Personalni fitnes trener Amar Čejvan za “Azru”: Moj put do uspjeha

Piše: L. K. P.

Personalni fitnes trener Amar Čejvan diplomirani je kineziolog i licencirani trener za funkcionalni trening. Ovaj uskoro magistar kineziologije član je Europa Active-evropske asocijacije trenera i EREPS certificiarni fitness instruktor. Sticanje znanja i usvajanje novih vještina njegov su prioritet pa svakodnevno proučava različite pristupe vježbanju i nutricionizmu. Amar je primjer  da snaga volje, posvećenost i upornost mogu preobraziti život iz temelja. Za portal „Azre“ Amar je govorio o svojim počecima, treninzima, zdravim životnim navikama, kako motivira svoje klijente da ne odustanu od prvobitnih ciljeva, a pošto nam se približava Kurban bajram dao nam je savjet kako da odolimo svim jelima ili barem da ne pretjeramo.

– Fokus mog trenutnog rada je na personalnim trenzima, koji podrazumijevaju  planiranje, program i na koncu implementaciju trenažnog procesa za rekreativce. U sportu sam, slobodno ću reći, oduvijek. Srce me jednostavno vodilo trenerskom poslu. Uvijek  sam trenirao i trening smatram kao darom, kako da najbolji način vodimo računa o zdravlju i radu na sebi. Tako je odluka da se profesionalno usavršavam u ovoj oblasti bila očekivana. Kroz ranija iskustva u radu sa trenerima, kroz nogomet i Fitness prepoznao sam nedostatke u realizaciji treninga.

Nedostaci poput, lošeg i neželjenog pristupa klijentima, koji najčešće zbog toga brzo i odustanu od prvobitnih ciljeva. Tu je i nekada neprofesionalan pristup prema trenerskom poslu, primjećivao sam nedostatke kvalitete u realizaciji treninga, pristupa i što na kraju za rezultat ima  nekvalitetnom implementiranju različitih  trenažnih metoda.

I tu je bio okidač. Odlučio sam da sve što kroz proces ne bih sebi radio, neću ni klijentima koji mi poklone povjerenje. Svakodnevno se usavršavam, istražujem nove načine i vježbe kako bih klijentima i sportistima pružio najkvalitetnije usluge individualnog treninga. Mnogo mi znači kada moji klijenti kroz određeno vrijeme, zavole trening. Shvate benefite fizičke aktivnosti – istakao je Čejvan i dodao da njegov posao zahtijeva, pored ljubavi,nesebično ulaganje vremena na izgradnju dodatnih vještina poduzetnišva, marketinga i poslovanja. Zahvaljujući tome u kratkom vremenskom periodu došao je do punog kapaciteta rada sa klijentima, iza kojih stoje uspješne trenažne priče. Cilj mu je da proširi katalog usluga na online sistemima gdje će omogućiti svoju saradnju većem broju klijenata pored individualnog treninga.

Vaši treninzi temelje se na individualnom pristupu svakom klijentu. Personalizacija programa vjerovatno je ključ uspjeha trenažnog procesa, kako kreirate treninge?

– Kao trener koji je fokusiran na rad 1 na 1 sa klijentima, moj pristup kreiranju plana i programa treninga za svoje klijente temelji se upravo na individualnom radu i programu. Svaki klijent ima jedinstvene ciljeve, potrebe, sposobnosti i ograničenja, stoga je esencijalno prilagoditi treninge njihovim specifičnim potrebama.

Prije nego što krenem s kreiranjem programa, prvo provodim temeljitu procjenu svakog klijenta. To podrazumijeva, razgovor s klijentom kako bih saznao o njihovim ciljevima, trenutnom zdravstvenom stanju i prethodnim iskustvima s treningom.

Nakon toga, provodim detaljnu dijagnostiku koja može uključivati mjerenje tjelesne težine, testiranje snage, fleksibilnost, izdržljivost i funkcionalnosti pokreta. Ove informacije mi pomažu da bolje utvrdim trenutno stanje klijenta i identificiram područja koja treba poboljšati.

Kada prikupim sve potrebne informacije, mogu početi kreirati personalizirani program treninga. Program uključuje odabir vježbi, intenziteta, volumena i rasporeda treninga. Također uzimam u obzir preferencije klijenta i raspored koji imaju na raspolaganju.

