko je Hani dao ime, čije je ideja bila?

– Edin i ja smo bili vrlo neodlučni oko izbora imena sve do samog termina porođaja. Na kraju su djeca izabrala Hana između četiri imena koja su ušla u najuži izbor. Vjerujem da je ime vrlo važno, ali i da svako dijete nosi svoje ime i daje mu karater. Naša Hana je već super prihvatila svoje.

Vidimo da su se zaista svi obradovali novom članu. Kakva je sad atmosfera u Vašoj kući? Ko Vam je najveća podrška?

– Svi su se jako obradovali bebi, a posebno Una. Ona se postavila kao prava velika sestra i toliko je brižna, odgovorna i mnogo mi pomaže. Na početku je čak tražila izgovore da ne ide u školu, jer je htjela što više vremena provesti s Hanom. Dani i Dalia su, također, vrlo  sretni i pokazuju ljubav na svoj način. Nastojimo nastaviti život normalno, da djeca imaju svoje dnevne rutine, da im ne fali ljubavi i pažnje, a da se i ja mogu maksimalno posvetiti bebi i svom oporavku. To je moguće i mnogo lakše zahvaljujući Edinovoj podršci te nani i dedi, koji su s nama ovih dana i pružaju nam svu njegu i ljubav.

Kad je riječ o dojenju, opet ste se odlučili tako da hranite svoju bebu. Kao iskusna majka, kažite nam koje su prednosti dojenja, a i neki savjet za majke koje ipak ne uspostave dojenje s bebom?

– Dojenje je uvijek moj prvi izbor, jer smatram je da to vrlo bitno za majku i dijete. Osjećam da nam to donosi mir i povezanost, a istovremno je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu koja joj nudi sve nutritivne vrijednosti. Ipak, znam da to ne ide uvijek lako i sama sam prolazila kroz teške situacije i izazove. Mi majke se uvijek pitamo radimo li najbolje za našu djecu, a dojenje je važan faktor i u postporođajnom oporavku. Vjerujem da je ključni pristup. Kako prolazim kroz ovaj proces peti put, mogu reći da tek nakon što sam se opustila i pratila potrebe sebe i bebe dojenje ide mnogo lakše. Upornost je bitna, ali isto tako je važna i samosvijest i zdravlje majke. Svaka majka je najbolja majka svom djetetu i dojenje ne treba biti mjera vrijednosti niti teret. Zato svim mamama preporučujem da prate svoju intuiciju, jer djeca uvijek osjete ljubav i iskrenost.

Ostvarila Vam se želja da imate petero djece, uvijek ste govorili da to želite najviše. Kažite nam, mislite li sada da je kraj ili nas opet nekad za koju godinu iznenadite?

– Baš tako. Oduvijek sam sanjala o velikoj porodici i jako sam zahvalna na ovom blagoslovu. Najbitnije da smo svi zdravi i da djeci usadimo vrijednosti koje će ih voditi kroz život. Velika porodica kao što je naša ima mnogo izazova u svakodnevnom životu i nekako se od prvih dana prilagođavamo novim situacijama.

Uz ulogu majke i supruge, jako mi je bitna i moja karijera i lični razvoj. Posebno ovaj humanitarni segment za koji uvijek želim više. Toliko je emotivnih ljudskih priča koje zaslužuju pažnju i podršku, i drago mi je kada mogu učiniti nešto za njih. Po prirodi sam pozitivna osoba i nastojim pratiti svoje emocije, pa tako i kod planiranja porodice. Ključni faktor je bio balans i uz Edinovu podršku kao i pomoć naših najbližih to je moguće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti