Umjetnica i modna kreatorka Selma Mekić za ,,Azru’’: Nisam pristalica iftara u restoranima

Piše: Selma Bošković

Foto: Ana Muratović

Selma Mekić, umjetnica i modna kreatorka iz Novog Pazara, koja je prepoznatljiva sa autentičnim detaljima kaligrafije na mahramama, ešarpama i haljinama, redovno oduševljava svojim kreacijama. Svoj umjetnični život lijepa Novopazarka je počela crtanjem haljine za svoju mamu, a dokle je stigla svojom upornošću i talentom pokazala je svojom revijom upriličenom među elitom u Dubaiju u junu prošle godine. Ovaj put, obavili smo kratki razgovor sa Selmom na temu mjeseca ramazana. Selma nam je otkrila najljepše uspomene iz djetinjstva, šta je to što je obavezno na ramazanskoj trpezi, kao i ko je odgovoran za spremanje iftara.

Koja Vam je najljepša uspomena iz mjeseca ramazana? Postoji li nešto što Vam je posebno ostalo u sjećanju iz perioda djetinjstva?

Prve dane posta pamtim iz detinjstva kad je mjesec ramazan bio tokom zime. Mama nas nije budila baš za svaki sufur jer smo bili mali, pa bismo se mi rastužili. Tokom ramazana bismo išli u mekteb i spremali program sa horom za 27., noć. To su ujedno bili moji prvi, da kažem, javni nastupi ali i najdraži i najčistiji. Još uvijek kroz mene prođe ta trema dok ulazimo kao hor među džemat i formiramo krug usred džamije. Oduševljenje džematlija nas je činilo ponosnim i sretnim. Također ono što je bilo sastavni dio ramazana jeste i akcija čišćenja džamije. Nama to ništa nije bilo teško. Smatrali smo se privilegovanim što nam je kao djeci pripala čast da očistimo Allahovu kuću gdje se obavljaju namazi odnosno molitve. Pohvala efendija i džematlija nas je motivisala i podizala nam samopouzdanje. I samim tim nas je efendija podučavao koliko je čistoća važna i da je ona dio imana odnosno vjere.

Foto: Ana Muratović

Šta je obavezno na Vašoj ramazanskoj trpezi?

Na ramazanskoj trpezi je obavezna voda i hurme, sve ostalo je klasika kao i svim ostalim danima. Ne razlikuje se puno moj meni tokom ramazana i van ramazana. Stava sam da se spremi klasični obrok, da se ne razbacujemo sa trpezom. Jer poenta ramazana nije da nakon posta na iftaru i sufuru ne možemo da dišemo, već ima tu neku veću dimenziju. Uspostavljanje balansa, samokontrola, detoks, solidarisanje sa onima koji nemaju hrane, a Allah dž.š., nas podseća u Kur’anu:” Jedite i pijte, ali ne pretjerujte. Jer doista Allah ne voli one koji pretjeruju.”

Koliko se ramazanski običaji razlikuju danas u odnosu na period vašeg djetinjstva?

Nema nekih velikih razlika što se tiče običaja tokom ramazana nekad i sad.

Foto: Ana Muratović

Ko je zadužen za spremanje iftara?

Obzirom na to da već više od dvije godine ne živim sa roditeljima već vodim samostalan život, za spremanje iftara sam zadužena sama. Ali bez obzira na to, volim da spremam iftare. To mi skrati vrijeme do iftara, a i raduje me nagrada ako nekome pripremim iftar ko je postio. Tako da moju porodicu i prijatelje rado pozovem na iftar, i nisam pristalica iftara u restoranima. Nema mi to onu porodiču toplu atmosferu. Od iftara do klanjanja namaza prije ili poslije iftara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti