Holivudska glumica Anya Taylor-Joy, zvijezda filma “Super Mario Bros” za “Azru”: Kako sam pomogla princezi Peach da bude heroj svoje priče

Piše: L. K. P.

Foto: Allison Dinner/Invision/AP

Najpoznatiji vodoinstalater u svijetu igrica Super Mario prije gotovo 40 godina osvojio je svijet. Sada na radost djece, a i odraslih stiigla je filmska adaptacija kultne igrice, kreirana živopisnim bojama u uzbudljiv univerzum, kakav do sada nije stvoren.

Na velikom platnu pravu Marijevu avanturu možemo gledati zahvaljujući “Nintendu” i još jednom kultnom brendu industrije zabave “Iluminationu” koji su nedavno u Los Angelesu predstavili animirani “ The Super Mario Bros ”, koji je u bh. kinima dostupan od 6. aprila, sinhronizirano i titlovano.

Glasove likovima u originalnoj verziji na engleskom posudili su Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Seth Rogen  i Keegan-Michael Key.

Posredstvom “Una filma”, distributera filmova Studija  “Paramount”, “Universal” i brojnih nezavisnih naslova na teritoriji cijele BiH, “Azra” magazin dobio je ekskluzivni intervju od Anyae Taylor-Joy (26), koja je posudila glas princezi Peach.

Mlada glumica, za koju kažu da je novi ideal holivudske ljepote proslavila se ulogom u Netflixovoj seriji pod nazivom “The Queen’s Gambit”, i čini se da je defintivno odlučila da nakon ove serije osvoji male ekrane, velika platna i naša srca.

Taylor-Joy govorila je šta joj se najviše svidjelo kod princeze Peach, šta imaju zajedničko, u čemu je najviše uživala radeći na ovom projektu, koliko je zadovoljna konačnim rezultatom i šta posebno cijeni.

Kakve su bile Vaše reakcije kada ste dobili ulogu u filmu The Super Mario Bros?

– Bila sam toliko uzbuđena zbog režiserove vizije ovog filma i nestrpljiva da vidim kako će izgledati. Konačno sam imala priliku da pregledam film i bilo je nevjerovatno lijepo. Svidjelo mi se kako su svi doprinijeli i napravili novu verziju princeze Peach.

Šta ste Vi lično željeli donijeti ovom liku?

– Princeza Peach je nevjerovatno kultan lik. Želja mi je bila da je uvedem u ovaj vijek tako što ću je učiniti malo sposobnijom. Bila sam toliko oduševljena i uzbuđena što su iz „Nintendo“ i režiseri filma bili spremni na to. Počeli smo nekako s glasom, jer sam željela da ga predstavim malo drugačije, bilo je mojih improvizacija. Oduševljena sam što sam imala priliku da igram lik koji voli toliko ljudi, ali sam takođe bila uzbuđen što sam imala priliku da joj na svoj način pomognem da bude heroj svoje priče.

Šta Vam se najviše sviđa kod princeze Peach?

– Sviđa mi se što nije tipična princeza, nije ni slaba ni bespomoćna, nije djevojka u nevolji i ne traži nikoga da je spasi. Princeza Peach je nevjerovatno neustrašiva, odlučna, sposobna i ima veliko srca. Veoma je zabrinuta za dobrobit Kraljevstva gljiva i želi da svi budu zbrinuti i da žive u miru. Nakon što sam pogledla film, ostavila je toliki utisak na mene da sam pomislila: „Želim da budem više kao princeza Peach“

Po čemu se ona razlikuje od ostalih animiranih princeza?

– Princeza Peach gospodar je svoje sudbine. Čvrsto drži uzde u svojim rukama i preuzima kontrolu. Veoma je odlučna, apsolutno neustrašiva i ide glavom u borbu.

Anya Taylor-Joy i Chris Pratt: Princeza Peach i Super Mario

Šta biste rekli da imate zajedničko sa princezom Peach?

– Princeza Peach brine o svojim krastačama i o Kraljevstvu gljiva. Ona voli univerzum u kojem živi, a ja zaista volim planetu Zemlju, tako da osjećam da nam je to zajedničko.

Mariova velika bitka sa Donkey Kongom je ključni trenutak u priči, koji je doveo do formiranja jezgre tima. Mora da je to bila zabavna scena za snimanje.

– Bilo nam je sjajno dok smo snimali tu scenu jer je smiješna. Mario je tek naučio kako da koristi sva pojačanja i bori se sa Donkey Kongom, koji se samo zabavlja i bukvalno savija mišiće. Bilo je to zaista zabavno raditi. Mnogo smo vrištali zbog toga, a na kraju dobijete jezgro tima u kojem su svi nekako zajedno i otkrivaju svoje razlike.

