Maëlys de Rudder – Tanović: Nisam pristalica etiketiranja djece

Piše: Lejla Bejdic

 

Fotograf: Sanela Babić, stilist: Gasha Miladinović, frizura: Vahidin Šabić

Maëlys de Rudder – Tanović, supruga je bh. Oskarovca, Danisa Tanovića i majka petero djeca, ali to nije jedino što je čini uspješnom i sretnom ženom. Maëlys već 15 godina živi u Sarajevu i vodi Montressori školu „Bloom“, koja koristi model obrazovanja fokusiran na društveno emotivni razvoj djeteta. Sa njom razgovaramo o tihoj edu-evoluciji obrazovanja koje vodi u BiH kao i privatnom životu u Sarajevu, ali prije svega prisjećamo se nemilog događaja koji se desio proše godine.

Maëlys, ovaj radimo intervju nakon 5 godina od vašeg prvog intervjua za magazin Azra, tako da imamo o čemu razgovarati, ali prvo želim da vas pitam kako ste? Svjedoci smo nemilog događaja koji se nedavno dogodio u vašoj porodici, koliko vas je kao majku to potreslo?

To je utjecalo na cijelu porodicu i da budem iskrena, još uvijek procesiramo  to iskustvo.

Kako je Orhan danas, da li se potpuno oporavio?

Svakim danom sve bolje i bolje! Imao je veliku sreću i svi smo veoma zahvalni na brzini oporavka!

Gotovo cijela nacija je bila uz vas i pratila Orhanov napredak, jeste li očekivali ovoliku podršku?

Prekrasne poruke podrške su nam stizale i bukvalno su nam pomogle da prebrodimo Orhanovo vrijeme u bolnici. Danis i ja bi sjedili za kuhinjskim stolom cijeli dan i odgovarali. Osjećali smo se voljeni  i nikada neću zaboraviti taj osjećaj sigurnosti i ljubavi. Sigurna  sam da su ga i molitve ljudi  spasile. Zaista smo zahvalni na ogromnoj podršci i ovim putem se svima od srca zahvaljujemo.

Vi već više od 15 godina sa svojom porodicom živite u Sarajevu, a istovremeno  vodite i Montessori školu Bloom  koju ste osnovali 2008 godine. Često čujemo da Bloom vodi tihu edu – evoluciju ili evoluciju obrazovanja. Iako se razvija unutar tradicionalnog sistema (i nastavnog programa KS) ipak nudi drugačiji  pristup  obrazovanju djece  – kako biste rezimirali ovaj pristup?

Maria Montessori je bila doktorica i naučnica. Provela je svoj život posmatrajući djecu svih uzrasta, u različitim kulturama i testirajući svoje teorije u učionicama prilagođavajući svoj pristup stvarnosti i individualnim potrebama djece. Njen pristup razvoju djeteta danas je potvrđen najnovijim otkrićima u neuronauci. Među njima su:

  • Razmišljanje, učenje i kretanje idu ruku pod ruku.
  • Pojedinci sa osjećajem kontrole nad svojim životom bolje uče.
  • Učenje mora biti zanimljivo.
  • Vanjska nagrada negativno utječe na motivaciju pojedinca.
  • Saradnja ima pozitivan uticaj na učenje.
  • Pravi i smisleni kontekst podstiče duboko učenje.
  • Zdrave emocionalne veze sa odraslima pozitivno utiču na učenje.
  • Djeca najbolje uče kada u njihovoj okolini vlada red

U Bloomu zaista pratimo svako dijete. Dobro poznajemo naše učenike i dobro pratimo različite faze njihovog razvoja. Brinemo  da njihovo učenje bude prožeto iskustvom iz stvarnog života, nudeći im mnoge mogućnosti da uče kroz kretanje i u prirodi, bez obzira o kojem se predmetu radi. Vjerujemo da je izgradnja karaktera jednako važna kao i sticanje akademskog znanja.

Do sada je Bloom pohađao veliki broj djece – kakva su vaša iskustva? Kako se Montessori sistem kombinirao sa programom Kantona Sarajevo i gdje vidite najveće prednosti koje su Bloom studenti stekli u tom procesu?

Montessori filozofija i metoda je pristup koji se može implementirati u bilo kojem školskom sistemu, bilo gdje u svijetu. Bilo koji nastavni plan i program se može podučavati koristeći ovaj pristup djetetu.

U Bloomu vjerujemo da svako dijete u nekoj fazi života  ima posebne potrebe i da mu treba posvetiti posebnu pažnju. Tokom godina, izgradili smo zajednicu punu ljubavi u kojoj učenici sa veoma različitim pozadinama i potrebama uče i rastu zajedno. Zajednica pomaže pojedince i kao rezultat toga svi postižu uspjeh.

