Ekskluzivni razgovor s Mirelom Bećirović: Kako izgleda život prve dame BiH

Piše: L. K. P.

Foto: Haris Karamehmedović

Dugo u našoj zemlji nije jedna prva dama zaintrigirala javnost svojim izgledom i savršenim odjevnim kombinacijama kao Mirela Bećirović, supruga Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iako se ranije nije često pojavljivala u javnosti, Bosance i Hercegovce oduševila je, kada je prošle godine prvi put prošetala crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala i svojom pojavom pokazala da želi da oda važnost funkciji koju njen suprug obavlja.

Osim što je ponosna supruga, Mirela je i majka dvoje djece. Za sebe kaže da je skromna i odgovorna, a da li je teško biti supruga člana Predsjedništva, kako se navikla na život u Sarajevu, ko joj pomaže u odabiru odjevnih kombinacija, kako procjenjuje osviještenost bh. žena, kako se najbolje odmara i još mnogo toga otkrila je u ekskluzivnom i veoma otvorenom razgovoru za „Dnevni avaz“ i  “Azru”.

Zovu Vas prva dama Bosne i Hercegovine. Da li je to nešto što Vam imponira ili je to nešto što biste voljeli da se ne nalazi pored Vašeg imena?

– Najviše volim kada me oslovljavaju imenom i prezimenom, to mi je sasvim dovoljno.

Ipak ste Vi naša prva dama, je li teško biti supruga člana Predsjedništva?

– Ne bih sebe posebno izdvajala, postoji dosta težih uloga u našem društvu. Trudim se, koliko je to moguće, da živim uobičajenim životom kojim sam i do sada živjela. Da budem iskrena, postoje i određena ograničenja s kojim se čovjek mora pomiriti kada ste supruga člana Predsjedništva BiH. Ipak, kada se dobro organizirate, sve prepreke je lakše prebroditi.

Ono po čemu ste još zanimljivi medijima jeste Vaš stil odijevanja, visoka elegancija, besprijekoran modni ukus kojim ste bezbroj puta dokazali da se nimalo ne razlikujete od ostalih prvih dama u svijetu. Da li se Vi s nekim savjetujete šta odjenuti za posebne prilike ili Vam je to jednostavno urođeno?

– Hvala Vam na komplimentu. Uglavnom sama biram odjevne kombinacije. Pored toga što se trudim da lijepo izgledam, jako mi je bitno da se prijatno osjećam u tome što nosim na sebi. Ne pratim slijepo trendove.

Kada je moda, elegancija u pitanju, imate li neki uzor?

– Nikada nisam imala modne uzore. Vjerujem da moj stil nije uvijek bio na zavidnom nivou, ali to je nešto što se gradi godinama. Iz današnje perspektive sam zadovoljna načinom na koji mogu da iznesem odjeću koju nosim. Moram priznati da jako često na ulicama naših gradova primijetim savršeno modno usklađene dame i one su često moja inspiracija.

Šta Mirela nosi privatno, kako biste opisali svoj stil?

– Privatno, ja sam poput svake Bosanke i Hercegovke, što jednostavnije. Rekla bih casual, jako mi je bitno da se u svemu što nosim osjećam ugodno i da su to prirodni materijali. Chic odijelo, bijela pamučna majica i mokasinke su nezaobilazni u mom ormaru. Također, privatno volim da nosim i jeans kombinovan s blejzerom. Jednostavnost je uvijek moj izbor.

Kako se osjećate kada je ono što ste Vi kupili i nosite pod lupom javnosti, kada neki mediji pišu koliko je to koštalo novaca…

– Stojim iza toga da za dobar stil ne morate posjedovati skupe komade odjeće. Svakako poštujem slobodu medija, i ne krijem ni sama koliko moji odjevni komadi koštaju. U mom ormaru se nalaze komadi high street brendova koji su dostupni svima i koje oblačim i na prijemima kao i u privatno vrijeme.

Idealan odmor

Vi ste majka, ali ste i supruga, recite nam čija je zadnja u vašoj kući, Vaša ili Vašeg supruga Denisa?

– Naučili smo da se dogovaramo oko svih tema u kući i da uz dogovor dođemo do najboljeg rješenja.

Da li ste se navikli na život u Sarajevu, koliko Vam nedostaje Tuzla?

– Moram reći da se još uvijek navikavam na Sarajevo. To je glavni grad Bosne i
Hercegovine, koji je prelijep i gdje se prijatno osjećam, ali mi Tuzla mnogo nedostaje.

Šta je za Vas idealni odmor, kako se najbolje opuštate u trenucima koji su samo Vaši?

– Idealan odmor je svaki trenutak s dragim osobama, gdje god on bio. Okružena sam sjajnim, inspirativnim osobama pa mi je svaki trenutak s njima dragocjen.
Često u večernjim satima volim prošetati s prijateljicama ili pogledati neki film. Posebno kada sam u Tuzli, trudim se da kvalitetno provedem vrijeme sa svojim prijateljima i to je mjesto gdje punim baterije.

Jeste li stroga mama?

– Mislim da nisam. Naravno da imamo pravila kojih se djeca trebaju pridržavati, ali imam prijateljski i otvoren odnos s djecom, tako da ako i nastane neki problem, zajedno ga rješavamo. Jako je bitno s djecom stalno razgovarati i truditi se usmjeriti ih koliko je to moguće.

Neophodno je osvještavati djevojčice i djevojke

Kako inače procjenjujete osviještenost bh. žena od odijevanja do ravnopravnosti s muškarcima?

– Dinamika savremenog života pred žene i djevojke nameće brojne izazove i prepreke. Svjedoci smo da su žene prepoznatljive u svim sferama života, no još uvijek to nije na nivou na kojem bi trebalo da bude. Promjene u društvu nisu moguće preko noći i ostvarenje potpune rodne ravnopravnosti je nešto što, između ostalog, zahtijeva i promjenu svijesti o savremenoj ulozi žene. Neophodno je osvještavati djevojčice i djevojke da prihvataju sebe i svoje tijelo onakvo kakvo jeste. Nerealni zahtjevi za savršenstvom i „filtriranom“ ljepotom je nešto što narušava samopouzdanje mlađih generacija i tome se trebamo suprotstaviti.

Nedostaje nam optimizma i pozitivnih vijesti

Po čemu želite da Vas ljudi pamte jednog dana?

– Želim da me pamte kao odgovornu i skromnu osobu koja je prepoznatljiva po ljudskim i pozitivnim gestama. Posebno mi je stalo da, koliko to mogu, emitiram i neke pozitivne vibracije u našem društvu. Nama generalno posmatrajući, nedostaje malo više optimizma i pozitivnih vijesti.

 

ISKORISTILA
bih priliku da Vaše čitaoce 1. oktobra 2023. pozovem u Sarajevo, ispred SCC-a da podrže najveći društveni događaj u Bosni i Hercegovini, „Race For The Cure“ i svojim učešćem i registracijom daju svoj doprinos ženama koje se bore s karcinomom dojke.

Pročitajte još