Modna dizajnerica Sumeja Arifović za ,,Azru’’: Snove ne treba ostavljati za budućnost

Piše: Selma Bošković

Sumeja Arifović je dizajnerica i tvorac brenda “Meyacota“, a namjera joj je da kroz svoje kreacije pošalje društvene poruke za koje smatra da su važne.

Foto: Instagram @sumeja.arifovic

Sumeja je mlada i perspektivna nada bh. modne industrije. Rođena je u Sarajevu, ali je odrastala na relaciji Skoplje-Sarajevo, s obzirom na to da joj je majka Makedonka. Potpuno svoja i unikatna Sumeja je odlučila da ne potpada pod stereotipe današnje mode, te je zbog toga osnovala vlastiti brend odjeće „Meyacota“. Tako su njene kreacije jedinstvene i do sada ništa slično nije viđeno na modnim pistama. Samo za naš portal Sumeja je govorila o modi,  svojim mislima i ciljevima, ali i o trenutnoj situaciji modne scene u BiH.

Kako se rodila ljubav prema modi?

Ljubav prema modi se rodila sa mnom. Još od malih nogu sam crtala modne skice i uzivala odlazeći u shopping sa mamom. U srednjoj školi sam počela da izražavam sebe kroz odjevne kombinacije i tu je ljubav počela da raste. Kasnije sam osnovala brend i potpuno se zaljubila u modu.

Gdje pronalazite inspiraciju?

Inspiracija nastaje u oku posmatrača, to ne mora nužno da bude odjevni komad koji me je posebno dojmio od nekog domaćeg ili stranog dizajnera. Trenutno radim na novoj kolekciji “I am woman” koja je posvećena feminizmu. Tokom izrade iste trudila sam se da zamislim kako mogu prenijeti jasnu poruku putem vizuala odnosno kreacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meja <3 (@sumeja.arifovic)

Koji je Vaš odjevni stil?

Moj stil se ne može okalupiti unutar samo jedne estetike. Volim da eksperimentišem sa novim trendovima i bojama. Možda je oružje, način izražavanja i trudim se da ostanem upečatljiva osobito jer je to moj životni poziv.

Kako ste došli do ideje da osnujete vlastiti brend?

Uvijek sam se vodila time da snove ne treba ostavljati za budućnost, već ih realizovati u sadašnjem trenutku. U trećem razredu srednje sam izbacila prvu kolekciju “Tajna veza mode i filmskog platna”. Vjerovala sam u svoju ambiciju i talenat i nisam željela da se zaustavi na samo jednoj kolekciji, te sam tada osnovala brend i kasnije izbacila jos 3 kolekcije.

Kao modni dizajner možete li živjeti od svog rada?

Sav novac koji zaradim preko brenda ulažem u nove projekte i kreacije. Novac koji zaradim od influensinga i modelinga ostavljam za svoje privatne potrebe. Sve dok imam priliku da radim, ja sam sretna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meja <3 (@sumeja.arifovic)

Ko Vam je uzor?

Svi mladi ljudi koji rade na svojim snovima. Trenutno mi je izvor motivacije slovenački bend “Joker out”. Oni su započeli karijeru kao tinejdžeri, bili su posvećeni svom poslu i nedavno su dobili priliku da budu predstavnici na Euroviziji. Pronalazim dio sebe u njima i ostalim mladim ambicioznim ljudima koji se ne plaše izazova i teze ka samom vrhu. Meni je taj vrhovni cilj Met Gala i nadam se da će se jednog dana ispuniti.

Koliko se standardi ljepote danas nameću ženama?

Standardi ljepote će biti nametnuti sve dok vjerujemo da su ispravni. Samopouzdanje i ljubav prema sebi će srušiti iste. Trenutno izrađujem kreaciju “0 is not a size” koja simbolizuje da tezina ne mora i ne smije biti barijera.

Koji su to odjevni komadi koji nikada ne izlaze iz mode?

Denim nikada neće izaći iz mode. Raduje me činjenica da se moda iz 90-ih i ranih 2000-ih vraća.

Koji je Vaš omiljeni odjevni favorit ove sezone?

U ljetnom periodu volim da se okušam u tom nekom western stilu. Šeširići i kaubojske čizmice će se sigurno pronaći u mom ormaru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meja <3 (@sumeja.arifovic)

Koja je Vaša omiljena kreacija koju ste dizajnirali?

Moje omiljene kreacije su iz nove kolekcije koje još uvijek nisu prezentovane. Razlog tome su upravo poruke o feminizmu koje nose i nadam se da će se i publici dopasti.  Jednu kreaciju sam posvetila djevojčici koja je prije nekoliko mjeseci bila silovana na Kosovu. Mnogo sam se potresla kada sam čitala te vijesti i istog trenutka sam znala da želim da to zastupam u jednom od svojih radova. Nadam se da cu je jednog dana moći upoznati i pružiti joj veliki zagrljaj jer takve stvari se ne smiju zaboravljati.

Koje su to greške koje žene prave pri odabiru odjevnih kombinacija?

Ne podnosim kič, ne kažem da važi ono čuveno pravilo “more is less” ali sve treba raditi sa ukusom.

Šta je to što svaka žena mora imati u svom ormaru?

Moje kreacije. Šalim se, taj jedan odjevni komad u kojem se osjeća dobro jer stvarno uz dobru odjevnu kombinaciju možemo doći do posebnog sjaja kojeg ni nismo znali da imamo u sebi.

S kim biste željeli sarađivati, za koga biste od slavnih željeli napraviti kreaciju?

Ako gledamo na polju Balkana onda je to sigurno Jelena Karleuša. Što se tiče stranih javnih ličnosti, veliko zadovoljstvo bi mi bilo dizajnirati za talijanski bend “Maneskin”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti