Nina Babić, vokal benda Sunday Stories: Ostvarenje naših snova iz djetinstva

Piše: Redakcija

Ono po čemu se sarajevski bend “Sunday Stories” izdvaja od svih drugih aktuelnih bendova je upravo po prepoznatljivom punk scenskom načinu izvođenja modernog Jazza i jedinstvenoj  boji vokala Nine Babić, vokalistice benda. Osnovani prije samo četiri godine, za sobom imaju niz koncerata i uspješnih putovanja širom Regiona, a o njihovom dosadašnjem radu i trudu za naš magazin govori vokalistica benda Nina Babić.

Od posljednjeg intervjua koji smo radili Vaš bend je, kada je o napretku riječ, išao samo uzlaznom putanjom. Jeste li zadovoljni do sada ostvarenim?

– Da, od posljednjeg intervjua, smo objavili i album, pa je i spot za pjesmu My man is a Dick osvanuo na MTVu. Ja sam u tom momentu od silne dječije euforije koja me preplavila snimala ekran tv-a, da se ne zaboravi. Poslije smo nekoliko  sedmica za redom bili prvi na nacionalnoj top listi, kao i nekoliko sedmica prvi na Jelen Music Show top listi. Posebno smo iznenađeni brojem ljudi koji se redovno javljaju i na koje je album ostavio emotivni trag, jer je na kraju dana to i svrha naše muzike i našeg postojanja- učiniti da neko osjeća nešto. Prije svega Mute, Sale, Zlaja, Valas i ja se najprostije rečeno osjećamo sretnim.

Koje su najveće poteškoće na koje ste na putu dosadašnjeg uspjeha naišli?

– Najveća poteškoća je bila kako objasniti žanr benda- jeste jazz, nije jazz; jeste za svakoga, nije za svakoga; jeste rock, nije rock. Ipak, nakon objavljivanja albuma, publika nas je jednostavno prihvatila kao Sunday Stories i slušaju naše pjesme, tako da je na kraju dana etiketa pravca muzike potpuno izgubila značenje, kao što bi to i trebalo biti po našem mišljenju, sa svim etiketama.

Do sada ste svirali u granicama Regiona. Imate li ponude i planirate li uopšte organizaciju nastupa u inostranstvu?

– Imali smo 3 turneje do sada i obišli sve države bivše Jugoslavije plus Albaniju. Odlučili smo se da gradimo evropsku publiku korak po korak i da ne preskačemo nikoga, tako da bi iduća turneja trebala biti u Mađarskoj, na ljeto. Kažem: „bi trebala biti“, obzirom da smo posao ugovaranja svirki prepustili našoj menadžerici, to je jedna briga manje o kojoj razmišljam, a turneja više kojoj se radujem.

Nakon izdavanja albuma i koncerata širom Regije Vaš spot je emitovan na MTV-u. Šta mislite da će to  značiti za dalji razvoj vaše karijere?

– Saradnja sa MTV-om je ostvarenje naših snova iz djetinstva. Voljela bih da idemo korak dalje i da se naši spotovi počnu emitovati i na VH1. Ipak, maštanje ne znači da nismo u potpunosti iskoristili jedan momenat svjesnosti i uživanja u ovome što trenutno imamo. Za dalji razvoj karijere itekako pomaže, jer naša pjesma dolazi do više ljudi, a sa njom i mi.

U kojem pravcu biste voljeli da se ona dalje razvija? Koji su vam planovi?

– Voljeli bi zaista da pozdravimo sve Storievce koji nas prate i da skupa sa njima gradimo još veći muzički pokret. Samo uz njih, pjesme će naći svoj put da isplivaju na vidjelo. Nova pjesma pod nazivom Dišem je u pripremi. Novi spot za već objavljenu pjesmu Moon & Sky je također u nastanku.

Kakvu povratnu informaciju, kada je o muzici koju izvodite i stvarate riječ, dobijate od publike?

– Naša FB stranica broji preko 3000 pratioca. Koncerti Sunday Stories širom Regije su rasprodani. Ipak kada doživite da jednu osobu dotaknete, pomognete, ohrabrite pa čak i rasplačete pjesmom koju ste sami pisali, osjećaj je neuporediv sa bilo čim što sam u životu imala priliku da doživim, viši razlog postojanja, da ne kažem sama svrha istog. Pri tome ta osoba nije mama, tata, amidža itd. Također, s obzirom da su pjesme zajedničke od svih članova Sunday Stories proporcionalno, bitno je naglasiti da momci dijele moje mišljenje.

Da li već sada imate vjerne fanove koji prate vaš rad?

– Da, svakako naši Storievci su najveća podrška koju imamo i jedini sem nas samih koji su zaslužni za sva vrata koja su nam se otvorila u posljednje dvije godine.

Postoji li neko od kolega iz svijeta muzike ko vam je kao bendu pružio posebnu podršku ili vam možda na neki način odmogao? Ko vam uopšte, a da nije član benda, pruža najveću podršku?

– Naravno, svijet muzičara je vrlo uzak i Sunday Stories nastoji svim kolegama biti podrška koliko god možemo. Ipak, istakla bih dvije osobe iz svijeta muzike kojima sam posebno zahvalna da su nama pomogli, a to su Damir Arslanagić- producent Sunday Stories s istoimenog albuma, jer je uradio vrhunski posao i veliki prijatelj Srđan Jevđević, na osnovu čijih savjeta i iskustva sam lično prebrodila dosta kompleksnih situacija.

Koju poruku kroz svoju muziku i stvaralaštvo nastojite poslati?

– Sunday Stories definitivno nije samo muzika. Svojim tekstovima, ali i slobodom koju demonstriramo na sceni nastojimo našu publiku ohrabriti da budu svoji i jedinstveni. O ovoj tematici posebno govorimo u pjesmama Sehara i Humanity. Niko ne može biti bolji vi od vas samih. Također, različitosti su ono iz čega bi trebali učiti, posebno s obzirom na to da imamo privilegiju živjeti u sredini s različitim kulturama. Možemo uvidjeti da je na kraju dana najbitnije biti dobar čovjek, a ne čiji si i kakvih si uvjerenja, religije, odabira, orijentacija i pripadnosti. Voljeli bi da Storievci budu sjajne individue koje će prije svega prihvatiti sebe onakvim kakvi jesu te potom živjeti život punim plućima, baš kao što i mi to radimo, sanjati i boriti se da ostvare svoje snove. Jer, ne postoji nemoguće.

 

Pročitajte još