Mirna Medaković Stepinac o glumi, ostvarenim ulogama i majčinstvu: Ne bih željela da kćerke krenu mojim stopama

Piše: Azra

Simpatičnu hrvatsku glumicu Mirnu Medaković Stepinac publika je upoznala kroz uloge u hrvatskim serijama, između ostalog „Zabranjena ljubav“,  „Bogu iza nogu“, „Kud puklo da puklo“, „Larin izbor“.  Njeni vedri lik i narav osvajaju na prvu stoga nije ni čudo da su joj producenti, na radost publike, povjerili tako značajne uloge. Ipak, prije šest godina ostvarila se u najvažnijoj životnoj ulozi kada je postala majka blizanki. Mirna nam priznaje da je još uvijek željna glume i da ne planira skoro odustati od tog posla pa se samo za „Azru“ prisjetila projekata koji su je obogatili i učinili da ispita sve svoje mogućnosti.

INSTAGRAM: @mirna_medstep

-Svaki me obogatio na svoj način u to određeno vrijeme. „Zabranjena ljubav“ je bila nevjerovatan početak koji me i pogurao da odem na Akademiju (tada sam studirala Politologiju i dugo godina išla na dramsku u „Zagrebačko kazalište mladih“). „Kud puklo da puklo“ je bilo nevjerovatno “putovanje”, posložila se sjajna glumačka ekipa, sjajan scenarij i publika je predivno primila seriju. S „Bogu iza nogu“ se dogodilo nešto što mi nije bilo jasno, to mi je bio najzabavniji projekt, dala sam se u ulogu, uživala snimajući, očekivala da će se to vidjeti i na televiziji, a nekako, na moji veliku žalost, projekt nije bio najbolje prihvaćen. Tako da treba i to izdržati, daš sve od sebe, misliš da će uspjeti, a ne uspije, ili se dogodi da nisi ni svjestan koliki će uspjeh neki projekt postići.  U tome ima draži i uzbuđenja, kako god posložiš jednadžbu, nikada ne znaš rezultat do samog kraja.

Da li je glumački svijet surov? Čime se vodite svih ovih godina, motivišete i hrabrite? 

-Slobodnjak sam. Svaki posao moram sama pronaći. To što mi svaki mjesec “gori pod nogama” me motivira i ne dozvoljava da odustanem.  To zna biti naporno, ali i tjera da cijenim svaki posao.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mirna Medaković Stepinac (@mirna_medstep)

Ono što gledatelji mogu vidjeti na TV-u su lagodnost, opuštenost i čist profesionalizam. A, kako to sve izgleda iz Vaše perspektive iza kulisa?

-Nema mi gore nego da sada ja govorim kako je glumački posao težak, kako se radi 12 sati dnevno u raznim uvjetima… Ja svoj posao volim, uživam u njemu i koliko god mi je ponekad teško, toliko puta mi je i predivno i da opet biram, opet bih tu profesiju odabrala.

Koju scenu Vam je bilo najteže snimiti?

-Nemam najtežu scenu. Ima nekih teških kolega s kojima je teško bilo što snimiti.

S kojim kolegom/kolegicom biste rado ponovili saradnju?

-Uvijek bih iznova radila s Momčilom Otaševićem, Filipom Juričićem i Ljubomirom Kerekešom. S Momo jer je jedan od najdivnijih partnera s kojim sam radila,  s Filipom jer je beskrajno duhovit, a s Ljubom jer je moj glumački učitelj.

Da li Vam se nekada desila ljubav na setu?

-Ne. Veliko prijateljstvo da, ali ljubav ne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mirna Medaković Stepinac (@mirna_medstep)

Kako je biti majka blizanki? S kakvim izazovima se suočavate, obzirom na prirodu Vašeg posla koji zahtjeva prednost i odsustvo?

-Prvih godinu i po je bilo beskrajno teško, dok nisu krenule u jaslice. Porodica mi je bila velika podrška. Blizanci (ili trojke) zahtjevaju posebnu vrstu discipline, nema mjesta onom “kako ćemo, lako ćemo”. Hranjenje, spavanje, šetnja, sve je bilo u minutu. A, onda se to preslika i na posao. Počela sam raditi po malo 6 mjeseci nakon poroda jer mi je falilo da izađem iz stana i majčinske rutine. Nisam imala osjećaj da nešto propuštam time što sam kod kuće nego je meni nedostajao “dio stare mene” bar na 2 sata sedmično.

Pokazuju li one interes za Vaš posao? Šta biste ih savjetovale ukoliko bi se jenog dana odlučile krenuti Vašim stopama?

-Bilo bi mi draže da ne krenu. Jednom mi je jedan moj profesor rekao: To je najljepši posao na svijetu ako si dobar, a najgori ako si loš. Pa eto, to bi nekako bilo to.

Vaš stil ne prolazi opaženo, a uživate i u dizajnu interijera na vikendici koju posjedujete. Jeste li razmišljali ikada o promjeni profesije?

– To je kuća stara četrdeset godina koju su još moji djed i baka gradili. Vapila je za novim krovom i nekim većim i manjim popravcima. A, kako to onda krene, napraviš nešto, pa onda bi bilo super još i ovo i onda ovo.  I tako se skupi svega i svačega. Taman smo kretali s popravcima i preuređenjem kad je cijena građevinskog materijala skočila u nebo tako da vanjska stolarija i potkrovlje još čekaju. Ali, uživamo tamo provoditi vrijeme i ugostiti prijatelje.

Kakav život živite daleko od svega što ima veze s glumom, scenom i televizijom?

-Normalan. Ljudima izvan mog kruga vjerovatno dosadan i nezanimljiv, a meni je dan prekratak. Puno slobodnog vremena provodim s djecom, štrikam, čitam, treniram pilates, izrađujem razne stvari rukama.

Jeste li ostvarili sve što se tebi zacrtali poslovno i privatno?

-Ništa si nisam zacrtala i nemam petogodišnje planove, jedino što želim je pomoći svojoj djeci da izrastu u Čovjeka ( namjerno s velikim č) i da znaju prepoznati sreću u trenutku.

Projekat koji bi bio kruna Vaše karijere?

-Daleko sam još od mirovine ili od odustajanja od glume, tako da će neka eventualna kruna karijere još pričekati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti