Razija Čolaković za „Azru“ o svetom mjesecu: Dova je najmoćnije oružje svakog vjernika

Piše: L. B.

Sveti mjesec za sve muslimane, Ramazan nastupio je prije 11 dana, a tom prilikom kontaktirali smo Raziju Čolaković, koja nam je kazala šta za nju i njenu porodicu znači mjesec Ramazan.

– Mjesec Ramazan je za moju porodicu najljepši mjesec kojeg s nestrpljenjem dočekujemo, a s tugom u srcu ispraćamo. Svake godine običaj je da pred Ramazan kuću posebno čistimo i uređujemo, a usput pripremamo se i mi fizički i psihički za post.

Ramazan je zaista poseban po svemu, to je mjesec zbog kojeg reduciramo svoje obaveze muž i ja, u kojem najviše provedemo vremena zajedno, djeca su tu i nekako sve odiše smirajem i porodičnom idilom.

Moram priznati da mi je spremanje iftara s mojim curama posebna draž, svaka od nas ima svoju ideju šta spremati za iftar, i na kraju uvijek bude kako one odluče, a ja popustim. Majka uvijek popusti. Miris iftara širi se našim domom dok svi s nestrpljenjem čekamo da mujezin izgovori prve riječi ezana. Taj osjećaj je neprocjenjiv.

Kazala je da je ovog Ramazana uvela jedno posebno pravilo.

– Prije nego što se iftarimo, svi izgovaramo jednu kratku dovu: “Allahu smiluj se narodu Palestine, pomozi im, spasi ih”. Ponekad u zaboravu djevojke potrče pojesti hurmu, ja se “nakašljem” kao znak upozorenja, a njih dvije kažu: ok mama, prvo Bismillah, dova za narod Palestine a onda hurma…

Barem toliko možemo. Dova je najmoćnije oružje svakog vjernika, a naša srca ne mogu biti mirna dok se na ovoj planeti prolijeva nevina krv djece i pokušava izbrisati jedan narod s lica zemlje.

Zahvalna sam Uzvišenom Gospodaru što nam je omogućio da i ovaj Ramazan dočekano živi i zdravi, te Ga molim da svakome podari zdravlje, nafaku, olakša dane posta i primi ibadete u Njegovo ime.

Također nam je poslala i nekoliko fotografija svoje ramazanske trpeze. Kaže da mnogo voli da kuha i da uživa u spremanju slanih i slatkih jela.

Pročitajte još