Važno je naglasiti da pridajem veliku pažnju ravnoteži i napretku u programu treninga. Osiguravam da program obuhvata različite vrste vježbi kako bi se postigao cjelovit trening, uključujući kardiovaskularne vježbe, snagu, fleksibilnost i ravnotežu. Također redovito pratim napredak klijenta i prilagođavam program kako bih osigurao da ostaju izazovni, ali izvedivi.

Kao personalni trener, moj cilj je osigurati da svaki klijent dobije najbolju moguću podršku i prilagođen program treninga koji će im pomoći u postizanju njihovih ciljeva na siguran i učinkovit način. Individualni pristup i program ključni su za postizanje uspjeha u trenažnom procesu.

Koji su najčešći  savjeti klijentima kroz trenažni proces? Koje parametre koristite kao pokazatelj da proces ide u dobrom smjeru?

– Najčešći savjeti koje dajem klijentima kroz trenažni proces uključuju sljedeće:

Prehrana: Naglašavam važnost uravnotežene prehrane koja uključuje svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti. Naravno, potičem klijente da se odluče za hranu koja je nutritivno bogata i da izbjegavaju prerađenu hranu, brzu hranu i prekomjerne količine šećera ili soli.

Kvalitetan san: Klijentima preporućujem da uspostave redovite rutine spavanja, stvore mirno okruženje za spavanje i izbjegavaju stimulanse poput kofeina prije spavanja. Kvalitetan san ključan je za oporavak mišića, energetsku razinu i opće zdravlje.

Dodatne aktivnosti: Osim redovitog treninga, klijente potićem da budu aktivni tokom dana. To može uključivati hodanje, biciklizam, plivanje ili druge aktivnosti koje im pružaju zadovoljstvo.

Hidracija: Kljente savjetujem da održavaju optimalnu hidraciju pijenjem dovoljne količine vode tijekom dana. Voda je važna za održavanje optimalne funkcije tijela, hidracije mišića i regulaciju tjelesne temperature.

Parametri koje koristim kao pokazatelje da proces ide u dobrom smjeru uključuju:

Tjelesnu kompoziciju: Praćenje promjena u tjelesnoj kompoziciji, kao što su smanjenje postotka tjelesne masti ili povećanje mišićne mase, može biti važan pokazatelj napretka. Korištenje mjerenja poput kalipera ili bioimpedancije može pružiti uvid u promjene u tjelesnom sastavu.

Funkcionalnost: Promjene u funkcionalnosti tijela, kao što su poboljšana fleksibilnost, ravnoteža ili izdržljivost, također su važan pokazatelj da proces ide u dobrom smjeru. Klijenti mogu primijetiti da im je lakše obavljati svakodnevne zadatke ili aktivnosti koje su prije bile teže.

Postignuća u treningu: Ako klijenti postepeno povećavaju opterećenje, broj ponavljanja ili težinu koju podižu tokom treninga, to ukazuje na fizički napredak. Mogućnost izvedbe vježbi koje su im ranije bile izazovne ili postizanje novih rekorda također su pozitivni pokazatelji.

Otvorena komunikacija i povratne informacije od klijenta ključne su u tome da prilagođavam program kako bi najbolje odgovarao njihovim potrebama i ciljevima. Važno je slušati povratne informacije klijenata, rješavati bilo kakve probleme ili nedoumice i osigurati da se osjećaju podržano i motivirano tokom trenažnog procesa.

Kada govorimo o zdravim navikama, korigiranoj ishrani, kakav i koliki utjecaj imaju u ostvarivanju ciljeva i uspješnosti procesa?

 

– Zdrava prehrana i pravilne prehrambene navike iznimno su važne jer čine temelj za postizanje različitih ciljeva. Bez pravilne prehrane, tijelo može imati poteškoća u oporavku, izgradnji mišića, gubitku masnog tkiva ili poboljšanju sportskih performansi. Pravilna prehrana pruža potrebne hranjive tvari i energiju za podršku fizičkom napretku i ostvarenje ciljeva. Kvalitetna prehrana s pravilnim unosom makro i mikronutrijenata može poboljšati energetsku razinu, izdržljivost i sportske performanse.Kroz adekvatan unos hranjivih tvari, tijelo ima potrebne resurse za maksimalnu fizičku izvedbu tokom treninga i aktivnosti. Pravilna prehrana također pomaže u održavanju energetskog balansa, što je važno za kontrolu tjelesne težine i postizanje ciljeva povezanih s tjelesnom kompozicijom. Ukratko, zdrava prehrana i pravilne prehrambene navike imaju ključni utjecaj na ostvarivanje ciljeva i uspješnost trenažnog procesa.