Uspjeh može značiti različite stvari za svako dijete: od nadmetanja s izvrsnošću u svom omiljenom sportu, do upisa u prestižnu srednju školu ili univerzitet, razvijanja strategija za prevladavanje izazova učenja,  koji su nekada bili prava prepreka njihovom rastu, ili savladavanja emocionalnih poteškoća koje su ih kočile u njihovom razvoju.

Jedno je sigurno, što se dijete više razvija kao cjelovito ljudsko biće, to je bolje u školi i spremnije je za život.

Novi modeli obrazovanja u BiH su svakako potrebni i vrijeme je da se počne ulagati u to. Prema Vašem mišljenju, odakle da počnemo?

Uloga nastavnika se mora preispitati. Ne samo ovdje već i globalno. Uskoro će tehnologija obavljati bolji posao u prenošenju znanja od ljudi. Ali, kao društvo, i dalje ćemo imati odgovornost za razvoj zdravih i cjelovitih  ljudskih bića kako bismo pozitivno doprinijeli svijetu. Biće potreban drugačija vrsta edukatora. Onaj koji će se specijalizirati za izgradnju ljudskog karaktera. U međuvremenu, možda bismo mogli da počnemo da obučavamo nastavnike da u kombinaciji sa prenosom znanja  doprinose i socijalnom i emocionalnom razvoju učenika?

Znam da Kanton Sarajevo ulaže u više stručne podrške školama, kao što su školski psiholozi. To je odličan početak.

Koji su sljedeći koraci koje Bloom poduzima kako bi pomogao ovom obrazovnom razvoju?

Bloom kontinuirano godinama nudi obuku stranim nastavnicima, pedagozima i drugim obrazovnim stručnjacima. U junu vodimo Montessori fondacijski kurs, koji zajedno vode međunarodni stručnjaci i naše  interno osoblje.  Svake godine dočekujemo nastavnike pripravnike sa prestižnog univerziteta u Švedskoj,  koji je veoma zainteresovan za naš program Bloom Earth i naše okruženje za učenje na otvorenom. Pozdravljamo i buduće pedagoge i predmetne nastavnike sa istaknutog univerziteta u Amsterdamu sa kojima sarađujemo već nekoliko godina. Ovi univerziteti žele da njihovi studenti iskuse jedinstveno i inovativno okruženje za učenje. Oni znaju vrijednost onoga što nudimo i spremni su poslati svoje studente u inostranstvo, u Bosnu i Hercegovinu,  kako bi stekli ovo iskustvo. Bili bismo sretni da razvijemo slična partnerstva i sa bosanskim univerzitetima.

Inače, uskoro planiramo i aktivnije učešće u javnoj raspravi o budućnosti obrazovanja u BiH i regionu, a posebno u veoma važnom razgovoru o mentalnom zdravlju, socijalnom i emocionalnom razvoju djece i mladih.

Sada u Bloomu imamo mnogo uspješnih i kvalifikovanih stručnjaka koji su spremni podijeliti svoje iskustvo i znanje, ne samo sa studentima i institucijama, već i pružiti podršku roditeljima pri obavljanju njihove uloge.

Kvalitet i stručnost Bloom tima, koji  se progresivno razvija posljednjih 15 godina, zajedno sa uspjesima naših studenata, pokazuje da imamo puno toga da ponudimo i da postoji prostor za aktivniju obrazovnu evoluciju u bh. društvu.

Imajući sve ovo na umu, planiramo  pokrenuti edukativnu platformu za povezivanje stručnjaka i institucija sa roditeljima na temu obrazovanja za budućnost!

S obzirom na vaše poslovne obaveze i to što ste majka 5 djece, kako kombinirate svoj poslovni i privatni život?

Skoro sva moja djeca su sada odrasli ljudi. To je potpuno drugačiji odnos i jako  uživam u našoj porodičnoj dinamici. Moj glavni fokus je održavanje aktivne  komunikacije između nas, kako bi oni znali da smo  Danis i ja tu za njih u svakom trenutku. Počeli su da žive svoje živote, i to je prilično uzbudljivo gledati, mada je nekada teško pratiti njihov tempo .. 🙂

Za poslovnu ženu i majku petoro djece veoma ste aktivni, dajte nam neki trik i savjet za zaposlene mame?

Da  budem iskrena, nikad nisam srela neaktivnu majku. To je dio opisa posla, zar ne?

Nedavno je Angelina Jolie rekla da žena kada je uspješna može sve, ne treba joj muškarac, ali koliko vam znači podrška vaše jače polovine, supruga Danisa?

Mislim da brak treba graditi na uzajamnoj podršci jedno drugom, a to uključuje karijeru i lične aspiracije svakog partnera. Danis i ja podržavamo jedno drugo iz ljubavi i to je uvijek bilo prirodno. To je jednostavno jedan od mnogih slojeva ljubavi i poštovanja koje brak treba da ima da bi bio uspješan. Podrška smo jedno drugom i to mi daje veliki osjećaj zahvalnosti.

