Fotografkinja tek rođenih beba Marijana Petričević za „Azru“: Pričam priče jezikom ljubavi

Piše: E M

 

Marijana Petričević (38), diplomirana ekonomistkinja, porijeklom je iz Bijeljine, gdje danas živi sa suprugom Bojanom i dvije kćerke, Anđelom i Miom. Iako trenutno ne radi u struci, razvila je ljubav prema jednoj posebnoj vrsti posla. Marijana se bavi newborn fotografijom (fotografira tek rođene bebe), a samo za „Azru“ govorila je o svom plemenitom poslu i svim dražima koje on nosi.

– Ljubav prema fotografiji u mom slučaju rođena je upravo iz ljubavi. Pitate se kako? Moj suprug je profesionalni fotograf, koji svoj posao obavlja tako da, kada ga gledate, a pogotovo svakodnevno, ne možete da ostanete ravnodušni prema cijelom tom nastupu. Gledajući njegovu ljubav prema ovom poslu i ja sam razvila emociju prema objektivu, vječnom čuvaru naših uspomena. Svemu tome doprinijelo je i to da sam imala pristup svoj potrebnoj opremi. Onda su krenule edukacije i danas sam tu gdje jesam, fotoaparatom bilježim najljepše uspomene – počinje Marijana priču o tome kako je uplovila u ove vode.

Možete li se prisjetiti svojih početaka? Kakva je bila Vaša prva profesionalna fotografija?

– Sjećam se prve newborn sesije – preda mnom je bila bebica od deset dana! Nikada neću zaboraviti to ushićenje, nježno sam je ušuškala u jednu korpu, oko koje sam poredala jabuke, a ona je u njoj uživala kako samo bebe znaju, „naoružana“ neodoljivom haljinicom i dudom sa svojim imenom. U šali uvijek kažem da je ona bila moja zlatna jabuka.

Kako izgleda jedan dan u studiju kad imate slikanje i kako nastaje jedna newborn fotografija?

– Nakon što me roditelji kontaktiraju, predstavim im kako sesija izgleda da bi u svakom momentu znali šta ih očekuje i da nema nepredviđenih situacija, osim radosnih usklika koji im se otmu tokom fotkanja dok svoje mezimče gledaju u glavnoj ulozi. Moram da istaknem da svakoj sesiji pristupam s jednakim žarom i ushićenjem i svakoj, garantujem, dajem poseban pečat. Biram postavku, rekvizite, outfite, uklapam boje. Snimanju pristupamo pošto mama nahrani bebu. Tada počinje naše putovanje. Sada vam je jasnije kako je nastao moj slogan – „Vaša beba zaslužuje više od fotografije telefonom“!

Šta je ono što savetujete roditelje prilikom dolaska na sesiju? U kojem je periodu starosti najbolje fotografisati bebe?

– Kroz ovaj posao maksimalno se trudim da roditeljima ukažem na to koliko je važno da novorođenče fotografišu na vrijeme. Kada to kažem, mislim na vrijeme sedam do 15 dana po rođenju, idealnom za prvu sesiju i ovjekovječenje tog malog zamotuljka sreće. Jer, ono je samo tada novorođenče koje samo ručka i spava, a san je ključ u ovoj sesiji.

Odakle crpite inspiraciju za fotografije? Koje sve rekvizite koristite?

– Kada stojite iza objektiva, inspiracija je svuda oko vas, krenuvši od godišnjeg doba, praznika, same porodice, koja je, svaka za sebe, posebna i najljepša priča. Kada je beba u glavnoj ulozi, rekviziti su tu samo da dodatno istaknu nježnost tog bića i posebnost trenutka koji se čuva kroz newborn sesiju. Ja koristim razne pletene i mekane rekvizite, pamučnu garderobu. Svakako, dominiraju prirodni materijali. Mada, moji najdraži alati su same bebe i roditelji – ništa slađe nego lovljenje svih onih grimasa koje bebe prave, kao i emocije koje probude kod ponosnih, a zbunjenih roditelja, pogotovo onih koji s prvim djetetom dođu kod nas. Sesije uglavnom traju tri sata.

Jeste li imali nekih posebnih zahtjeva?

– Vjerujem da moja jednostavnost i otvorenost ulivaju povjerenje, pa roditelji koji dolaze zaista nemaju specifičnih zahtjeva. U ovom poslu veoma je bitno da se porodice koje dolaze u studio osjećaju kao kod kuće.

Koliko Vam zadovoljstvo pričinjava biti dio nečijih najljepših životnih momenata? Kakve obično budu reakcije?

– Upravo tako. Nema riječi kojom bih adekvatno mogla da vam opišem koliku čast i zadovoljstvo izaziva činjenica da s mladim ljudima putujemo kroz događaje koji obilježavaju njihove živote. Sretni smo što nas nakon sesije vjenčanja nakon izvjesnog vremena ti mladenci kontaktiraju za newborn, a kasnije za sesije za prve rođendane…

Radili ste s nekim od poznatih influensera u BiH. Ima li neka saradnja koju biste posebno izdvojili?

– Kao što već rekoh, svaka sesija je priča za sebe, ali jednostavno postoje neke osobe koje vam prirastu k srcu. Vjerujem da će se sa mnom saglasiti svi oni koji koriste Instagram, mom srcu posebno su drage Ilda Humić i Jelena Đokić.

Majka ste dviju djevojčica. S obzirom na to da se Vi i Vaš muž bavite ovim poslom, pokazuju li one već interes za fotografiju? Vole li kameru?

– Starija kćerka Anđela pokazuje interesovanje da bude model, pa nam u tome vrlo često i pomaže, dok Mia razvija ljubav prema opremi. Pogađate, već imaju mnogo igračaka u formi fotoaparata i oponašaju mamu i tatu.

Pročitajte još