Crnogorka Rada Krivokapić – Radonjić najbolja svjetska modna dizajnerica za „Azru“: Zbog smrti majke nisam mogla preuzeti nagradu

Piše: L. K. P.

Crnogorska dizajnerica i stilistica Rada Krivokapić – Radonjić proglašena je za najbolju svjetsku modnu dizajnericu za 2022/2023. godinu od strane neprofitne organizacije Corporate Live Wire.

– Ova prestižna nagrada predstavlja izuzetnu čast i nešto najviše što se može u nekoj profesiji postići. Lično ne poznajem članove Komisije za dodjelu nagrada, čije kriterijume sam ispunila i po osnovu čega sam bila nominovana i odabrana. Corporate LiveWire sa sjedištem u Londonu ovu nagradu dodjeljuje već godinama unazad. Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, ali nažalost zbog smrti majke koja se desila nekoliko dana prije objave pobjednika za najboljeg svjetskog modnog dizajnera godine, nemoguće je uživati u ovom velikom uspjehu – istakla je Krivokapić – Radonjić na početku razgovora za „Azru“ i otkrila kada se kod nje rodila ljubav za modu, ko joj je uzor od svjetskih dizajnera, da lije imala priliku raditi sa nekim bh. dizajnerom i kakvi su njeni budući planovi.

Koliko će to biti odskočna daska u Vašoj daljoj karijeri?

– Za mene, ova nagrada predstavlja podstrek i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove.

Koja su Vaša interesovanja u svijetu mode i ko je Vaš uzor od svjetskih dizajnera?

– Završila sam praksu kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora Giorgio Armani koji me upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora: Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli, a gdje sam imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje. Privilegija je kad vam se u vašoj struci pruži mogućnost da praksu obavljate kod najboljih u tom poslu, kod najboljih u cijelom svijetu. Ja sam imala to iskustvo (1996-1997). Neprocjenjivo je. Uvjerila sam se da su stvarno najbolji. Interesovanja su mi usmjerena na održivu modu i socijalnu odgovornost.

Foto: Damir Nesimi

Recite nam nešto o modnom detalju Kovilm, koji ste dizajnirali?

– Kovilm predstavlja preoblikovanu kravatu i leptir-mašnu. Izrada je ručna. Radi se u svim bojama i uključuje ispisivanje monograma vlasnika i interpunkcije na lijevoj strani po želji klijenata. Ono pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika kravate i leptir-mašne. Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16. jula 2020. u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 146 – Modni detalji i njegova zaštita registrovanog dizajna traje najduže 25 godina nakon čega će se moći raditi bez izdavanja licence. Dok sam radila konsultacije sa klijentima u Kotoru, jedan od klijenata je izrazio želju da hoće da oko vrata nosi nešto drugačije od kravate i leptir mašne. Tada sam došla na ideju da osmislim nešto novo i tako je nastao Kovilm. Trudila sam se da naziv za novi modni detalj Kovilm bude takođe jedinstven, prihvaćen i registrovan.

Koje materijale koristite u izradi vaših brendova?

– Moji dizajni su napravljeni korišćenjem ekološki prihvatljivih materijala i dosljedno su najvišeg kvaliteta.

Nedavno ste izdali knjigu „Odijevanje”. Kome je namijenjena?

– Knjiga „Odijevanje”  se bavi pitanjima u svijetu mode i odjeće što je od utjecaja na modele, dizajnere i stiliste. Namijenjena je muškarcima i ženama, jer je odjeća svakodnevna obaveza.

Iza sebe imate uspješnu karijeru, koji su Vaši budući planovi?

– Revije na kojima radim, pod nazivima: „Bezvremenske teget-bijele pruge” za novi brend, „Svijet bez sukoba” za brend Rada Krivokapić- Radonjić i „Zasijeniti” za brend Rada Radonjić, su mnogo zahtjevne i teške za realizaciju, ali najvažnije je da su novi dizajni registrovani i prihvaćeni u svijetu. Trenutno radim na proširenju knjige „Odijevanje” za edukativne svrhe. U okviru novog brenda za izdavaštvo pripremam i drugu knjigu pod nazivom „Krojenje i šivenje”. Pišem treću knjigu koja će biti za brend Rada Radonjić.

Kada se kod Vas rodila ljubav prema modi?

– Kao djevojčica izrazila sam želju da budem modna kreatorka što sam kasnije i ostvarila školovanjem u Beogradu za jednu generaciju učenika u saradnji sa Akademijom likovnih umetnosti i École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l’Institut Français de la Mode i praksom koju sam obavljala 1996-1997 u Milanu kod Giorgio Armani. Kasnije sam se u svom radu sama usavršavala i napredovala.

Dolazite li često u Bosnu i Hercegovinu i da li ste imali priliku sarađivati sa nekim bh. dizajnerima?

– Zbog velikih i neodgodivih poslovnih obaveza nisam u prilici da posjetim Bosnu i Hercegovinu kao ni druge zemlje, ali vjerujem da ću u budućnosti imati više vremena i da ću posjetiti Bosnu i Hercegovinu sa velikim zadovoljstvom.

Koji su Vam planovi za novi i poslednji Vaš brend?

– Najavljujem novi i poslednji moj brend, čiji je naziv u pripremi, koji je zahtjevniji od projekata na kojima trenutno radim. Print za novi brend sam dizajnirala 19. jula 2021. godine. U planu za novi brend je parfem za muškarce. Osim po tome, novi brend će biti prepoznatljiv po bezvremenskim teget-bijelim prugama

I za kraj intervjua, koji citat biste izdvojili od svih Vaših citata za čitaoce portala “Azra”?

– Citat u okviru novog brenda, „Najbolje dolazi onima koji urade nešto povodom toga.”

Pročitajte još