Antonija Čerkez: Ovo je moja priča o takmičenju u “Zvezdama Granda”, karijeri, privatnom životu…

Piše: L. B.

U srcu Hercegovine, u malom ali živopisnom naselju Trn u Širokom Brijegu, leži priča jedne mlade i talentirane žene – Antonije Čerkez. Svojim osmijehom i šarmom, Antonija osvaja srca svojih sugrađana već 28 godina. Kao jedno od četvero djece u porodici, od malih nogu je učila cijeniti vrijednost porodičnih veza i podrške.

Uprskos skromnosti koja je odiše, Antonija je dugi niz godina posvećena muzici.

Sve je to život

Skromno ističe da nije stvorila deset hitova, iako se na muzičkom putu nalazi već deset godina, njen talent i predanost su neosporni. Počeci sežu još iz djetinjstva kada je pohađala muzičku školu sedam godina, što svjedoči o njenoj ljubavi prema muzici od najranije dobi. Slijedeći svoju strast, Antonija je koračala kroz muzički svijet hrabro i predano, gradeći svoj put korak po korak.

Antonijina prisutnost postala je upečatljiva ponovnim učestvovanjem u takmičenju “Zvezde Granda”. Njen glas, pojava i energični nastupi osvajaju publiku i žiri, stavljajući je ponovno pod reflektore.

– Iskreno, ne primjećujem neku veliku razliku. Jedina razlika je što se sada osjećam malo opuštenije nego prije, iz različitih razloga – kako osobnih, tako i poslovnih. Izaći pred javnost nosi sa sobom velik stres i promjene, ali, što da se radi, to sam znala i prije nego što sam se prijavila na audiciju. Tako da se držim one – svaki korak izvan zone komfora je korak naprijed – opisala je na početku razgovora za „Avaz“ i “Azru” Antonija svoje iskustvo tokom prethodnog takmičenja u „Zvezdama Granda“ i kako se to iskustvo razlikuje od trenutnog.

Smatrate li da Vam prethodno pojavljivanje u „Zvezdama Granda“ daje prednost u odnosu na ostale takmičare ili je to dodatni pritisak za Vas?

– To je mač s dvije oštrice. U jednu ruku iskustvo je, normalno, veliki plus koji uvelike doprinosi samopouzdanju, ali, s druge strane, tu je i činjenica da se od tebe, kao starog kandidata, samim time i više očekuje, pa se na neki način opteretiš time – da li ćeš dovoljno dobar biti.

Postoji li nešto što biste promijenili u Vašem pristupu ili izvedbi na osnovu Vašeg prethodnog iskustva?

– Veliki sam samokritičar, tako da za svaku izvedbu bih imala štošta toga za promijeniti. To vjerovatno tako ide. Još nisam upoznala kolegu/koleginicu koji je 100 posto zadovoljan sa svime što je izveo. Čudni smo mi “umjetnici”.

Kako se nosite s pritiskom javnog izvođenja i komentarima publike?

– U suštini se dobro nosim sada. U početku je to, priznajem, bilo dosta teško. Nisam bila spremna na to da će ti svako, stajao ili ne, iza svog pravog imena, stojeći s druge strane ekrana i za tastaturom, biti spreman “počastiti” te svakakvim komentarima. Nisam se mogla pomiriti sa činjenicom da neko smije napisati i što misli, a ponajviše ono što ne misli jer, eto, želi ti okaljati ime, pa po cijeni svega. Nisam takva i nikada tako nešto ne bih mogla uraditi pa je vjerovatno iz tog razloga meni bilo teško to sve čitati i prihvatiti. Sada imam iskustva pa je dosta lakše. Sve je to život i pomiriš se s tim. Bitno je da ja i dalje stojim iza svog odgoja i dok je god tako, ja sam mirna i sretna osoba.

Čekam odgovore

Kako izgleda kada se Hercegovci sastanu, mislim na Vas i mentora Dragana Stojkovića Bosanca. Ko je tu glavni i kako izgledaju Vaše probe i konsultacije?

– Ne zna se ko je glavni. Svako vodi svoju politiku, ali uvijek na kraju nađemo najbolje rješenje i ne damo jedno na drugo. Bosanac je moja legenda i čuva me. Mislim da se to baš primijeti u emisijama.

Očekujete li pobjedu ili ulazak u finale?

– Ne želim previše očekivati. Znam da ću dati sve od sebe. Moram reći da je ova sezona dosta teška, mislim na to da ima puno kvalitetnih i dobrih vokalista. Bit će gusto.

Otkrijte nam nešto o svojim budućim projektima ili planovima nakon završetka “Zvezda Granda”?

– Što manje kažem bit će intrigantnije! Čekam i sama neke odgovore i neke poslovne suradnje da se pokrenu, pa ćemo vidjeti.

Bogu hvala što imam ljude kojima vjerujem

Kažite nam ko je Antonija kad ne radi, kad ne pjeva. S kim provodite svoje vrijeme?

– Samo ću reći, s onima koje volim i koji me hrane svojom pozitivnom energijom i ljubavi. Bogu hvala što imam ljude kojima vjerujem i koji su iskreno uz mene.

Pročitajte još