Ljeto je stiglo, mnogi i odustanu od treninga, čekaju jesen. Kako motivirate klijente da ne odustanu od prvobitnih ciljeva?

– Jedan od načina na koji to postižem je prilagođavanje treninga njihovom ljetnom rasporedu. Razumijem da ljetne aktivnosti i putovanja mogu utjecati na njihovu rutinu, stoga zajedno prilagođavamo treninge kako bi bili fleksibilni i uključeni u njihove ljetne planove. To može uključivati promjenu rasporeda treninga ili prilagodbu vježbi koje se mogu izvoditi tokom putovanja. Zajednički radimo na prevladavanju eventualnih prepreka i pronalaženju načina kako održati dosljednost i motivaciju tijekom ljetnih mjeseci. Također potičem klijente da pronađu alternativne načine za tjelesnu aktivnost tijekom ljeta, bilo da je to vožnja biciklom, trčanje, brzo hodanje i sl. Konačno, naglašavam da svaki dan i svaki napredak ima važnost. Potičem klijente da cijene male korake naprijed i da ne budu prestrogi prema sebi ako ne mogu ostvariti idealan raspored treninga. Uz podršku, prilagodbe i održavanje fokusa na dugoročne ciljeve, motiviram klijente da ostanu uporni i nastave raditi prema ostvarenju svojih prvobitnih ciljeva, čak i tokom ljeta.

 

Uskoro će i bajramski praznici, kako odoliti svim jelima ili barem da ne pretjerano?

 

– Prvo, budite svjesni trajanja praznika. Bajram obično traje nekoliko dana, pa je važno postaviti granice i ne prejedati se svaki dan. Možete si postaviti cilj da uživate u posebnim jelima samo na određene dane praznika, dok se ostale dane držite zdrave prehrane.

Drugo, planirajte unaprijed. Ako već unaprijed znate koja će nezdrava hrana biti prisutna na bajramskom stolu, možete napraviti strategiju kako da ostanete umjereni. Odaberite male porcije nezdravih jela i pokušajte uključiti više zdravih namirnica poput povrća i salata kako biste održali ravnotežu.

Treće, pratite signale gladi i sitosti. Slušajte svoje tijelo i jedite polako, uživajući u svakom zalogaju. Ako osjetite da ste siti, prestanite jesti. Nemojte se prisiljavati da pojedete sve što vam je servirano, već se fokusirajte na uživanje u raznolikim okusima i druženju s porodicom.

 

Kada je riječ o zdravim navikama koliko pratite  trenutne trendove, ili se ipak držite znanstveno utemeljenih principa?

– Kada je riječ o zdravim navikama, najvažnije je slijediti znanstveno utemeljene principe. Trendovi u prehrani i fitnessu često dolaze i odlaze, i mogu biti privlačni zbog svoje popularnosti, ali to ne znači nužno da su temeljeni na čvrstim znanstvenim dokazima. Znanstveno utemeljeni principi temelje se na istraživanjima, studijama i stručnom mišljenju stručnjaka u području prehrane, zdravlja i fitnessa. Oni su testirani i potvrđeni, te se smatraju sigurnim i učinkovitim za postizanje i održavanje zdravlja. Prateći znanstveno utemeljene principe, možete biti sigurni da ste na pravom putu za održavanje zdravih navika i postizanje svojih ciljeva.

 

Kada smo već kod trendova, na društvenim mrežama nailazimo na oprečne stavove. Jedni zagovaraju i kardio, drugi pak tvrde da je nepotrebno. Tu su i brojni savjeti o ishrani. Kako ne pasti na takve sadržaje i ne probati baš sve što se promovira?

 

– Iako su trendovi u prehrani i fitnessu popularni i mogu privući pažnju, važno je biti kritičan i razumno razmotriti njihovu vrijednost. Mnogi trendovi se temelje na brzim rezultatima ili ograničenim prehrambenim pravilima, što može dovesti do yo-yo efekta i negativnih posljedica na dugoročno zdravlje.Uvijek je dobro konsultovati se s kvalificiranim stručnjakom, poput nutricionista ili osobnog trenera, koji se oslanjaju na znanstveno utemeljene principe. Oni će vam pružiti prilagođene smjernice i podršku u postizanju vaših ciljeva na zdrav i održiv način. Dakle, umjesto praćenja trendova, preporučljivo je usvojiti znanstveno utemeljene principe koji će vam pomoći da donesete informirane odluke o svojem zdravlju i dobrobiti.

 

Pročitajte još