Kreativka Maja Bajrambašić – Lepić za “Azru”: Decoupage zahtjeva mnogo posvećenosti

Piše: A. H.

Kreativka Maja Bajrambašić – Lepić je oduvijek imala sklonosti ka umjetnosti te je još u studentskim danima crtala portrete, ukrašavala namještaj, kreirala poklone za razne prigode.  U međuvremenu ova Zeničanka s adresom u Maglaju počinje raditi sa epoxy smolom i korak po korak došla do svog tradicionalnog obrta “Decoupupage ART”, kojeg uspješno vodi već tri godine.

Kako ste ušli u svijet decoupage-a?

U jednom razgovoru prije mnogo godina nakon studiranja, požalila sam se prijateljici da više nemam toliko vremena za crtanje, pa mi je ona predložila da pokušam radit decoupage i pri tome objasnila postupak. Nakon toga sam pogledala par tutoriala o izradi dekupaž kutija i zaista ih i napravila nekoliko, ali bez nekih značajnijih uspjeha, većinom su to bili pokloni za najbliže. Godine 2019. ostajem bez posla u struci, i slučajno se iz znatiželje i zabave upustim opet u ukrašavanje kutija, ali ovaj put je to urodilo rezultatom.

Šta predstavlja najveći izazov u radu?

Iskreno, za mene najveći izazov kad kupac ima svoju ideju i zamisao i od mene očekuje da pretvorim u djelo. Obećam da ću uraditi narudžbu na vrijeme, u skladu sa tim zahtjevima, ali ni sama ne budem sigurna da li će to bit moguće. Onda me to dovede do razmišljanja , nedpsvanja, odricanja od privatnih planova, jer za uobičajene narudžbe znam otprilike koliko mi treba vremena i postupak rada, a ovo zahtjeva dodatne napore. Naime kao i svaki posao, izazovi nas jačaju i grade naše samopouzdanje, uvijek uspijem napraviti ono što kupci zamisle, čak bude i bolje od njihovih očekivanja. I uvijek dobijem osmijeh oduševljenja i rečenicu da je uživo sve ljepše , jer kupac obično prvo vidi fotografiju ili video završene narudžbe.

Šta Vam ljudi ovih dana najviše traže?

Definitivno EMERALD set je najtraženij, sastoji se iz 4 dijela tacna, šečerluk, podmetači i veliki organizer za slatkiše ili grickalice. Ovaj set je biserne boje, sa zlatnim obrudom i smaragd dezenim crteža. Kombinacija je nastala slučajno, baš ovako iz želja kupca, prvo sam kombinirala sa bojom drveta, onda je jedno mušterija ljetos tražila sa bijelom bojom i tu se kod mene rodila ideja da je biser boja definitivno šah mat za tu kombinaciju, što se ispostavilo apsolutno tačno. Uz kompletan završen rad dodajemo zlatne ručice na tacne, stilske zlatne nogice za organizer i šećerluk , te kristalne kugle, što proizvodima naravno daje dodatni estetski izgled i neodoljivost.

Šta je najteže u procesu izrade?

Iskreno, meni je najteže zavrnuti ručke kad završim tacnu, ako dobavljači ne urade u milimetar preciznosti, još kad dođe boja i ostalo , zavrtanje ručki postaje prava misija. I onda moram muža ” lovit” da uradi taj posao i, ako sam uz to još već zamutila smolu, ukoliko proizvod treba rano bit dostavljen, pa hoću i ručke da budu zavrnute prije zalijevanja, zna bit pritisak da se to sve završi dok smola ne uđe u proces ” ključanja” stvrdnjavanja. I ono što bi izdvojila kao poteškoću , a ne tiče se samog procesa izrade to je fotografisanje. Toliko komponenti treba da se uklopi za dobru fotografiju, od vremena, podloge za slikanje, mjesta, nekog dodatka za ukras, tako da ja znam u šali reći da mi je najlakše napraviti tacnu.

Koliko su kupci zahtijevni?

– Zaista imam divne kupce, nije zbog izjave za Vaš portal, nego su susretljivi i puni razumijevanja i ako mi postave više od tri pitanja, odmah se izvinjavaju za svoju zahtjevnost, a ja kažem da je sve uredu da je to moj posao i da je bolje da na vrijeme konstatujemo sve što žele. A vjerujte mi da sam sad uz Božiju pomoć na tom nivou kvaliteta rada, da se ne boji ukoliko se proizvod kupcu ne bi svidio da će ostat kod mene. Uvijek neko pita ima li nešto dostupno ili kad ja objavim, da je nešto dostupno, vrlo brzo se proda.

Koja Vam je dosad narudžba zadala najviše posla?

S obzirom da imam mogućnost fakturisanja proizvoda postoji firma iz Sarajeva koja čestoec od mene uzima proizvode za svoje zaposlenike i poslovne partnere i to su obično veće narudžbe. Upravo sad radim na jednoj takvoj narudžbi, i onda sam nedostupna za ostale kupce par sedmica. A također se pripremam i za poslovnu saradnju sa još jednom firmom koja će moje proizvode koristiti na svojim Show room-ovima kao ukrase i poklone i tome se mnogo radujem. To će biti vjerovatno jedna od kruna mog uspjeha

Koliko je važna ljubav i posvećenost da bi se uspjelo?

Apsolutno to su dvije stvari usko povezane, morate imati mnogo ljubavi i pažnje za ovakvu vrstu posla, jer ovaj posao baš zahtjeva mnogo mnogo posvećenosti, zbog specifičnosti detalja izrade i da tu ljubav prenesete na rad. To je nešto što ne možete postići ukoliko nemate baš tu ogromnu ljubav, jer rad na kraju mora da zrači tom ljubavi. To kupci osjete i prepoznaju i baš zato biraju vaše proizvode. Ukoliko proizvod neka tu notu, nema ni uspjeha.

Pročitajte još