Amer Kadić ekskluzivno za „Azru“ o Ildi Humić: Ko je kriv za kraj našeg prijateljstva

Piše: L. K. P.

Amer Kadić, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih influensera trenutno je angažiran na više projekata, a posvećenost poslu, te maksimalan profesionalizam za njega su glavna pravila kada god nešto radi. Pored toga što je početak jeseni za njega obilježio povratak u teretanu, Amer slobodno vrijeme najviše provodi sa svojom porodicom i iskrenim prijateljima, koje kaže može izbrojati na prste jedne ruke.

U veoma otvorenom razgovoru za „Azru“ otkrio je između ostalog da li je počeo pakovati kofere za neki egzotičnu destinaciju, kakvo ima iskustvo sa majstorima nakon renoviranja stana, s kakvim se sve komentarima susreće na društvenim mrežama, kada otvara svoj restoran i zbog čega je došao kraj prijateljstvu sa Ildom Humić.

– Shvatio sam da je za moje psihičko zdravlje, bitno da sam aktivan i fit pa trenutno radim i na tome. Svoje privatno vrijeme provodim sa porodicom, sestrom i sestrićem, koji su mi najveće bogatstvo koje imam, pa svaki trenutak koji mogu, posvetim njima. Nakon gubitka roditelja shvatio sam da kroz nesavršenosti i razlike koje svaka veza ima, jedino sestra ostaje uz nas. Njena posvećenost, razumijevanije i ljubav su bezuslovni. To je osoba koja će učiniti sve što je u njenoj moći da me zaštiti i podrži, jer mislim da je ona jedna od rijetkih koja me voli duboko i iskreno. Svakako tu je i par prijatelja koje mogu na prste ruke izbrojati uključujući i Davor Gerbusa. Tako da mogu slobodno reći da sam okupiran jačanjem tih veza i odnosa.

 

Nedavno smo na društvenim mrežama mogli vidjeti da ste renovirali stan. Svi se u posljednje vrijeme žale da nema majstora, da su gotovo svi otišli u Njemačku. Kakvo je bilo Vaše iskustvo i da li ste zadovoljni krajnjim rezultatom?

 

– Da, stan je napokon završen i oduševljen sam rezultatom. Istina je da smo imali problem pronaći adekvatnog majstora za unutarnje radove, ali sve ostalo je zaista teklo lagano. Dosta mladih je možda otišlo iz Bosne i Hercegovine, ali i dalje imamo puno kvalitetnih majstora i mladih radišnih ljudi koji nam svjetlaju obraz. Iskoristit ću ovu priliku da se zahvalim kompletnoj ekipi koja je učestvovala u renovaciji, prije svega arhitektici Eni Imamović Zvizdić (Kota Studio i SitForm), mojoj Aleksandri Montenegrina, kompaniji Mandera i mnogim drugima koji su doprinijeli da moj stan izgleda onako kako smo ga i u samom projektu zamislili.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amer Kadic (@amerkad88)

Da li su se počeli pakovati koferi za neku egzotičnu destinaciju?

 

– Nisu još! Iako se uveliko planira, pakiranje uvijek dođe u zadnji tren. Za sada nemamo nove egzotične destinacije u planu već povratak na destinaciju snova, rajski otok Bali koje će za mene biti olakšanje svih životnih problema. Bali osjećam kao svoj drugi dom i zaista jedva čekam let koji bi trebao biti 25. decembra. U društvu prijatelja na Baliju ću dočekati i Novu godinu. U međuvremenu imam u planu kratku posjetu Istanbulu i Turskoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amer Kadic (@amerkad88)

Govorili ste da planirate otvoriti restoran, da li ste to realizirali?

 

– Sarajevo je poprilično komplicirano kada su takve stvari u pitanju ali da, planirao sam otvoriti restoran još početkom 2023. godine, ali su se desile komplikacije, kasnile su dozvole, pa je bio problem naći odgovarajućeg arhitektu i ured, onda izvođača radova, zaista puno problema. Projekat restorana izgleda svjetski, a renovacije su u predviđenom prostoru krenule već odavno. Ukoliko sve bude išlo po planu Sarajevo će imati novo IT mjesto u gradu i doživljaj za pamćenje.

 

Na kojim poslovnim projektima još trenutno radite?

 

– Kao što sam spomenuo, kada nešto radim to mora biti vrlo profesionalno i moram se tome posvetiti 100 posto, pa su vremenom neki projekti preuzeli moju posvećenost dok su drugi trenutno na čekanju. Još 2022. godine sam započeo projekat vlastitog brenda, visokokvalitetnog brenda koji će sljedeće godine ugledati svjetlo dana te time postaviti visoke ljestvice za sve naše regionalne, a i poneke svjetske brendove. Pored svega moja kompanija za digitalni i influencer marketing ove godine ruši sve prethodne rekorde pa sam jako ponosan što i uprkois lošim ljudima koji me pokušavaju osporiti, nižem samo uspjehe.

Ipak pored toga što mnogi zavide Influenserima na njihovom poslu i misle da je to vrlo jednostavno. Otkrijte nam s kakvim ste se Vi sve negativnim iskustvima susretali? Ako se ne varam Vi i Davor ste čak bili na sudu zbog jednog slučaja?

 

– Društvene mreže su posljednjih godina prezasićene od drama i negativnih stvari te ja svoje profile nikada ne bih i neću prljati istima. Veliki problem za nas je i to što svi misle da imaju pravo da nam kažu šta god žele, pa smo često na meti ružnih komentara koji doista mogu da vam pokvare dan. Ja sam zahvalan jer, bez obzira na desetine ili stotine negativnih komentara i poruka koje sam primio na svoje profile, imam bar duplo toliko pozitivnih komentara od divnih pratitelja iz svoje zajednice koju sam izgradio.

Što se spomenutog slučaja tiče, 2018. godine je Davor a potom i ja bio žrtva velikog medijskog linča u kojem nas je branilo tužilaštvo Republike Hrvatske. Osoba je dobila zatvorsku kaznu u trajanju od mjesec dana te pet godina uslovne kazne. Moramo priznati da smo se tada uvjerili da pravni sistem radi, te da je pravda spora, ali dostižna. Možda je Bosna i Hercegovina po tom pitanju malo sporija ali od pravde ne treba odustati.

 

Javnosti je također poznato da je došlo do narušavanja odnosa između vas i vaše kolegice Ilde Humić. Ona o tome nije htjela javno da govori. Kakav je Vaš stav o tome, ipak ste sarađivali i družili se?

– Da, sada je već jasno da se ne družimo više, ali ne bih se složio sa vašim iskazom da se ona javno nije oglašavala, jer ne postoji prilika koju nije iskoristila da javno, ali bez spominjanja mog imena govori o meni. Odnos koji smo imali, bio je zaista jedno divno prijateljstvo i zahvalan sam na danima koje smo imali zajedno jer smo imali puno lijepih uspomena, a i dosta sam naučio iz tog odnosa. Osim što smo bili prijatelji, sarađivali smo i na lansiranju njenog merchandise brenda te sam zajedno sa kolegom Davorom Gerbusom radio i isporučio dva website-a, logo i dr. Nažalost je tom prijateljstvu došao kraj, ali nisu sva prijateljstva suđena da traju cijeli život. Ja svoje platforme, a ni medijski prostor neću koristiti da iznosim prljavi veš ili da se pravdam za nešto za šta nisam kriv već sam bio primoran poduzeti pravne mjere i zaštiti se u svakom pogledu od lažnih istupanja prepunih neistina i klevete. Tužna je činjenica da vas danas može bilo ko optužiti za bilo što i to sve (in)direktno, jer pratioci uvijek znaju o kome se radi bez obzira što vi ne izgovorite ime, takve lažne optužbe imaju velike posljedice. Za kraj našeg prijateljstva smo podjednako oboje krivi, ja nisam osoba koja sebe smatra najdivnijom i bez greške, svi griješimo tako i ja. Toliko od mene.

 

Da li je u današnje vrijeme teško slijediti svoje snove?

 

– Teško je slijediti svoje snove, ali nije nemoguće. Zaista se mora raditi i truditi da dođemo do svojih ciljeva i nikako ne smijemo posustati. Bitno je da budete psihički zdravi i spremni na sve potencijalne probleme kroz koje biste mogli proći te se okružite ljudima prepunima ambicije i zajedno gurajte jedni druge.

Pročitajte još