Ivona Ćurić, viceprvakinja svijeta u plesu: O čemu sam maštala, sad mi se i ostvarilo

Piše: L. B.

Ivona Ćurić, devetnaestogodišnjakinja rođena u Sarajevu, potječe iz porodice gdje otac dolazi iz Prozor-Rame, a mama je rođena Sarajka. Odrasla je s dva brata, s kojima voli provoditi vrijeme, a posebno je raduje činjenica da dijeli ljubav prema plesu s mlađim bratom, koji se aktivno bavi plesom. S latinoameričkim plesom Ivona se bavi već sedam godina, počevši s dvanaest. Trenutno je članica plesnog kluba Astorija i takmiči se u odrasloj solo kategoriji. Osim plesa, uživa u svim sportskim aktivnostima i rado provodi vrijeme s prijateljima u prirodi.

Godine 2023. u novembru osvojila je titulu viceprvakinje svijeta na svjetskom prvenstvu održanom u Španiji.

– To je bio poseban trenutak za mene, jednostavno neopisiv. U tome trenutku malo čega da sam bila svjesna, ali sam bila najponosnija jer su se snovi o kojima je „mala Ivona“ maštala, napokon ostvarili. Isto tako veliki ponos je bio vidjeti zastavu moje, tako male države u usporedbi sa ostalima, svečano prikazanu na ekranu – kazala nam je na početku razgovora kada smo je upitali da nam opiše taj trenutak i na šta je najviše bila ponosna.

Zastavu Bosne i Hercegovine ponosno nosite i predstavljate na takmičenjima širom planete, kažite nam koje je Vaše najdraže takmičenje, i ko vam je sve ove godine najveća podrška?

Naravno, svjetsko prvenstvo u Španiji ima posebno mjesto u mome srcu, ne samo zbog rezultata, nego emocija koje sam osjećala, mada svako od takmičenje nosi svoju priču. Najveća podrška tokom ovih godina su mi definitivno roditelji i dva brata. Iako nisu bili fizički pored mene, znala sam da navijaju od kuće i zahvaljujući njima osjećala sam toliku snagu. Moje finale posvećeno je njima, ali i mojoj trenerici Almi. Ona također nije mogla biti sa mnom u Španiji, ali uprkos tome redovno mi je slala poruke podrške i tako me bodrila.

 

Kada ste prvi put otkrili svoju ljubav prema plesu i šta vas je inspiriralo da postanete plesačica?

Ja sam u ples zaljubljena cijeli život, samo mi je trebalo vremena da to otkrijem. Napokon sam se onda sa svojih dvanaest godina upustila u tu dugu avanturu, koja I dalje traje. Inspiraciju da postanem plesačica sam pronašla kada sam osjetila kako ples zapravo utječe na moj život. Ples je probudio toliko pozitivnih emocija, promjena i napredak u meni. Okidač je bio kada sam vidjela kakve tek emocije budi u drugima.

Kako se pripremate za nastupe i koliko vam vježbanje igra ulogu u vašoj svakodnevnoj rutini?

– Za nastupe se najprije pripremam tako što isključim sve negativne misli i taj dan se posvetim sebi. Fizičke pripreme za nastup su za mene oblik relaksacije. Uživam dok se spremam i izbjegavam sve što me moze izbaciti iz takta.

Koje plesne ikone ili umjetnici su vas najviše inspirirali i zašto?

– Iskreno, inspiracija u plesu su mi svi koji plešu. Inspiriše me kada vidim bilo kakav napredak na sebi ili ostalima. Ima jako puno plesnih ikona u čijem plesu pronalazim inspiraciju, ali se ne bih mogla odlučiti za jednu. Volim kada plesači imaju nešto svoje, nešto po čemu su prepoznatljivi i posebni.

Kako održavate kondiciju i brinete se o svom tijelu kako biste ostali u vrhunskoj plesnoj formi?

Ja sam neko ko voli da vodi računa o svome tijelu i zdravlju. Nisam baš opterećena s tim, nego uživam u tome jednostavno. Raznolike aktivnosti i unos zdrave hrane čini me zadovoljnom. Ali kako bi moje tijelo bilo u zdravoj fukciji, potrebno je isto tako da budem okružena pravim ljudima, a ja bih rekla da imam tu sreću.

Možete li podijeliti neki trenutak ili anegdotu s pozornice koji vam je ostao posebno urezan u sjećanju?

Na takmičenju u Španiji djevojke koje su plesale finale imale priliku pojedinačno izaći na podij i pokloniti se. Među njima sam bila i ja. Sva ta svjetla, publika, andrenalin i trenutak kada su prozvali moje ime, ne mogu se porediti ni sa jednim osjećajem.

Kako ples utječe na vaše samopouzdanje i kako potičete druge, posebno mlade, da se bave plesom?

Kao što sam ranije spomenula, ples je imao velik utjecaj na mnogo faktora u mome životu, jedan od njih je i moje samopouzdanje. Sada sam puno svjesnija sebe i svojih mogućnosti zahvaljujući plesu. Rekla bih da plesači imaju neku posebnu energiju kojom zrače. Prema mome mišljenju svako zna da pleše i svako treba da pleše. Ne radi se samo o plesu kao profesiji, nego o zabavi. Ples u kombinaciji sa muzikom je zapravo zabava, tako da bih svima poručila da što više plešu.

 

Koji su vaši ciljevi u plesnoj karijeri i što biste voljeli postići u budućnosti?

– Postigla sam već više nego što sam mislila da mogu, ali to mi je samo vjetar u leđa da pomjeram svoje granice, ipak malo po malo. Voljela bih jednoga dana osnovati svoj klub i prenositi svoje znanje I ljubav prema plesu na mlađe generacije jer mislim da bi svijet bio bolji uz malo više plesa.

 

 

Pročitajte još