Arian Milicija, najbolji skakač s motkom u BiH: Najponosniji sam s našom zastavom na svjetskim takmičenjima

Piše: L. B.

Arian Milicija (19), učenik četvrtog razreda Srednje Elektrotehničke škole Sarajevo, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Atletici za juniore u Augustu ove 2024. godine u Limi, Peruu. Atletiku aktivno počinje trenirati od 2020. godine u Atletskom klubu „Sarajevo“, a od 2022. s ponosom predstavlja reprezentaciju BiH u skoku s motkom. Drži sve državne rekorde u disciplini skok s motkom to jeste za uzrast dječaci (U16) 3.30m, za mlađe juniore (U18) 4.62m, rekord za juniore (U20) 5.15m koji je ujedno seniorski rekord BiH.

– Zapravo disciplina je mene sama izabrala tako što je moja sadašnja trenerica i direktorica kluba AK „Sarajevo“ prepoznala moje fizičke sposobnosti i talenat. Za skok s motkom moramo biti brzi kao sprinteri, skočni kao daljaši i sposobni kao gimnastičari. Zapravo skok s motkom se smatra adrenalinskom disciplinom atletike, a ja sam se uvijek pronalazio u sličnim ekstremnim područjama kao što su: parkour, skateboard i snowboard – kaže Arian na početku razgovora za „Azru“ o svojim počecima bavljenja ovim specifičnim sportom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arian Milicija (@arian3run)

Koja je Vaša motivacija za bavljenje ovim sportom?

– Sva moja motivacija dolazi iz mene, želja za konstatnim napretkom i uspjehom. Želja i motivacija jeste predstavljati moj trud, rad i posvećenost zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine na svjetskim takmičenjima.

Kako izgleda trening režim u pripremi za takmičenja, i gdje se najviše obavljaju treninzi za ovaj sport?

– Takmičarski period se odvija u periodima ljeta (na otvorenom) i zime (u dvorani). Između tih perioda treninzi obuhvataju generalnu pripremu i kako se približavamo takmičarskoj sezoni treninzi i pripreme postaju sve specifičniji za našu disciplinu. U ovisnosti koji je period u sezoni cilj priprema može biti drugačiji. Za disciplinu skok s motkom su potrebne su 3 stvari: motka, zaletište i doskošćište (strunjače i stalci). Naša infrastruktura tokom zimskog perioda ne dozvoljava da se bavim svojom disciplinom zbog vremenskih neprilika i manjak atletske dvorane. Sami trening skok s motkom se trenira 1-3 sedmično a ostalo uključuje treninge sprinta, teretane i suplementarnih vježbi.

Kako se nosite s izazovima i pritiscima takmičenja?

– Većinu svog pritisaka od takmičenja eliminišem tako što vjerujem u svoju trenericu, u svoje treninge i svoje sposobnosti. Svi imamo bolje i lošije dane i zbog toga je neizbježno imati i bolja i lošija takmičenja. Rezultati ne dolaze preko noći i kroz taj sami proces pasti i pogriješiti ćemo više puta nego što ćemo uspjeti, i to je samo dio procesa.

Ko su Vaši sportski uzori u ovom sportu?

– Ugledam se na svakog atletičara koji je bolji od mene, znanja i iskustva nije nikad dosta a te stvari najbolje možemo naučiti od drugih. Trenutno mi je najveći uzor Armand Duplantis koji je ujedno svjetski rekorder u skoku s motkom i cilj jeste da se približim njemu.

Kako balansirate između škole i treninga?

– Balans između treninga i škole je sve do organizacije i rutine. Unaprijed planiranje treninga tokom radne sedmice i školske obaveze koje moram ispuniti. Planiranje unaprijed i strukturiran pristup omogućuju mi održavanje balansa između treninga, odmora i obaveza, što rezultira kvalitetnim pristupom mojim svakodnevnim aktivnostima.

Kako se osjećate kada postignete lični rekord u takmičenju, ili van njega?

– Sam osjećaj kada pomjerim svoju granicu je euforičan i zna da prati sedmicama i mjesecima poslije samoga trenutka. Zapravo treniram, idem preko svih prepreka, da bi mogao ponovo da okusim taj jedan trenutak uspjeha kada se sve sklopi u jedan trenutak, u jedan skok.

Ko je Vaša najveća podrška u sportu i u životu općenito?

– Najveća podrška u sportu i životu jeste moja porodica. Porodica je uvijek tu bila za mene kroz dobre i loše trenutke. Pratili su me od mojih prvih koraka pa sve do sada. Također, trenerica, klub i bliži prijatelji su isto tu iza mene da podrže moju karijeru i uspjehe.

 

Pročitajte još