Šejla Zonić za „Azru“ o „Zvezdama Granda“, „Divanhani“ i Kemalu Malovčiću: Još učim da se nosim s raznim komentarima

Piše: L. B.

 

Šejla Zonić, aktuelna učesnica takmičenja „Zvezde Granda“ kada je bila studentica Muzičke akademije, pružila joj se prilika da postane dio sastava benda „Divanhana“. U ulozi glavnog vokala, uživala je u nastupima širom svijeta u prestižnim koncertnim dvoranama. Za manje od četiri godine saradnje, snimila je sa Divanhanom studijski album “Zavrzlama”, koji je osvojio razna svjetska priznanja i nagrade. Sa tačno 101 koncertom u 21 državi na tri kontinenta, uvijek je na neki način osjećala da nešto nedostaje u svom umjetničkom izražavanju. Uprkos ljubavi prema sevdahu, shvatila je da njena strast prema muzici obuhvata širok spektar žanrova i jezika.

S izraženom željom za solo karijerom, kada je ta želja dovoljno porasla, hrabro se odvažila krenuti ispočetka kako bi izgradila vlastitu karijeru kroz svoje ime, prepoznajući izazove koji je očekuju.

– Shvatila sam da imam iskustvo, a imam i znanje. Ono što mi je falilo jeste pažnja, a to je danas najveći izazov jer živimo u eri gdje je najveća borba, borba za pažnjom. Priliku sam vidjela u prijavi na takmičenje “Zvezde Granda” i nisam pogriješila. Istina, imala sam razne predrasude i ograničenja koja su mi nametnuta, ali sam uz pomoć svog supruga Armina uspjela da se dignem iznad toga. Sretna i uplašena sam napustila Divanhanu, sa vrlo malo podrške. Najveća podrška je moj suprug koji je policijski službenik ali je po zvanju bachelor tržišnih komunikacija koji mi je mjesecima objašnjavao kako tržište funkcionise i da nije dovoljno samo znati dobro pjevati, a da je najvažnije graditi svoj lični brend. Svjesna sam da moram pristati na neke kompromise, ali da uvijek znam svoju granicu. Kemal Malovčić je moj daidža pa je možda i genetika utjecala na moju odluku. Ko zna? – kaže Šejla za portal „Azre“ na početku razgovora.

Koje su ključne razlike između rada u grupi i solističkog takmičenja?

– Sa Divanhanom sam nastupala u koncertnim dvoranama pred publikom koja voli sevdah i koja je došla da se opusti, druži i pjeva. Na takmičenju pjevam pred iskusnim muzičarima koji imaju velike karijere, a kojima je zadatak da me ocjenjuju pred milionskim auditorijem. Više je razlike nego sličnosti, a samim tim je i veći izazov.

Kako doživljavate svoje učešće u “Zvezdama Granda” i kako je to utjecalo na vašu karijeru?

– Sudbonosno, tako doživljavam takmičenje u “Zvezde Granda”. U Divanhani sam imala divnu publiku ali nisam privukla pažnju šire javnosti. Prijavila sam se na Grand spremna na sve što javni život nosi, iako još učim da se nosim sa raznim komentarima jer danas svako ima pravo da iznese svoje mišljenje. Nakon samo prve emisije na Grandu počeo je život da mi se mijenja na bolje, u svakom smislu. Napokon pjevam sve žanrove muzike, biram repertoar, ponašam se i odijevam kako želim, imam priliku da samu sebe, svoju kreativnost i ukus upoznam i istražim. Napokon osjećam da se cijeni to sto jesam, kroz podršku javnosti, jer ja sam muzičar i muzika je moja ljubav i ono od čega živim. To je moja svrha. Trenutno ne mogu stići na sve nastupe gdje sam tražena. Da li je loše sto sam sretna i zbog toga?

Da li imate neki poseban ritual ili pripremu prije nego što stupite na scenu?

– Moji “rituali” pred nastup, a i svakodnevno su meditacija i vizualizacija. Na taj način se približim Bogu i sebi i u svakom smislu proživim i osjetim svaki svoj nastup i prije nego što se desi. Na kraju dobijem smanjenu tremu za 70% i slobodu za autentičnu emociju u interpretaciji.

Kako se vaš muzički ukus odražava u pjesmama koje birate za izvođenje?

– Oni koji prate mene i moj rad, kroz takmičenje su do sada mogli vidjeti da je moj muzički ukus, slobodno mogu reći, specifičan, ali nekada se otpjeva i neka pjesma koja i nije baš po mom ukusu što i jeste sastavni dio ovog posla kao i dio ličnog razvoja. Povremeno pjevanje takvih pjesama uči me da je svaka emocija vrijedna pažnje i da nikada ništa ne trebamo banalizovati niti generalizovati. Dakle, za ovaj posao, a vjerujem i za mnoge druge, od velikog značaja je imati široke vidike i otvoreno srce.

Kažite nam ko je Šejla kad ne radi, kad ne pjeva. S kim provodite svoje vrijeme?

– Neko sam ko mnogo voli da putuje, da se druži, upoznaje različite kulture, vjere i nacije i da mašta. Volim da sklapam poznanstva i da ostvarujem bliskost sa ljudima i da ih razumijem, volim da provodim vrijeme sa svojim suprugom i porodicom. Kada god sam kući imam uobičajene aktivnosti. Usrećuju me jednostavne stvari; dragi ljudi, ugodne konverzacije, dobra kafa i knjiga, koja čašica vina, ukusna hrana, mirišljava posteljina i “štrihiranje” obaveza sa “To do” liste.

Otkrijte nam nešto o svojim budućim projektima ili planovima nakon završetka “Zvezda Granda”?

– O svojim ciljevima ne želim mnogo da pričam, ali ću spomenuti ono čime sam trenutno najviše okupirana. Posvećena sam svojim nastupima, kako javnim tako i onima kroz takmičenje u Zvezde Granda i pravljenju autorskih pjesama za svoj studijski album. Moj suprug je, pored svog stalnog posla, uveliko posvećen dizajnu, brendingu i videografiji što mu i jeste zvanje. Mi sve radimo timski, sve objave, nastupe i pojavljivanja skupa osmišljamo, planiramo i objavljujemo. Samo ću još otkriti da će većinu spotova za moje pjesme sa prvog albuma kreirati moj suprug. Ništa više neću otkrivati. Na nama je da radimo i da se trudimo, a sve ostalo je u Božijim rukama.

Pročitajte još