Dizajnerica Emina Hadžić za “Azru: Danas možemo živjeti život koji drugi ne razumiju

Piše: L. K. P.

Dizajnerica Emina Hadžić već dvije decenija uspješno gradi međunarodnu karijeru. Njene haljine nosila su najpoznatija imena Hollywooda poput Mile Kunis ili Cameron Diaz,a posljednjih godina s jednakim uspjehom radi u oblasti dizajna interijera u svom studiju u Londonu…

– Izuzetno sam zadovoljna rezultatima u oblasti dizajna enterijera tokom protekle godine. Kroz kreativnu saradnju i nove projekte, svoje vizije sam uspješno pretočila u estetski upečatljive prostore prateći aktualne trendove i uključujući jedinstvene elemente. Pozitivne povratne informacije i uspješno završeni projekti čine me sretnom jer polako pomjeram granice, kaže Emina na početku razgovora za Azru, dodajući kako je tokom protekle godine njen dizajnerski studio bio najaktivniji na tržištu Velike Britanije.

U svijetu modnog dizajna imali ste izniman uspjeh- šta se sad dešava na tom planu ?

– Moda je dio mene i nikada je potpuno nisam napustila. Sigurna sam da ću joj se jednog dana ponovno vratiti. Sad uživam što  kreativnost mogu pokazati i kroz uređenje interijera. Ispunjava me činjenica da klijentima mogu od potpuno praznog prostora stvoriti oazu za stanovanje, rad, boravak. Veseli me rad s ljudima iz različitih sfera života i za sad uzivam u manje kaoticnom svijetu.

Dizajn enterijera je više od biranja lijepih stvari. Šta je ono što definira Vaš stil u toj oblasti ?

– Preferiram miks klasičnog s modernim. Volim čiste linije. Uključujem jedinstvene elemente u kompozicije, poput umjetničkih djela ili upečatljive rasvijete. Važno je  miješati različite stilove kako biste stvorili prostor koji je zanimljiv i nije monoton te na  taj način dobili prostor koji odražava ličnost klijenta.  U obje oblasti u kojima sam angažirana moj potpis uvijek je bio svevremenski.  Dakle, ostati u savremenim trendovima ključno je za održavanje svježine i  relevantnosti, ali i zadržati klasiku koja je dugoročna. Danas su u prvom planu održivi materijali, biofilni dizajn, te fuzije različitih stilova zbog postizanja eklektičnog estetskog dojma. Dodatno, integracija pametne tehnologije u domu i fokus na stvaranju multifunkcionalnih prostora dobivaju na značaju u sferi modernog dizajna enterijera. Tu je važno postići ravnotežu.

Da li ste imali neke uzore u svojoj karijeri ?

– U svijetu dizajna, kako mode tako i interijeram nadahnuli su me izuzetno uspješni  Stella McCartney, Elizabeth Emanuel Tom Ford and Philippe Starck.

Rad sa klijentima , pristup, razgovor- kako to izgleda taj dio Vašeg posla danas?

– Proces dizajniranja počinje upoznavanjem. Volim se sastati s klijentima kako bih  prikupila što više informacija o njihovim poslovima, vizijama i ciljevima vezanim za prostor. Kada razumijem šta traže, radim na konceptu kreiranjem mood board-a sa slikama, bojama i materijalima koji odražavaju viziju klijenta. Zatim razvijam plan prostora te počinjem birati namještaj, rasvjetu i završne  materijale.

U svakom poslu ima onih koji kritiziraju. Kako se nosite s kritikom generalno ?

– Vrlo dobro, čak odlično. Svjesna sam činjenice da vas nikada neće kritikovati osoba koja postiže više od vas. Uglavnom su to osobe koje znaju i postižu manje. Ako osoba koja vas kritikuje nije neko od koga biste tražili savjet, jednostavno to  pustite jer nije vrijedno.

Kako oprostiti nekome tko vas je povrijedio?

– Oprost je dar koji dajemo isključivo sebi. Bez obzira zašto i koliko nas je netko povrijedio, uvijek trebamo oprostiti. Nisam zla osoba ,niti želim biti netko tko mrzi.  Vjerujem da je  svatko od nas, pa tako i ja, imao nekog bliskog ko ga je povrijedio i  uglavnom najviše bole takve povrede ali takav je život, važno je preživjeti i zaliječiti  rane, ali isto tako nikada ne zaboraviti što je netko učinio. Smatram da je jedan od  najvećih testova nositi se s ljudima koji su vas povrijedili.

Kako provodite slobodno vrijeme?

– Svoje slobodno vrijeme nastojim ispuniti aktivnostima koje potiču i oslobađaju moju   kreativnost. Uživam dok kuham, čitam knjige a volim i pisati što je rezultiralo  suradnjom s magaznom “Gracija” za koje pišem kolumne vec dugo. Često posjećujem i sajmove interijera kako bih ostala informirana o trendovima u svijetu  dizajna te kako bih održavala postojeće i prikupljala nove kontakte. Osim toga, boravak i vrijeme provedeno uz more na poseban način budi moju  kreativnost. S druge strane, imala sam sreće pa sam živjela u mnogim zemljama svijeta. Italija je jedna od zemalja  iz koje crpim energiju i koja će u mom srcu uvijek imati posebno mjesto.

Koliko pažnje posvećujete fizičkom izgledu ?

– Odjeća i lijepa frizura su ključni aspekti moje svakodnevice i uživam u tome da se  dotjeram prije izlaska iz kuće. Vjerujem u snagu ličnog stila i nastojim je njegovati.  Nisam pobornik teretane. Preferiram intuitivan pristup ishrani. Ne pridržavam se striktnih režima prehrane, a šećer ima posebno mesto u mom srcu. Smatram da izgledam prilično dobro za svoje godine zahvaljujući genetskoj predispoziciji.Kao osoba koja cijeni brigu o sebi,  povremeno se prepustim kozmetičkim tretmanima. Radi poboljšanja cjelokupnog  izgleda osim manikure, pedikure, tretmana lica i masaže koristim i druge neinvazivne  tretmane poput mikrodermoabrazije i hemijskih pilinga.

Obzirom da ste dizajner- gdje Vi kupujete graderobu ?

– Moj pristup odabiru garderobe spoj je praktičnosti i ekonomičnosti. Suprotno  stereotipu o dizajnerima koji troše na visoku modu, prioritet mi je prihvatljiva  kombinacija. Često puta biram odjeću high street brendova. Modni dodaci poput  torbi, cipela, naočala i nakita su nešto za što ću izdvojiti nešto više novaca.

Kad bi se trebali definirati kao osoba, šta bi rekli o sebi ?

– Za one koji me znaju sam jednostavna žena koja pronalazi radost u najsitnijim stvarima. Oni koji me ne poznaju, slobodni su da misle šta god žele. Što sam starija sve više shvatam da je u redu živjeti život koji drugi ne  razumiju.

Čemu se radujete u ovoj 2024. godini?

– Najuzbudljivije i najljepše što me čeka u 2024. godini je činjenica da ću prvi put  postati tetka. Moj brat i njegova supruga očekuju bebu i veoma sam sretna i  uzbuđena zbog njih.

 

Ko sam ja ?

 

  1. Na šta trošite najviše novca ?

– Parfeme i svijeće

  1. Omiljeni parfem

– “Scarlett Poppy” od Jo Malonea i “Imperial Valley” Gissha

  1. Znak u horoskopu

– Vaga, vrlo uravnotežena osoba koja ne voli kontrolu niti konflikte, ali ako me neko iznervira definitivno ću reći ono što mislim, ne uzimajući u obzir da bi moje riječi mogle povrijediti tu osobu.

  1. Šta ne volite kod sebe ?

– Veoma sam direktna osoba i lako iz života isključim ljude koji to zaasluže.Zapravo plaši lakoća kojom mi to polazi za rukom.

  1. Savjet koji pamtite ?

– “Uprkos bolu i izazovima koje život baca pred tebe, uvijek zadrži pozitivan pogled i osmijeh. Svijet je surov i nikoga nije briga za tvoje probleme”.

  1. Omiljena boja

– Crna. Elegantna je i uvijek moderna.

 

 Kako jednostavno osvježiti životni prostor ?

 

– Kako bi osvježili svoj životni prostor ne morate raditi temeljnu rekonstrukciju. Ovo su neke jednostavne ideje koje možete koristiti da udahnete novi život prostoru. To su najprije ukrasni jastuci i prekrivači koji će donijeti toplinu . Isto tako umjetnička dijela, slike ili grafike za zidove transformirati će i unijeti  karakter u prostor. Osim estetike, biljke u prostorima donose zdraviju atmosferu, a  nastojte uvijek birati one koje je lako održavati. Ukoliko u prostoru dodate ogledala dobit ćete veći i svjetliji ambijent a isti učinak postići ćete i sa rasvjetom. Zamjena dotrajalih ručki na ormarima u kuhinji ili kupatilu, dodavanje svijeća sa atraktivim držačima ili fotografija i suvenira uvelike će doprinijeti osvježenju  prostora i dati mu vaš osobni pečat. Najjednostavniji od svih načina je premještanje namještaja kojem mu malo vremena i  bez dodatnog troška mijenja funkcionalnost prostorije.

Pročitajte još