Ne možemo a da ne primijetimo da ste vrlo moderna žena koja u privatnom i poslovnom životu izgleda trendi, gdje pronalazite inspiraciju za svakodnevne poslovne outfite?

Oblačenje je jednostavno super zabavno. Ali iskreno, uhvatite me na normalan dan i nećete naći mnogo glamura. Danas sam u super udobnom kombinezonu  i patikama. Bez šminke, neuređena kosa,…ipak, i dalje se smijem…

Od koga ste naslijedili ljubav prema modi?

Moja baka je bila top model u Parizu 1940-ih. Sada ima 99 godina i još uvijek je super glamurozna! Oba moja roditelja su podjednako moderna sa skoro 80 godina. Ponekad se moram jako truditi da održim korak sa svima.

Što se tiče poslovne mode, koja je vaša modna poenta?

Volim da eksperimentišem. Volim boje i bogate tkanine. A onda ponekad samo želim jednostavno i elegantno. Mislim da je to što nemam stil moj stil zapravo ono što me oslobađa. Ne želim da se osjećam suzdržano u svojoj modnoj avanturi. Inspirišu me ljudi (muškarci i žene) koji imaju svoj jedinstveni izraz, izvan trenutnih trendova. Katherine Hepburn, Diane Keaton, Ali McGraw, Harry Styles, Kim Taehyung……

Veoma ste lijepa i njegovana žena, bez kojih preparata ne biste mogli zamisliti njegu kože kod kuće?

Iskreno, nikada se nisam smatrala  tako lijepom, ali se osjećam dobro u svojoj koži.  Veoma pazim šta jedem i šta stavljam na kožu. Koristim prirodne lijekove i kozmetiku, koliko god je to moguće. Volim da plešem i nikad mi nije dosta čokolade. I iz nekog razloga K-Pop grupe poput BTS-a podižu moj endorfin. Slušam ih i lice mi blista. Predlažem svima da probaju.

Šta radite za svoje zdravlje svaki dan?

Prilično sam radosna i puna entuzijazma i mislim da je to energija koju izražavam i prema vani. Volim da se osjećam čisto i zdravo. Ne pijem. Vježbam redovno i meditiram. Te stvari me čine sretnom.

Da li ste se ikada u životu susreli sa epizodama anksioznosti i kako ste se borili protiv njih?

Naravno! Doživljavam, kao i većina, periode velikog stresa i to može izazvati veliku anksioznost. U borbi protiv takvih iskustava mi pomaže rad na sebi i istraživanje spiritualnosti. Ovo istraživanje je počelo već u tinejdžerskim godinama. Mistična i iscjeljujuća iskustva su mi pomogla da produbim vezu sa samom sobom, svijetom oko mene i donijela mi unutrašnju snagu i sposobnost da nikada ne odlutam previše od nekog oblika unutrašnjeg mira. Pored mog aktivnog angažmana u temama vezano za edukaciju, već duže vrijeme djelujem i kao šamanski praktikant, gdje ljudima nastojim pomoći da pronađu vlastiti mir.

Pretpostavljam da će i ova godina donijeti puno posla i zahtijevat će efikasno punjenje baterija. Gdje planirate provesti ljetne i ljetne dane? Sada kada smo digitalno povezani čini se da nikada ne prestajemo raditi – da li i vi to tako doživljavate? 

Moram reći i da sam ja neko ko uvijek radi jer  mi to daje energiju. Iako je ljeto dosta mirnije, ja nisam nikada izvan digitalnih tokova, ali se uvijek trudim da ih pažljivo koristim. To je tako lijep način da ostanemo u kontaktu sa onima koje volimo i koji su daleko.. Tako da je prava kombinacija posla i odmora nešto čemu se radujem ovog ljeta.

Ljeto je jedino pravo vrijeme koje imam za roditelje, sestru i njenu porodicu. Volimo da idemo zajedno u avanture i uvek zajedno smislimo neke nove destinacije iznenađenja!. Jedva čekam da vidim šta će biti u planovima za ovo ljeto.

Inače ćemo dosta vremena provesti na obali u prelijepoj Dalmaciji. A ne smijemo zaboraviti ni Sarajevo Film Festival koji ne bih propustila za cijeli svijet. Još uvijek ne mogu vjerovati koliko smo sretni što svake godine doživimo ovakav događaj na svom pragu! Svi ovi nevjerovatni ljudi se okupljaju u Sarajevu!

Imate li kakvu preporuku za naše čitatelje u vezi ljetnih destinacija, posebno onih na kojima je moguć totalni digitalni detoks?

Probajte nešto novo. Otkrijte mjesto na kojem nikada prije niste bili. Izađite iz svoje zone udobnosti. Svijet je tako zanimljivo mjesto za istraživanje. I naravno, doživite ta mjesta sa ljudima koje volite!

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti