Aida Karamehmedović, upoznajte najljepšu djevojku BiH: Moja slaba tačka je čokolada

Piše: Redakcija

Djevojka koja će ove godine predstavljati našu zemlju u Kini na izboru za Miss World 2017., jeste lijepa 24-godišnja Aida Karamehmedović. Aida je rođena u Švedskoj, a porijeklo njenih roditelja je iz Trebinja. Studirala je i završila Fakultet grafičkog dizajna i to je njen profesionalni poziv. Iako je odrasla u Švedskoj, Aida se osjeća Bosankom, jer je, kaže, odgajana prema našim običajima. Ove godine na finalnoj večeri u Sarajevu takmičile su se 24 djevojke, a titulu najljepše ponijela je lijepa Trebinjka.

– Kada je došao trenutak proglašenja najljepše djevojke na takmičenju, osjećala sam veliku euforiju, a kada su pročitali moje ime, bila sam veoma ponosna, jer se san koji sam uvijek sanjala napokon ostvario. Trebalo mi je nekoliko dana da shvatim da sam proglašena najljepšom djevojkom BiH i da ću predstavljati svoju državu na svjetskom izboru u Kini.

Jeste li se nadali pobjedi?

– I jesam i nisam. Iako su sve djevojke bile lijepe, još tri, četiri djevojke su imale kvalitete koje su im mogli donijeti pobjedu, međutim, duboko u sebi sam imala osjećaj da ću pobijediti. Ali, kao i svaka druga žena, na momente sam osjećala nesigurnost.

Po čemu ćete pamtiti takmičenje Izbor za Miss BiH?

– Uvijek će mi biti drago sjećanje. Na priprema u Turskoj provela sam divno vrijeme s drugim djevojkama, a na snimanjima i slikanjima naučila mnogo toga. Drago mi je i da sam stekla nova prijateljstva, i što mi se uopće pružila šansa da budem dio ovako velikog projekta.

Rođeni ste u Švedskoj, a porijeklo Vam je iz Trebinja. Koliko ste vezani za Bosnu i Hercegovinu?

– Mnogo sam vezana za BiH, u Trebinju sam provela mnoga svoja ljeta. Tu je moje porijeklo i uvijek ću osjećati sklonost prema BiH i njenom narodu. Kada nisam u Bosni, uvijek imam osjećaj da mi nešto fali, od našeg voća, povrća do rijeka i planina.

Kako su Vaši prijatelji iz Švedske reagirali kada ste im rekli da ste pobijedili na ovakvom prestižnom takmičenju? A kako roditelji?

– I mojim prijateljima i roditeljima bilo je veoma drago što sam proglašena najljepšom djevojkom BiH, svi su bili ponosni na mene. Veliku podršku sam imala od porodice i prijatelja, a čak su i švedske lokalne novine pisale o meni i mojoj pobjedi.

Koliko često ste u BiH? Pričate li svojim prijateljima u Švedskoj o Bosni?

– Svoju domovinu posjećujem godišnje jednom ili dva puta, a svojim prijateljima i kolegama u Švedskoj najradije govorim o svojim putovanjima kroz razne bh. gradove, našoj kulturi, jeziku, ali i o turističkom potencijalu koji ima naša domovina. Često im pokazujem slike i preporučujem šta trebaju posjetiti kada dođu u Bosnu.

Otkrijte našim čitateljima ko je Aida privatno, čime se bavite i šta su Vaša zanimanja?

– Završila sam Fakultet za grafički dizajn i ujedno je to i moje profesionalno zanimanje. U slobodno vrijeme volim se baviti fitnessom, kuhati, gledati filmove i čitati spiritualne knjige. Također, volim putovati, upoznavati nove ljude i kulture. Cilj mi je obići što više zemalja. Moji prijatelji kažu i da sam veoma duhovita i energična djevojka.

Budući da ste proglašeni najljepšom, otkrijte nam tajnu Vaše ljepote?

– Najljepše na meni je moj osmijeh, samo s iskrenim osmijehom na licu žena može biti lijepa. Ono što je moj beauty ritual jeste da svaku večer pred spavanje lice i tijelo namažem kokosovim uljem, i to je to. Pokušavam koristiti što prirodnije proizvode i izbjegavati one kojima je osnovna baza hemija.

Koliko vodite računa o zdravoj ishrani? Bez kojih namirnica ne možete?

– Kupujem samo organsko meso i koliko god mogu izbjegavam crveno meso i šećere. Uvijek sama pripremam svoje obroke i rijetko kupujem gotovu hranu. Međutim, ono što je moja slaba tačka, a pretpostavljam i svakoj drugoj ženi, jeste čokolada (smijeh).

S obzirom na to da misice moraju izgledati savršeno, bavite li se nekim sportom? Trenirate li?

– Da, četiri, pet puta sedmično idem na fitness, jako puno šetam i vozim bicikl. Volim biti fizički aktivna jer se tako psihički odmaram.

Jeste li više Šveđanka ili Bosanka?

– Ljudi kažu da sam švedska Bosanka (smijeh). Rođena sam i odrasla u Švedskoj, tu je moj dom, međutim, sebe više smatram Bosankom, jer je moje porijeklo bosansko, a i odgajana sam prema našim običajima i kulturi.

Kako sebe vidite za 20 godina?

– Kao uspješnu ženu, s mužem i djecom, uspješnom karijerom i velikim osmijehom na licu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti