Travel blogerica Emina Kokoruš za “Azru”: Kako smo se odlučili na avanturu po svijetu sa dvoje male djece

Piše: L. K. P.

Bivša TV voditeljica i misica, Emina Kokoruš danas živi daleko od očiju javnosti. Nakon završenog master studija psihologije u Sarajevu odlučila je da napusti svoju domovinu i započne novi život sa suprugom u Njemačkoj. Danas Emina ima drugo zanimanje i ostvarila se ulozi majke. Osim što uživa u majčinstvu sa sinom Eniom i kćerkom Ellom, Emina i njen suprug vole putovanja. Na svom Instagram profilu bivša voditeljica i misica redovno objavljuje prekrasne fotografije iz raznih zemalja, a obišli su ih zajedno oko četrdeset. U razgovoru za „Azru“ otkrila je šta njenoj porodici znače putovanja, kako uspiju da ostvare svoje snove, a ono što je najzanimljivije je kako su odlučili da se upuste u tu avanturu sa dvoje male djece.

– Ljubav prema putovanjima je počela od našeg prvog zajedničkog putovanja, koje je bilo malo dalje od Bosne i Hercegovine, a to je bio Pariz. I danas sam veoma vezana za taj grad i uvijek sam iznova uzbuđena kada odlazim u taj grad. Pariz je za mene najljepši na svijetu i uvijek se oduševim njegovom ljepotom. Nakon Pariza, odlučili smo da, kada god smo u mogućnosti negdje otputujemo. Obišli smo mnogo zemalja u Evropi. Zatim su uslijedila putovanja poput Kube, Meksika, Brazila, Tanzanije, Jordana,Egipta…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

Moramo Vas pitati i da li je teško priuštiti putovanje i kako Vi kao porodica to sve finansirate?

– Putovanja su skupa onoliko koliko vi želite da budu. Mi volimo da putujemo i težimo ka tome da u životu uživamo u onome što nas čini sretnim. Kada nešto želite, nađete način da dođete do toga. Pratimo stalno dostupne ponude na putoholičarskim sajtovima i kada vidimo dobru ponudu odmah karte bukiramo. Najteže nam pada vađenje viza jer za većinu zemalja su nam potrebne vize.  Od trenutka kupovine karte do odlaska prođe određeni period, pa to ne izgleda kao ogromna suma izdvojena za taj put odjednom. To je neka naša preporuka za putovanja koja može poslužiti nekome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

Koliko zemalja ste obišli kao porodica i koje zemlje su ostavile poseban utisak

– Suprug i ja smo jako dugo skupa. Od 80 država koje je on posjetio, skupa smo bili u nekih četrdeset. Putovanja su za nas smisao života kojem težimo i zelja nam je da našu djecu naučimo da su putovanja način spoznaje svijeta. Moj sin nema još četiri godine, a posjetio je 30 zemalja. Kćerka kojoj će uskoro dvije godine posjetila je 20 država.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

Poseban utisak za nas kao porodicu je ostavio Brazil, jer smo tamo bili u jeku koronavirusa, kada  apsolutno nije bilo turista i osjećaj je bio baš poseban. Jako lijep docek Nove smo imali na Sejšelima. Djeci je poseban bio Jordan zbog jahanja kamila u Petri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

Koja je bila prva destinacija sa suprugom i djecom?

 

Pariz. Taj grad je za nas poseban i s obzirom na to da je to bio i naš prvi grad, tu smo odveli i sina i kćerku nakon rođenja. I nastojimo svake godine barem jednom otići u Pariz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

Koliko traju pripreme za jedno vaše porodično putovanje?

– S obzirom na to da smo mi po prirodi avanturisti, meni je kofer uvijek do pola spreman. Moj suprug vrlo često dođe na primjer u srijedu i kaže da u petak idemo na produženi vikend u Holandiju ili slično. Na putovanja po Evropi smo spremni odmah. Za dalja putovanja se spremam obično sedmicu prije. Naravno karte i vize ako su potrebne završimo ranije, ali generalno pakovanje i kupovina potrepština sedam dana ranije.

 

Koje su prednosti, a koje mane putovanja sa djecom? Da li ste Vi i suprug jedan već uigran tim i ko je za šta zadužen?

 

– Putovanja sa djecom za nas nemaju manu. Iskreno zna biti ponekad naporno, pogotovo ako se razbole ili se desi neka nezgoda, ali u suštini sve je to OK. Svako ima svoje zdatke. Tata je zadužen za organizaciju puta, vize, a ja za pakovanje i pripremu. Djeca su zadužena da odluče koje igračke nosimo. Obično su to omiljeni plišanac za spavanje. Igračke za vožnju i let pripremam ja, jer to uvijek bude za njih iznenađenje i drži im dugo pažnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

S kakvim ste se sve kulturama susretali i sa kakvom tradicionalnom kuhinjom? 

 

– Sa raznim kulturama smo se susretali, ali ono što je ostavilo utisak na nas je Afrika, konkretno Tanzanija. Tada je moj sin prvi put vidio drugu djecu koja ne znaju šta je balon, šta je autić plastični, šta su neke igračke. I bila sam jako ponosna na empatiju koju je on razvio na tom putovanju, jer je sve igračke podijelio djeci. Čak i danas zna se desiti da kaže da želi nekome nešto pokloniti jer on ima previše nečega. To je ono što djeca uče na ovakvim putovanjima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

To je ono čega će se sjećati. A sto se tiče kuhinje tu se svo četvero razlikujemo. Moj suprug voli da isproba sve i ne odbija ništa. Dok ja.. ma nema šanse da bih probala nešto što mi na izgled nije lijepo ili poznato. Najdalje što sam otišla je meso krokodila u Vijetnamu za koje su mi rekli da je piletina, pa sam tek nakon jela saznala šta je. Kada a je riječ o djeci, pazim da uvijek jedu ono sto im paše inače. I naravno probiotik ne zaboravljam u zemljama Afrike i Azije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Kokoruš (@emina.kokorus)

Da li su Vam djeca probirljiva ili ste jedna od onih sretnih mama koje nemaju problema s tim, djeca sve jedu?

– Kćerka jede sve i želi sve da proba, pa ako joj se svidi nastavi. Taj gen je povukla na tatu. Dok smo Enio i ja tim izbirljivih. Držimo se pizze, paste, rižota.

Koje planove imate za budućnost?

– Naši putnički planovi se mijenjaju često. Ali ono što bi smo voljeli uskoro je posjetiti neke zemlje u koje rijetko iko da ide. Takve zemlje su za nas senzacije i volimo otkrivati nešto o čemu se vrlo malo zna.

Koju destinaciju bi ste svima preporučili da posjete jednom u životu?

– Pa definitvno Pariz kada je riječ o Evropi. A što se tiče malo dalje destinacije koja mijenja pogled na svijet, definitivno Kuba.

Pročitajte još