Dr. Amela Kadrić-Kadić savjetuje kako održavati oralnu higijenu za vrijeme posta u Ramazanu

Piše: L. B.

Mnogi ljudi imaju strah od odlaska kod stomatologa za vrijeme mjeseca Ramazana jer ne znaju koje intervencije kvare post.

Materijali koji su vezani za stomatologiju i koje se koriste u stomatologiji nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, te shodno tome ne bi trebali kvariti post.

– Mašine sa kojima radimo turbine i kolenjaci, imaju veliki broj obrtaja. Prilikom rada potrebna je voda jer ona hladi rad brusilice i time sprečava da dođe do nekroze tj.propadanja zubne pulpe. Zajedničkom kontrolom vode uz pomoć sisaljke, znatno ćemo olakšati rad i time spriječiti gutanje vode – kaže nam doktorica Amela Kadrić-Kadić, specijalista oralne hirurgije.

Za održavanje oralne higijene neophodan je osnovni set kojeg čine :četkica za zube, odgovarajuća pasta za zube, dentalni konac i vodice za ispiranje usta. Bitno je temeljno oprati  zube nakon sehura jer njega mijenja pranje zuba pred spavanje.

– Ukoliko primjetite prisutnost kamenca na vašim zubima, potrebno je posjetiti stomatologa i odstraniti isti jer se na njemu talože bakterije i pigmet koji mogu da oštete sam zub u smislu da nastane karijes i da ošteti potporni aparat zuba, te da zubi postanu osjetljiviji na termičke podražaje i da dobiju blagi stepen klimavosti.

Također predlažemo upotrebu misvaka da bi zubi bili bijeli i sjajni. Misvak se dobija iz drveta Salvadora persica, poznat pod imenom “grm četkica za zube”. Veličine je grafitne olovke i služi za održavanje oralne higijene. Ima antimikrobno dejstvo jer smanjuje gingivitise tj.zapaljenje desni. Kalcij koji se taloži iz pljuvačke  nakon upotrebe misvaka pomaže remineralizaciji zubne cakline.

Korištenje misvaka je lako, sve što je potrebno je nožićem odsjeći otprilike 1 cm vrha , grickati misvak polagano zubima dok se ne naprave dlačice. Ako je misvak suh i ne vidi se vlaga u njemu, potrebno ga je ostaviti u čašu vode. Misvakom se mogu masirati desni i četkati zubi baš kao i sa zubnom četkicom. Ono što ga odvaja od današnje četkice za zube jeste da za njegovu upotrebu nije potrebna voda niti pasta za zube. Najbolje ga je koristiti neposredno nakon konzumacije kafe ili obroka. Misvak je 100% organski eko proizvod. Za misvak je interesantno da uklanja i neugodan zadah iz usta.

Neugodan zadah iz usta proizlazi iz činjenice da prilikom posta ne dolazi do konzumacije hrane i pića. Samim time nema ni stimulacije pljuvačke za njeno lučenje. Lučenje pljuvačke svedeno je na nivo bazalnog metabolizma tj. da ona oblaže sluznicu obraza, oplakuje zube i učestvuje u procesu govora. Smanjenim lučenjem pljuvacke  otežan je mehanizam samočisćenja usne šupljine.

– Redovni pregledi kod stomatologa, uz pravilnu oralnu higijenu, su najbolji način da se ukloni kamenac i plak, čime sprječavate pojavu karijesa i krvarenja desni. Vaši zubi ce biti zdraviji i blistaviji – zaključuje.

Pročitajte još