Bh. manekenka Anja Čihorić koja krasi svjetske naslovnice za “Azru”: Prija mi ritam mode

Piše: A. H.

Bosanskohercegovačka manekenka Anja Čihorić jedna je od najuspješnijih na svjetskoj modnoj mapi. Iza nje su kampanje „Dior“, „Miu Miu“ i „Chanel“.  Samo za “Azru” ova prelijepa Hercegovka otkriva kako izgleda njen život između Njujorka i Pariza, na koju kampanju je posebno ponosna te šta savjetuje djevojčicama koje  sanjaju svjetske piste.

Za početak, šta je ono najaktuelnije kod Vas, čime ste trenutno okupirani?

Krećem se uglavnom između Njujorka i Pariza, sa NjuJorkom kao bazom. Primarno se bavim modelingom, često putujem po svijetu, a svo slobodno vrijeme posvećujem novom pohodu. Nedavno sam završila Parsons fakultet za dizajn enterijera u Njujorku i sada imam svoj prvi projekat u dizajnu. Uzbuđenje novog izazova i ritam modelinga mi baš odgovara.

Živite između Pariza i Njujorka. Koje su razlike između ta dva grada?

Pariz i Njujork su mnogo slični po tome što su prestonice mode, umjetnosti i dizajna. U Njujorku se stvari brže dešavaju i malo je otvoreniji grad za pridošlice i nove eksperimentalne ideje dok su u Parizu korijeni dublji i više vrijednuju tradiciju i ustaljene načine rada i bivanja. Zahvaljujući razlikama, Parižani su vječno inspirisani NjuJorčanima i Njujorčani Parižanima. Lijepo je imati pristup i jednim i drugim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by АЊА (@anja.cih)

Dugo ste u modelingu, niste se zasitili?

Nisam nikada zamišljala da će moja karijera u modelingu trajati duže od deceniju. Svaki posao je drugačiji od prošlog, drugi tim kreativaca, druga lokacija, priča i uloga koja je meni zadata tako da je izuzetno dinamično i moja karijera konstanto evoluira. Način života, avanture i sloboda koju mi pruža mnogo cijenim i volim. Počelo je da me interesuje da ja budem vodič u kretivnom procesu i zato se sada vodim ka karijeri dizajna enterijera. To dvoje nije usključivo, sa modelingom još uvijek nisam završila – čak mi služi kao odskočna daska u novom karijernom pokretu.

Na koju kampanju ste posebno ponosni?

Posebno sam ponosna na Shiseido beauty kampanju koju sam snimala na ulicama Tokija sa oko 50 stažista. To mi je bio jedan od zabavnijih i najvećih snimanja. Također sam ponosna na par Elle magazin naslovnica koje sam dobila. Tokom snimanja se obično “proba” za naslovnicu ali nikada ne znaš da li si je ti dobila ili neka druga cura dok magazin ne vidiš na štandovima. To je uvijek lijepo iznenađenje.

Koliko je važna psiha za profesionalnog modela koji često mora da dobije i odbijenicu od dizajnera i nosi se s tim ?

Jedna od najvažnijih stvari koju treba praktikovati je da se ništa ne shvata lično. To je posebno teško prihavtiti u ovom poslu koji je baziran na fizičkom izgledu ali vremenom kako sam spoznala sebe, koža mi je postala tvrdja na to. Plus, mislim da sam postala i ekspert u selektivnom zaboravljanju neprijatnih situacija i nastavljanju dalje. Samopouzdanje je najbolje oružje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by АЊА (@anja.cih)

Šta biste savjetovali djevojčicama koje sanjaju svjetske piste ?

Primarno je da se dobro brinu o sebi, da zdravo žive i sagrade u sebi jake temelje za ovaj nestabilan i nepredvidjiv svijet. Ovaj posao može da bude vrlo zahtjevan ali i velika životna avantura i lekcija. Neka se ne ustručavaju da kontaktiraju provjerene agencije u regionu ali i širom svijeta sa svojim slikama u prilogu – prirodne, bez šminke.

Na veoma neobičan način ste otkriveni na ulicama Trebinja, kako se sjećate tog događaja? 

U Trebinju, dok sam sjedila u kafiću sa prijateljicama posle škole, mi je prišla Vesna Jovović, sestra Mile Jovović i jedna divna žena, bivši model. Rekla mi je da imam potencijala da postanem model, da putujem u Milano, Pariz, Nju Jork, Tokijo. Imala sam tek 16 godina, bila sam iznenadjena i čak skeptična. Ali posle sastanka sa njom u prisustvu roditelja pa zatim vlasnikom agencija Women iz Milana i Pariza, shvatila sam da je to velika prilika i odlučila, uz podršku roditelja, da probam. Za prvo putovanje u Milano za sedmicu mode me je pripremila i bila veliki oslonac Vesna. Taj dogadjaj, početak svega, mi je u jako lijepom sjećanju.

Pročitajte još