Jelena Karagić, Bosanka među deset najljepših na svijetu: Ljepota je mač s dvije oštrice

Piše: Redakcija

Da Bosna i Hercegovina može stati rame uz rame s bilo kojom zemljom na svijetu, dokazuje ovogodišnje takmičenje u ljepoti „Miss Earth 2017“, koje je održano u Filipinima. Na njemu se predstavnica naše zemlje, lijepa Jelena Karagić iz Banje Luke, našla među deset najljepših djevojaka. Jelena za naš magazin govori o iskustvima, novim poslovnim angažmanima, kao i o tome koliko joj je titula najljepše u BiH promijenila život.

– Život mi se drastično promijenio nabolje, i u privatnom i u poslovnom smislu. Ostvarila sam saradnje u ozbiljnim kampanjama i uskoro krećem s novim projektima i angažmanima. Naročito se promijenio tokom mjesec koje sam provela na prelijepim Filipinima. Mnogo više sam upoznala svijet, različite načine života, kulture i nacije, a drago mi je i što sam spoznala neke probleme u našoj državi. Planiram da ubuduće malo poradim na tome i pokušam da uradim nešto što do sada nije praktikovano, kao što su, naprimjer, odlasci u školu i edukacija mlađih generacija o ekološkoj osviještenosti.

Nakon ovog uspjeha ste se našli među deset najljepših djevojaka na Izboru za “Miss Earth 2017”. Jeste li očekivali da ćete se plasirati tako visoko?

– Naravno da je postojala nada. Svaka djevojka koja je došla do svjetskog izbora se nada bilo kakvom plasmanu. Tako da je to za mene veliki uspjeh i veliki korak za moje predstojeće planove. Titulu nosim godinu i potrudit ću se da je ispoštujem najbolje što mogu.

Sigurno je da je biti među deset najljepših na svjetskom nivou veliki uspjeh. Kako ste se osjećali u trenutku kada su pročitali Vaše ime među tih deset?

– To je bio božanstven osjećaj. Kada su prozvali moju državu, kao da sam bila u nekom dubokom snu, punom sreće. Zaista je istinska sreća doživjeti aplauz od 20.000 ljudi, koji je u tom trenutku namijenjen baš meni. Voljela bih da svi dožive taj osjećaj.

Svjetsko takmičenje održano je u Filipinima. Kakve utiske nosite s takmičenja i iz ove zemlje?

– Prvenstveno mi je jako drago što sam upoznala njihovu kulturu, koja mi se mnogo dopala. Upoznala sam divne ljude koji su se srdačno ophodili prema nama. Gdje god da smo se pojavili, dočekali su nas raširenih ruku i ni u jednom trenutku se nisam osjećala usamljeno što sam daleko od svog doma. Jer Filipini su tada bili moja druga kuća. Volim da obilazim nove države i sada, u skoro svakoj, imam osobu koju sam upoznala i koju mogu da pozovem ako se nađem baš u njenoj državi. Sa svim djevojkama održavam kontakt i rado bih se ponovo vidjela sa svakom od njih.

Jeste li prije ovog takmičenja bili aktivni u svijetu modelinga?

– Od svoje pete godine sam u svijetu modelinga i manekenstva. Završila sam manekenske škole i nosila revije od malih nogu. Time se ponosim i mogu da kažem da je to moj hobi, ali i moj životni put, naravno pored fakulteta. U ovom poslu se potpuno osjećam kao na svom terenu, uživam u svakom momentu svog rada i pokušavam da ga maksimalno iskoristim.

Koje obaveze i angažmani vas očekuju u narednom periodu? Šta je to što biste voljeli da u ovom poslu radite u budućnosti?

– Imam mnoge ponude, ali ne bih sada otkrivala previše. Nadam se najboljem.

Imate li uzora među ličnostima iz javnog života?

– Monica Belluci mi je jedini uzor. I čak su me mnogi ljudi upoređivali s njom, tako da mi je to najveći mogući kompliment koji mogu da dobijem.

Koliko Vam je puta u životu ljepota pomogla, a koliko odmogla?

– Ljepota je mač s dvije oštrice. Može mnogo dobrih stvari da vam donese, ali kako dobrih tako i loših. Nasreću, nisam imala loša iskustva u svom životu, tako da mi je ljepota otvorila mnoga vrata i pomogla da ostvarim ciljeve i snove.


Na koji način vodite računa o svom izgledu? Imate li neke dnevne beauty rutine?

– Svakodnevno njegujem kožu lica i tijela i to je nešto što ubrajamo u našu ličnu higijenu. Svaka djevojka treba da vodi računa o sebi, jer je higijena ujedno i naše zdravlje. Također, unosim mnogo tečnosti jer je to jedan od načina da ostanem svježa tokom cijelog dana. Mada, smatram da je najbitniji čuvar naše ljepote san. Dnevno spavam osam sati i to je nešto što me čini srećnom i dobro raspoloženom tokom cijelog dana.

Studentica ste medicine. Za deset godina vidite li sebe kao doktoricu ili uspješnog modela?

– Studentica sam Medicinskog fakulteta, smjer stomatologija. Ljepota i pamet mogu da idu zajedno, tako da sebe vidim kao uspješnu doktoricu koja se u svoje slobodno vrijeme bavi modelingom i koja ima odličnu karijeru na oba polja. To mi je želja, a sve što želimo – to i možemo. U životu se, kao što sam to radila i na izboru, vodim samo jednom rečenicom: „Vjera u sebe je prava tajna uspjeha“.

Pročitajte još