Dizajnerica Razija Kokanović za “Azru”: Modu sam zavoljela još kao djevojčica

Piše: A. H.

Kostimografkinja, krojačica, i dizajnerica Razija Kokanović iz Tomislavgrada za sebe bi rekla da je vesela i vedra osoba koja voli izazove. Iza sebe ima 20 godina rada i angažiranog učestvovanja na brojnim humanitarnim revijama, Fashion Weeku, filmu te predstavama i mjuziklima. Samo za “Azru” otkriva kako je ušla u svijet mode da šta joj to predstavlja najveći izazov u kreiranju.

 Nedavno ste novu kolekciju predstavili u Crnoj Gori?

– Da, tačno je to da sam se predstavila u Crnoj Gori u Cetinju na reviji koja je zapravo Međunarodni festival mode Golub Mira na kojem sam se ja predstavila 4 puta u različitim gradovima. Na festivalu sudjelujem od samog početka tako da je upravo moja kreacija zaštitni znak festivala. Haljina koju sam radila u više primjeraka jer upravo ta ‘golubica’ ide u mnoge gradove i države zajedno s festivalom. Iz Cetinja donosim jako  lijepe utiske,sve je bilo na profesionalnom nivou. Od samog gostoprimstva do organizacije. Mene i ostale dizajnere povezalo je promovisanje zajedničke teme-mir kroz modu,kulturu,turizam i naravno ljubav prema onome zbog čega smo svi bili tamo a to je moda.

O kakvoj je kolekciji riječ?

– Riječ je o mojoj posljednoj kolekciji,koja odiše glamurom,elegancijom,a ujedno i jednostavnošću.Inspiraciju sam dobivala od strukture i boje samog materijala. Kad vidim materijal i kada mi dode u ruke dobijem ideju za samu kreaciju koju sama izrađujem, bez crtanja ideje na papir, pa se ponekad dogodi da u toku izrade mi sine potpuno druga vizija i tako nastane završna kreacija. I upravo od mnogo takvih vizija i ideja se sastoji moja posljednja kolekcija.

Jednu od kreacija u Crnoj Gori ponijela je bh. manekenka Husneta Tupković

Da li ćete se predstaviti i u Bosni i Hercegovini?

Pa, s obzirom da ja živim u Bosni I Hercegovini. Moja kolecija je već  predstavljena u Tomislavgradu te su moji planovi da se predstavim s ovom kolekcijom i u Sarajevu,opet na festivalu Golub Mira, a naravno tu su i mnogi ostali događaji koje za sada neću otkrivati jer čekam konačnu realizaciju.

Šta Vam predstavlja najveći izazov u radu?

– Najveći izazov mi je otkriti karakter svoga klijenta i unijeti taj karakter u odjevni predmet sa mojom dozom ideje.Jer smatram da kako kažu ‘odijelo ide uz karakter’ vijedi u mom poslu pa se trudim iznijeti da se upravo to vidi na mojim kreacijama i predmetima koje radim za svoje klijente.

Kako ste ušli u svijet mode i dizajna?

– Još kao djevojčici kojoj je mama šila uvijek nešto posebno, velika ljubav prema dizajnu se rodila baš tada u mladoj dobi, tako da veliku ulogu i zahvalnost dugujem svojoj rahmetli mami. Zbog te ljubavi sam odlučila da i upišem tekstil smjer u srednjoj skoli i od tada počinjem da dizajniram odjeću za sebe. U pravi svijet mode sam ušla učešćem na Fashion weeku u Mostaru I od tada svaki korak ka naprijed je bivao lakši i veći.

Koji su Vam dalji planovi?

Neke konkretne planove u daljoj budućnosti nemam, ali ću nastaviti s radom i trudom. Bitno mi je nastaviti korak po korak naprijed. Uživati u svom radu koji će me nadam se nekada dovesti i do još većih scena.

 

Pročitajte još