Amra Ibrahimović i Ammar Švrakić: Nikada nismo ni pomislili da će se roditi ljubav

Piše: Redakcija

Voditelj i menadžer digitalnih medija Hayat televizije i PR Rukometne reprezentacije BiH Ammar Švrakić i urednica dnevnog programa i voditeljica Hayat televizije Amra Ibrahimović nakon dugogodišnjeg poznanstva, prije više od godinu i počeli su ljubavnu vezu. Nekada su dijelili samo poslovni prostor, a sada su jedno drugom životni saputnici. Još su jedan dokaz da prava ljubav ne bira i vrijeme ni mjesto. Dogodi se, rasplamsa i iznjedri odnos zbog kojeg svaki novi dan biva ljepši. Prvi put za naš magazin govore o svojoj ljubavi, svakodnevici, sličnostima i razlikama koje njihovom odnosu ne daju prostor za monotoniju. Naprotiv.

– Svi u životu, pa tako i nas dvoje, imamo divne trenutke i dane, ali i one manje divne. Oluja u životu nije manjkalo. Oboje smo imali teške periode u godini u kojoj smo spoznali ljubav. To je dokaz da osjećaj ljubavi, koliko god u određenom trenutku pokušavali da ga negiramo, smatrajući da možda i nije „pravo vrijeme“ za nju, ipak nepitano prodre kroz male, nevidljive pore i mijenja nas, izvana i iznutra. I onda, odjednom, prođe oluja i nebo se razvedri i shvatite da svi imamo pravo na sreću. Dugo smo radili zajedno, no nikada nismo ni pomislili da će se roditi ljubav. Čak nismo ni „favorizirali“ jedno drugo. Bili smo od onih kolega koji razmijene pozdrav na hodniku i ništa više od toga. Nismo radili na projektima zajedno, čak nismo imali ni iste interese. Za Ammara sam ja bila antipatična i umišljena, a on za mene vrlo nestalan, hirovit i površan. Kao mala, slušala sam priče o brakovima koji su nastajali tako što su „jedno drugo nervirali“, mislila sam da je to nemoguća opcija, no život mi je još jednom poslao dokaze. I evo nas – kaže za naš magazin Amra.

ZAJEDNIČKI ŽIVOT

Iako rade u istoj firmi potpuno su posvećeni svojim poslovnim obavezama, da se nekad desi, kažu nam, da zaborave da su u vezi.

– Donedavno smo dijelili i redakciju. Sada više ne. Sada smo udaljeni svega dva metra. Za nas posao u istoj firmi ne predstavlja prepreku. Amra je profesionalac i ona na poslu vidi samo posao, doduše i kolegice s kojima ide na pauzu (smijeh). Šalu na stranu, jedno smo drugom neiscrpna podrška. Poslovno se upotpunjujemo. Amra je fantastična u pisanju, a ja u tehničkim stvarima. Kada nekome treba pomoć, tu smo. Znamo i napasti jedno drugo, kao kolega kolegu. „Zašto nisi uradio ili zašto nisi uradila to i to?“ I ne zamjerimo. Jedno smo drugom najbolji kritičari i u tome leži ljepota našeg odnosa – dodaje Ammar.

Raditi zajedno, dijeliti isti radni prostor, traži nerijetko i povlačenje granice između privatnog i poslovnog. Amra i Ammar nemaju taj problem, i znaju rješenje i za takve situacije.

– Granice ne povlačimo, zreli smo ljudi. Sada, kad bolje razmislimo, nije ih ni trebalo povlačiti. Samo se to balansiralo, znamo kada i kako razgovarati i o čemu razgovaramo kući i na poslu. Amra često „nosi“ posao kući, tako da ova moja priča pada u vodu, no zaista nemamo problem razgraničavanja, ne samo u poslu, nego i u životu. Ja razgraničim, Amra pristane i to je to – kaže Ammar uz osmijeh.

Budući da oboje mnogo rade, Ammar je PR rukometne reprezentacije BiH i menadžer digitalnih medija Hayat televizije, a Amra urednica i voditeljica dnevnog programa Hayat televizije, desi se da se ne vide duži period. No, uvijek nađu način kako da najkvalitetnije nadoknade vrijeme.

– Teško nam pada ta odvojenost, jer na nju nismo navikli. Sreća je da postoje Viber i Skype, pa se čujemo. Mnogo razgovaramo. Ammar je često na putovanjima, a ja se volim našaliti: „Osjećam se kao Victoria Beckham, samo nisam milionerka dok je Beckham na putu“. Vrijeme nadoknađujemo potpunom posvećenošću kada smo zajedno. Tada smo „offline“ za druge. Putujemo, planinarimo, odmaramo… Ali, svaki naš uspjeh je svojevrsno žrtvovanje. I tu nema dileme. Na to pristajemo i tome se radujemo – kaže Amra, te nam otkriva čime ju je Ammar osvojio.

– Odgovoriti na pitanje čime me je Ammar privukao, dok on sjedi pored mene, jeste jednako kao staviti ruku na vrelu ringlu i očekivati da će zalediti. Ammar je veliki čovjek, lojalan drug. Sve u životu što radi, radi s mnogo strasti, bezrezervno, predano. Tako i voli. Zna da voli, neupitna je podrška. Snažan oslonac. Ammarov stav je nešto što volim. Nije to „isforsirani“ stav muškarca, to je onaj istinski – kaže Amra.

Nisu samo riječi ono čime je Amra privukla Ammara. Osvojila ga je, priča nam, prije svega, njena hrabrost i životna snaga.

– Amra je žena s najljepšim očima na svijetu. Nakon toga nema znaka interpunkcije. Njene oči su u meni uvijek izazivale tajanstvenost i neobičnu radost na koju tjeraju. Amra je pametna žena. Dobrodušna i jaka. Konstrukcijski manju ženu s većom snagom niste upoznali. Duboko razmišlja i vodi računa o svemu. S njom je svaki trenutak avantura. Uz nju sam naučio uživati u malim stvarima, jer moć kojom ta žena voli život je nevjerovatna – kaže Ammar.

Dok pričaju jedno o drugom, osjećam koliko su zaljubljeni i iskreni. Pitate li ih šta je ključ harmoničnog odnosa, veselo odgovaraju kako je harmonija fikcija.
– Naš odnos je sve, ali ne harmoničan (smijeh). Harmonija je fikcija. Izmišljena stvar. Harmonične ljubavi su dosadne. Nas dvoje ne volimo dosadu. Turbulencija našeg odnosa je ono što jača našu ljubav. Kad malo bolje razmislimo, harmonija kod nas vlada samo kad gledamo film pred spavanje, i to po mogućnosti ako smo se dugo prepirali koji ćemo gledati. Ali, umijeće ljubavi se ogleda u prihvatanju različitosti i pistanku na njih. Naša harmonija je naša turbulentnost, koliko god neshvatljivo bilo – kažu nam i odgovaraju kako rješavaju svoje male razmirice.

– Kada dođe do nesuglasica ili svađe, ja sam popustljiviji. Škorpija u njenom horoskopskom znaku je nesnošljiva i svojeglava. Nikada ne popušta. Često se počnemo prepirati zbog neke sitnice, a ona se vrati 100 godina unazad. Pa na kraju zaboravimo problem o kojem smo se počeli prepirati, jer je u međuvremenu spomenula još 12 starih. Zlopamtilo je, pa ja popuštam. Ja sam voda, a ona vatra. Doduše, naše prepirke se uglavnom svode zbog sitnih stvari, bezazlenih, ali žene kao žene, nikada ne popuštaju i to je jedina istina. I u ovom trenutku, ona ne misli tako, pa eto razloga za prepirku (smijeh).

Amra i Ammar odlučili su se i na zajednički život u Sarajevu. Iako nisu u braku, često znaju reći kako takav život žive.

– Naša veza je čvrsta. Naš kosmos je ograđen bedemima. Takav život živimo i takav život želimo živjeti. O braku ne razmišljamo, mada se često šalimo da ga živimo. Sve u svoje vrijeme i sve onda kada to bude trebalo biti. Kako je naša ljubav došla iznenadno, vjerujemo da je neko za nas već odavno napravio planove – kaže Amra.

RAZLIČITA MIŠLJENJA

Oboje su vesele prirode, pozitivni i energični. Činjenica da o mnogim stvarima nerijetko imaju potpuno različite stavove, samo, govore nam, doprinosi tome da njihov odnos bude zanimljiviji i potpuniji.

– U mišljenjima se vrlo rijetko slažemo. Ni supu istu ne volimo. Amra voli tikve, trave, bademe, grožđice, a ja to ni na filmu ne volim vidjeti. Čini mi se da nikada nismo imali isto mišljenje ni o čemu i mnogi se pitaju kako uopće opstajemo. Ni za isti klub ne navijamo, a iscrpno radim na tome da joj ukažem na pravi bordo put. No, slažemo se u jednoj stvari, da jedno drugo nadopunjujemo i upotpunjujemo. I to je dovoljno – kaže Ammar.

Njihovoj ljubavi se raduje i Amrin četverogodišnji sin Zlatan, kojeg je dobila u svom prvom braku. Nije trebalo dugo vremena da Ammar i Zlatan prihvate jedno drugo i postanu pravi drugari.

– Zlatan je sjajan dječak, a Ammar je sjajan čovjek. Nije teško uobličiti sjajne ljude. Zlatan i Ammar su drugari, razumiju se i poštuju. Ali, poštuju i okolnosti, prošlost i sadašnjost. U zdravom odnosu, koji obiluje iskrenošću i poštovanjem, svi znamo ljudska, životna i lična načela – kaže Amra, te dodaje kako nije popustljiva mama.

– U svom odnosu prema Zlatanu izdvojila bih objektivnost. Moj sin je satkan od ljubavi, ali i izuzetno je svojeglav. Ima nevjerovatnu moć prezentacije i često me obori s nogu. Učim ga humanosti, komunikaciji, poštenju i poštovanju. Ponosna sam, kada ujutro, pri odlasku u prodavnicu pozdravlja komšije, nahrani mace ispred zgrade i nasmiješi se teti koja odmara na klupi. Vrlo je integriran u kulturu bez dodatnog utjecaja. Uživa u posjeti muzejima, spomenicima i planinama. Ja volim reći, svoj je, a moj. Puštam ga i uživam u njegovoj slobodi. Ne namećem mu vrijednosti. Dopuštam da ih sam spozna i da se bori. Uživam u svakom novom danu s njim, jer kako on uči od mene, tako i ja učim od njega – kaže Amra.

Foto: Mario Klein

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti