Elvedina Muzaferija, najbolja bh. skijašica: Najdraži osjećaj mi je obući kombinezon u bojama zastave BiH

Piše: E.M.

Bh. skijašica Elvedina Muzaferija protekli period učinila je ponosnim svoje Bosance i Hercegovce rezultatima koje je ostvarila, između ostalog i nastup na Svjetskom prvenstvu. Muzaferija ne krije ponos što ima priliku svoju zemlju predstaviti u svijetu pa je s nama podijelila sve detalje iz svoje dosadašnje karijere, ali i privatnog života.

Možete se pohvaliti dobrim rezultatima na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu. Kako ste Vi zadovoljni učinkom i šta Vam je obilježilo ovo takmičenje?

-Veoma sam zadovoljna sa svojim 15. mjestom koje je ujedno i historijski rezultat za BiH u zimskim sportovima, a naravno i 20. mjesto u spustu . Svjetsko prvenstvo je najveće takmičenje za skijaše i mislim da biti 15. i 20. u svijetu nije mala stvar. Ovo takmičenje je, nažalost, obilježila smrt bivše skijašice, Elene Fanchini koja je izgubila bitku sa kancerom.

Koliko ste ponosni na sebe što imate priliku predstavljati BiH u svijetu u tako lijepom svjetlu?

-Mislim da mi kao sportisti imamo najljepši posao, radimo ono što volimo,a  još uz to predstavljam našu najdražu državu. Zaista je neopisiv osjećaj. Moj najdraži osjećaj je na utrci obući kombinezon koji je u bojama zastave BiH sa zvjezdicama.

Utisci s FIS Evropa kupa na Bjelašnici? Imali ste ogromnu podršku navijača, kako je skijati na domaćem terenu i pred domaćom publikom?

-Ja nažalost nisam pokazala ono skijanje kako znam i kako inače skijam. Mislim da je pritisak za dobrim rezultatom bio prevelik i da je to dosta uticalo na sam rezultat. A naravno, baš mi je bilo drago da vidim svu djecu i sve koji su došli samo da navijaju za mene, nadam se da ću im u budućnosti donijeti više zadovoljstva na domaćem terenu.

Vrijedno ste radili protekli period. Hoće li biti vremena za neki odmor ili su obaveze prioritet? Šta Vam predstoji?

-Kod skijaša dok traje sezona nema odmora. Odmah sam otputovala za Švicarsku, na utrke Europa Cupa, gdje sam osvojila i prvu medalju za BiH, tj. drugo mjesto što je dosad moj najveći uspjeh u karijeri. Sada me očekuju jos 2 vikenda Svjetskog kupa, u Švicarskoj i Norveškoj u brzim disciplinama, a onda ću nakon malog odmora fokus prebaciti na disiplinu veleslalom koju zbog gustog rasporeda sredinom sezone nisam imala priliku  trenirati.

Šta Vas je privuklo,a šta zadržalo u skijanju i odredilo Vaš put kojim od malena uspješno gazite?

-Ne sjećam se sta je bio zapravo početak, jednostavno sam se našla u skijanju, za to su krivi moji roditelji. A, onda je sve nekako išlo samo od sebe, vjerovatno su rezultati bili ti koji su me držali u skijanju.

Šta je Vaš najveći strah kada stupite na stazu, a šta najveća motivacija?

-U skijanju ako želite uspjeti ne smijete imati straha- Povreda se može desiti bilo kada, ali ako o tome razmišljate onda nikad nećete biti dovolji brzi. Pred sami start razmisšjam o bitnim dijelovima staze na koje se trebam fokusirati.

Kakvi su uslovi za skijaše u BiH, ima li pomaka, podrške, pomoći?

-Mislim da ima dosta pomaka od onoga kako je bilo dok sam ja bila u dječijem i juniorskom skijanju. Ali, naravno trebate pokazati rezultate da biste imali podršku.

Nedavno ste izgovorili sudbonosno ‘da’. Niste dosad otkrivali puno detalja, kako je izgledala ceremonija, je li sve bilo onako kako ste oduvijek zamišljali?

-Svoje društvene medije koristim isključivo za skijanje tako da ćete vidjeti jako malo privatnih objava. Ceremonija je izgledala baš kako smo zamišljali,  s obzirom da je svadba bila tokom ljeta meni je glavno bilo da bude vani i na kraju smo se odlučili za terasu hotela Dubrovnik u Zenici. Sam ambijent je bio dosta drugačiji od klasičnih svadbi koje možemo vidjeti kod nas. Naravno, prvo smo ispoštovali sve tradicionalne dužnosti, a onda smo imali malo slavlje na kojem su prisustvovali samo najbliži prijatelji. I s obzirom da je sva organizacija bila preko e-maila zbog naših privatnih obaveza, na kraju je sve ispalo baš kako smo zamišljali.

Koliko suprug ima razumijevanja za Vaše obaveze, putovanja? Kako najradije provodite zajedničko vrijeme?

-Mi smo zajedno već nekih 5 godina, pa smo navilli da ne provodimo tako puno vremena zajedno i bili smo spremni na brak koji se razlikuje od ostalih. Potrebna je snaga sa obje strane i razumijevanje i mislim da je baš to razlog da sve dobro funkcioniše. Tokom sezone ja imam 3-4 slobodna dana tokom mjeseca, tako da to uglavnom iskoristimo da posjetimo neki grad, gdje možemo odmoriti i onda se oboje vraćamo našim poslovima. Tokom ljeta slobodno vrijeme uglavnom provodimo u sportskim aktivnostima i druženju sa prijateljima.

Ima li vremena i mjesta za more i plažu u Vašem životu?

-Prije je bilo manje vremena jer sam zavisila od roditelja kada su njima godišnji, a nekada se to baš poklopi sa nekim ski kampom tokom ljeta. Međutim otkako imam svoju vozačku dozvolu pokušavam da provedem što vise vremena na moru. To nije klasični odmor jer opet imam svakodnevne treninge. Mislim da mi to dosta pomaže da malo promijenim ambijent treninga i pomaže mom psihičkom stanju da nisam samo na planini, a uz to obavim sve što bi inače napravila i da sam kod kuće.

Po čemu bi željeli da Vas pamte u svijetu sporta?

-Po mojim rezultatima, ali sam u posljednih nekoliko mjeseci uključena u promociju ženskog sporta i klimatske promjene koje velikim dijelom imaju uticaj na skijanje. Ne želim da budem osoba koja je samo skijala, nadam se da cu moći donijeti i neke promjene u nasem društvu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti