Slavna Dua Lipa o prvoj glumačkoj roli: Nikad ne znaš šta te čeka iza ugla

Piše: Preuzeti tekst

(Foto: Scott A Garfitt/Invision/AP)

Samo što je splasnula priča oko filma “Barbie” i njenog pojavljivanja u njemu, Dua Lipa, britanska pjevačica albanskih korijena, dobila je ulogu u novom ostvarenju čiju režiju potpisuje Metju Von (Matthew Vaughn) – “Argylle – Super špijun”.

Njena uloga superšpijunke i opasne zavodnice Lagranž (LaGrange) nije velika, ali pojavljuje se odmah na početku i uvodi gledaoce u priču. I to sve radi odjevena u “Versace” zlatnu haljinu.

Glumačku ekipu čine Henri Kavil (Henry Cavill), Džon Sina (John Cena), Arijana Deboz (Ariana DeBose), Brajan Kranston (Bryan Cranston), Ketrin O’Hara (Catherine), Sofija Butela (Sofia Boutella) i legendarni Samjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson).

Film je dostupan u bh. kinima, a pretpremijera je upriličena 31. januara u Sarajevu, dok je u Londonu 25. januara održana svjetska premijera. Zahvaljujući “Una filmu”, distributeru studija “Universal” za Bosnu i Hercegovinu, “Dnevni avaz” dobio je ekskluzivni intervju s pjevačicom Dua Lipom u kojem je govorila o ulozi, ali i saradnji s Metjuom Vonom, Džonom Sinom, Henrijem Kavilom te Klaudijom Šifer (Claudia Schiffer), slavnom manekenkom udatom za reditelja Vona, čija mačka Čip (Chip) ima posebno mjesto u ostvarenju “Argylle”.

Kako ste dobili priliku da budete dio “Argyllea”? I šta Vas je u tome oduševilo?

– Pa, prije svega, ono što me najviše zainteresiralo je rad s Metjuom Vonom jer sam veliki fan njegovog rada. Volim sve akciono što je uradio. Dakle, to je bila stvar broj jedan za mene. Bila je to tako sjajna prilika, a ja sam bila uzbuđena i nervozna u isto vrijeme, ali sam rekla: “1.000 posto da!”

Jeste li razmišljali o tome da se bavite glumom ako se ukaže prava prilika?

– Gluma je definitivno nešto što volim, ali nikad nisam razmišljala o tome. Već sam oduševljena činjenicom da mi je muzika posao, i toliko sam posvećena tome. Uvijek sam voljela dramu, pohađala sam pozorišnu školu i uživala u njoj, ali sam istovremeno mislila da je jedna stvar već previše dobra da bi bila istinita i da ne mogu da uskočim u drugu stvar. Dakle, samo sam zahvalna na ovoj prilici koju mi je Metju pružio. Bilo je tako zabavno, i odlično sam se provela.

Dua Lipa u filmu “Argylle“. Universal Pictures

Je li istina da je Metju Von saznao za vas preko svoje djece?

– Da, pretpostavljam da i njima dugujem za ovu priliku. Onda me je gledao u tok-šouu i vidio nešto u meni. Nikad zapravo ne znaš šta je iza ugla.

Šta se dogodilo nakon što ste se uključili u projekt?

– Sjela sam s Metjuom i on mi je na neki način pričao o filmu, mom liku i onome što će se dogoditi. Nisam pročitala cijeli scenarij, ali sam znala svoj dio i dio Henrija Kavila. Također, morala sam gledati dok su snimali scenu voza. Nikada prije nisam bila na filmskom setu, pa sam pitala Metjua da li je uredu ako uđem i gledam druge glumce kako rade svoje. Dakle, tu su bili Henri, Sem Rokvel (Sam Rockwell) i Brajs Dalas Hauvard, i imala sam priliku da gledam kako rade svoje scene i da vidim sve scene borbe. Prosto sam bila oduševljena cijelim iskustvom! Metju je bio tako velikodušan što me je pustio da sjedim na setu i gledam njih prije nego sam trebala snimiti svoj dio. Sve u svemu, bilo je to iskustvo koje mi je poprilično promijenilo život. Bilo je veoma posebno.

Koliko se razlikuje iskustvo glume u filmu u odnosu na muzički spot?

– To je sasvim drugačije. U muzičkim spotovima glumim sebe u nekom obliku ili formi, i postoji sasvim drugačija energija. Izvodim svoje pjesme i svoju priču – što je drugačije od ulaska u lik koji pokušavate da utjelotvorite. Ipak, zaista uživam igrati ulogu i biti pomalo kameleon. Dakle, kada sam utjelovila Lagranžu odmah sam se osjećala kao superšpijun i pomislila: “U redu, znam šta trebam raditi i spremna sam“.

Nosili ste zlatnu “Versace” haljinu…

– Uvijek se osjećam tako dobro u “Versace” haljini, jer mislim da je Donateli zaista stalo do toga kako se žene osjećaju u njenim haljinama. Dakle, bila sam u zlatnoj svjetlucavoj haljini zbog koje sam se osjećala tako osnaženo glumeći superšpijuna koji će zaplesati i sjesti na motor. Toliko se igranje ove uloge suprotstavlja s glamuroznim i istovremeno veoma čvrstim. Svidjelo mi se!

Slavna pjevačica na snimanju. Universal Pictures

Kako je bilo plesati s Henrijem Kavilom i izvoditi “helikopter” pokret?

– “Whirlybird” je jedinstven plesni pokret koji je pomalo rizičan, ali je jako zabavan i svidjelo mi se to raditi s Henrijem. Bio je tako sjajan plesni partner za glumiti zajedno, i učinio je sve tako jednostavno i nimalo nezgodno. On je jednostavno super lagan i divan.

Kako je bilo snimati scenu na motoru?

– Bilo je to nešto novo i jako zabavno. Dosta toga je snimljeno zelenim ekranom, ali s Metjuovim smjernicama, toliko ste u tome i znate tačno šta se dešava, svijet koji on pokušava da izgradi i opasnosti koje biste trebali osjećati. On je bio baš tako sjajan vođa da mi je pomogao da zamislim šta se dešavalo u tom trenutku u filmu, a ja sam također uživala u tome jer volim da budem pomalo neustrašiva.

Jeste li uživali u druženju s Džonom Sinom?

– Džon je nevjerovatan i brzo smo postali prijatelji. Sada jedni drugima šaljemo preporuke restorana i druge zabavne stvari, što je odlično. On je tako talentiran i profesionalan, i bilo je divno raditi s njim. A na kraju sam dobila tu priliku da radim s njim!

Kako biste opisali “Argylle”?

– Prvo što bih rekla o ovom filmu je da to nije ono što očekujete. Baš kad mislite da imate kontrolu nad zapletom, on će vas preokrenuti, što ga čini zabavnim. Ovaj film je stimulirajući, uzbudljiv i pun preokreta. “Argylle” daje publici sve što poželi od ovakvih filmova i više, a ja sam tako ponosna što sam dio toga. Samo, to morate vidjeti jer je to apsolutni vrtlog.

Kakav je bio reditelj Metju Von?

– Bio je podrška na svakom koraku. Metju je bio tako ohrabrujući i velikodušan sa svojim savjetima, podučavajući me različitim načinima da iznesem svoje replike. On je sjajan vođa i toliko sam naučila od njega. Rad s njim je bilo nevjerovatno iskustvo i zahvaljujem njemu i Klaudiji Šifer (Vonova supruga, op. a) za svu njihovu podršku.

Šta možete reći o Klaudiji Šifer?

– Samo imati priliku raditi tako blisko s njom i vidjeti koliko je strastvena oko projekta je nevjerovatno. Ona je ikona i bilo je inspirativno gledati nju i Metjua kako rade zajedno.

Moj lik je devijantni špijun, ali u njoj ima više nego što se na prvi pogled čini. Pametna je, seksi i na misiji. Lagranž zna šta radi, rekla je Dua Lipa.

Piše: Nerma Ajnadžić/Avaz

Pročitajte još