Možete li reći šta je svaki od ovih likova donio timu?

– Mislim da je Peach dobra u okupljanju ljudi, i dobra je u postavljanju plana. Mario donosi srce. On zaista želi pronaći Luigija i na neki način nas sve podstiče na to. Onda imate Žabu, koja je samo vječiti mali zračak sunca. I Donkey Kong ima zloban smijeh i, uprkos tome što je stalno gurao i bockao Maria, naposljetku čuva mu leđa.

Illumination i Nintendo su se udružili da naprave film “The Mario Bros“. Šta kažete na uspjeh ova dva giganta?

– Illumination zaista razumije šta znači zabaviti masovnu publiku. Oni znaju kako da unesu sve što će se svidjeti svim uzrastima. Dakle, ne samo da djeca uživaju, nego i odrasli. A Nintendo stvara potpuno simpatične likove. Tako su zajedno stvorili vizuelno bogat svijet koji se dopada svim uzrastima. Uzeli su ovu priču koju voli masa i učinili je trodimenzionalnijom.

Kako biste u nekoliko riječi opisali ovaj film?

– Rekla bih da je zabavno, epsko, šareno i živopisno djelo. I ima puno srca i takođe je veoma smiješan. To je zaista zabavna vožnja!

Kako ste se osjećali kada je film bio završen?

– Bila sam potpuno oduševljena. Prvi put sam ga pogledaja sa mješovitim društvom, bilo je djece i starijih i želja mi je bila da vidim kakao se zabavljaju i koliko će biti sretni na kraju. Sada sam uzbuđena što će ga gledati publika u cijom svijetu i vladat će nevjerovatna energija u kino dvoranama.

Kako je bilo raditi s rediteljima filam Aaronom Horvathom i Michaelom Jelenicom?

– Aron i Michael stvorili su lijepo okruženje za isprobavanje novih stvari i uvijek su nam bili velika podrška. Dakle, ako želite da probate nešto malo divlje ili ludo, oni imaju otvorena vrata za to. I mi smo uživali u tome da nadoknadimo zaostatak tokom godine jer ovo ne snimate u potpunosti hronološki ili odjednom. Bilo je mnogo mačih lijepih trenutaka u kojima smo svi uživali.

A rezultat je porodični film za sve uzraste!

– Da, ovo je film koji ima nešto za svakoga bilo koje dobi. Ima viceva za odrasle i viceva za djecu, i na kraju svi smo sretni.

Seth Rogan, Charlie Day, Anya Taylor-Joy i Chris Meledandri Foto: ©2023 ABImages

 Ima li nešto što posebno cijenite tokom rada na ovom projektu?

– Veoma rijetko me neko oduševi, ali Jack Black me je zaista impresionirao. Tako da, kada sama saznala da ću dobiti priliku da radim i družim se s njim bila sam veoma uzbuđena. Volim “School of Rock“ i „Tenacious D“ otkad znam za sebe.

Jack Black igra legendarnog negativca Browsera. Po čemu se princeza Peach i Bowser razlikuju kao vladari svojih pojedinačnih kraljevstva?

– Bowser i Princeza Peach su prilično različiti vladari. Peach je veoma zabrinuta za dobrobit građana Kraljevstva gljiva. Ona želi da svi budu zbrinuti i da žive mirno, ali Bowser je sebičniji u svojim željama. On zaista želi da se oženi princezom i nije ga briga ko će nastradati da bi on to postigao. Međutim, budući da ga igra divni Jack Black, i dalje ga volite. Ne znam kako je to moguće, da li ti znaš.

Šta se nadate da će ljudima ponuditi film Super Mario Bros?

– Nadam se da će ljudi izaći iz kino dvorana sretni, jer će se divno provesti gledajući neke voljene likove i nadam se da će željeti još.

Koliko je po Vašem mišljenu važno uživati u ovom filmu na velikom platnu?

– To je veoma važno, jer je nivo umjetnosti koji je uložen u ovaj film zapanjujući. Ovo je najljepša animacija koju sam ikada vidjela. Mislim da će ljubitelji igrice The Super Mario Bros biti uzbuđeni koliko su predivnih scena filmaši uspjeli ugurati u film. Možete ga gledati iznova i iznova i nastaviti otkrivati elemente koji potiču iz video igara. Zaista ima nešto za svakoga bilo koje dobi. Željela sam kontinuirano pauzirati film samo da bih ga zaista mogla pogledati, a za to vam je potreban veliki ekran. Takođe mislim da će energija publike koja to gleda sa vama učiniti iskustvo još zabavnijim jer dok gledate film i uživate u priči, imate i one trenutke u kojima se prisjećate stvari iz igrice. Dakle, to je poput putovanja niz traku sjećanja.

Pročitajte još