Emre Caltili, zvijezda serije Elif za Azru: Radije biram pametne žene

Piše: Redakcija

Poznati turski glumac Emre Caltili, našoj publici poznat po ulozi Umita u seriji “Elif”, prošle sedmice boravio je Sarajevu. Povod dolaska je dokumentarni film koji će snimati na relaciji Srbija-Bosna, a bavit će se temom historija prošlog i savremenog doba Balkana. Ekipa magazina “Azra” imala je priliku upoznati ovog šarmantnog i izuzetno duhovitog glumca. Šetajući Baščaršijom, Emre nije krio koliko je oduševljen Sarajevom i našom zemljom.

– U BiH sam tokom posljednjeg mjeseca boravio tri puta, i tek sada imam priliku više vremena posvetiti sebi i obići neke od turističkih lokacija. Iako mi je zbog posla vrlo teško posjetiti sve, trudim se što više šetati, jer apsolutno uživam u sarajevskim ulicama. Kada dođem ovdje, poželim da i ostanem. Zahvaljujući predivnoj prirodi koju imate, svaki put se odmorim od stresa koji zbog prirode mog posla svakodnevno doživljavam u Istanbulu. Kada šetam sarajevskim ulicama, osjećam se kao da sam u nekom velikom i neobičnom filmskom pozorištu, s nevjerovatno lijepim građevinama.

Također, imate i divne ljude, ljude nasmijanih lica i velikog srca. U sjećanju mi je ostao i Vodopad Kravice, u kojem je čak i plivanje u hladnoj vodi bilo prijatno. Tu je, naravno, i prekrasni Mostar. Postoje dva mjesta koja su mi bila posebno interesantna; Bijela tabija čije su kule toliko visoke da nisam znao da se bojim visine dok se tu nisam popeo i pogled na grad. Ta svjetla grada su doista impresivna. Drugo mjesto koje mi se najviše svidjelo je Trebević.

Bh. publika Vas pamti po ulozi Umita u seriji “Elif”. Kako je bilo raditi na ovom projektu, i koliko je glumcima teško ući u lik negativca?

– Serija „Elif” je jedno veoma prijatno iskustvo za mene. Imao sam sjajnu saradnju s ostalim glumcima sa seta. Iako je snimanje bilo veoma naporno, nalazili smo vremena i da se zabavljamo. Budući da je kraj ove serije neizvjestan, morao sam je napustiti, jer radim i na svojim projektima, a i pozorišni sam glumac. Pa je zbog toga moj lik ubijen. Uloga Umita za mene je bila veoma teška, ali mi je bila i veliki izazov, jer smo karakterno skroz različiti. S jedne strane, Umit je inteligentan momak i ima savjest, a s druge strane zaljubljen je u beskrupuloznu ženu kojoj mora ispuniti sve želje da bi ostala s njim. Tako da sam stalno u nekom rascjepu između dobrog i lošeg, a to je izuzetno teško odglumiti.

Kada ste znali da će gluma biti Vaš životni poziv?

– Još kao devetogodišnjak sam počeo glumiti u jednom lokalnom pozorištu i od toga dana nisam želio raditi ništa drugo. Upravo zbog toga sam se profesionalno usavršavao, pa sam upisao Akademiju scenskih umjetnosti, na kojoj sam prvo diplomirao, a potom i magistrirao.

 Budući da ste u svojoj zemlji veoma poznat i tražen glumac, često odsustvujete od kuće. Koliko Vaš privatni život zbog toga trpi?

– Nažalost, moj privatni život mnogo trpi zbog karijere. Nekad imam osjećaj da uopće nemam privatni život. Ove godine otvorio sam svoju produkcijsku kuću, pa sam uradio i svoj prvi film u kojem sam bio i glumac i scenarist i reditelj i producent. Zamislite kada sve to morate uraditi, pa zar tu uopće ima mjesta za slobodno vrijeme.

Kada pronađete slobodno vrijeme, u kojim aktivnostima najradije uživate?

– Budući da sam radoholik, kada imam slobodnog vremena, volim se posvetiti pisanju scenarija za nove projekte (smijeh). Velika strast su mi i putovanja. Volio bih jednog dana spakovati kofere i obići cijeli svijet, no, nažalost, za to sada nemam vremena.

Koje vrijednosti posebno cijenite kod žena?

– Apsolutno volim pametne žene. Za mene je mnogo bitnije da je žena pametna nego da je lijepa. Naravno da je dobitna kombinacija kada je žena pametna i lijepa, ali kada bih morao da biram jedno, to bi bila pamet. Kada ostarite, najbitnije je da imate osobu s kojom možete razgovarati i uživati u zajedničkim stvarima i interesima.

Kakav status glumci uživaju u Turskoj?

– Filmska i televizijska industrija u Turskoj posljednjih godina je veoma napredovala. Samim tim moje kolege i ja imamo priliku igrati u velikim, i što je najbitnije kvalitetnim projektima, međutim, ono što moram da priznam jeste da je moja najveća sreća pozorište i u njemu se najbolje osjećam.

Kakvi su Vam poslovni planovi za naredni period?

– Najviše želim da moja filmska kompanija Emr Media Yapim nastavi svojim tokom proizvodnje kvalitetnih filmova. Također, planiram da snimim film koji bih mogao prezentirati balkanskoj publici. Već neko vrijeme razmišljam o glumačkim imenima koja bi se trebala naći u tom filmu. Većinu filma snimit ću u Istanbulu, ali neki dijelovi bit će snimljeni na Balkanu. Trenutno sam u fazi pregovora s velikim kanalima i kompanijama, koje bi trebale finansirati ovaj projekt. Cilj mi je ovaj film prezentirati u narednoj godini, tako da me čeka jedan veoma naporan period.

 Nemam vremena za teretanu

Važite za jednog od najvećih zavodnika kada je riječ o turskoj glumačkoj sceni. Koliko računa vodite o svom izgledu? Bavite li se nekim sportom?

– Mislim da je za moj izgled presudna genetika. Zvuči kao kliše, ali doista je tako. Nemam vremena svakog dana ići u teretanu ili baviti se bilo kojim drugim sportom, ali kada sam bio mlađi, moja zanimacija su bile borilačke vještine.

Foto: Admir Kuburović

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti